Joe Biden 2024-ben is elindulna az amerikai elnökválasztáson

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. november 23.

Külpol

A Fehér Ház szóvivője megerősítette a hírt.

Joe Biden amerikai elnök újraválasztása érdekében 2024-ben indulni akar az elnökválasztáson - erősítette meg hétfőn Jen Psaki fehér házi szóvivő újságíróknak nyilatkozva.

A 79 éves Biden népszerűsége az utóbbi hónapokban jelentősen megcsappant, ami a Demokrata Párt berkeiben kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy törekedni fog-e egy második mandátum megszerzésére, vagy sem.

Igen fog. Ez a szándéka

- jelentette ki Psaki Bidenre célozva, aki az amerikai elnök repülőgépén, az Air Force One fedélzetén az észak-kaliforniai Fort Braggbe tartott egy hálaadás napi ünnepségre.

A demokratákat felrázta a virginiai kormányzóválasztási vereség és az, hogy New Jersey államban szoros versenyben nyert a hivatalban lévő jelölt, a demokrata Philip Murphy. Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy mennyire elfogadható jelölt lenne Kamala Harris jelenlegi alelnök, ha Biden mégsem indulna 2024-ben újraválasztásáért. Az USA TODAY/Suffolk Egyetem nemrég elvégzett felmérése szerint Harris 28 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Joe Biden a múlt héten rövid időre - egy óra huszonöt percre - a rajta altatásban végzett béltükrözés idejére átruházta jogköreit Kamala Harris alelnökre. Így az amerikai történelemben első alkalommal fordult elő, hogy nő látta el rövid ideig az Egyesült Államok elnökének teendőit.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.