Fehéroroszország azt állítja, újabb két csoport bevándorló tér vissza hazájába

  • narancs.hu
  • 2021. november 23.

Külpol

Nem nyújtottak be menedékkérelmet a belarusz hatóságokhoz.

A belarusz-lengyel határon tartózkodó bevándorlók nem nyújtottak be menedékkérelmet a fehérorosz hatóságokhoz, újabb két csoportjuk döntött a hazatérés mellett - legalábbis ezt mondta kedden újságíróknak Aljakszej Begun, a belügyminisztérium állampolgársági és migrációs osztályának vezetője.

A politkus szerint a bevándorlók egy 118 tagú csoportja november 22-én elhagyta Fehéroroszországot, egy másik csoport pedig kedden indul a minszki repülőtérről.

Begun az mondta, hogy a hétfőn távozott csoportnak a belügyminisztérium és a határőrség segített a dokumentumok feldolgozásában és az államhatár átlépésében. Hozzátette, hogy már a minszki nemzetközi repülőtéren tartózkodik a külföldi állampolgárok másik csoportja is, amely már átment az összes vám- és határeljáráson. A csoport tagjai hamarosan visszatérnek az állampolgárságuk szerinti hazájukba.

Múlt csütörtökön már több mint négyszáz iraki bevándorló tért vissza a hazájába, miután heteket töltött sátrakban a lengyel-fehérorosz határon.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek a bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezte az emberek szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. Minszk ezt tagadja, bár azt a múlt héten elismerte Lukasenka, hogy a katonái segítettek az embereknek átkelni a belarusz-lengyel határon.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk