Jön a civiltörvény miatti kötelezettségszegési eljárás

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 11., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A CEU miatti eljárás pedig a második körrel folytatódik, már ezen a héten.

A civiltörvény ügyében is elindítja a kötelezettségszegési eljárást, a felsőoktatási törvény módosítása miatt kezdeményezett procedúrát pedig már e hét csütörtökén a második szakaszba lépteti az Európai Bizottság – írja jól értesült forrásokra hivatkozva a BruxInfó. Tegnap még úgy tudták, utóbbi csak a jövő héten fog megtörténni.

A lap információi szerint a bizottság csütörtökön a civiltörvény ügyében elindítja az eljárást egy hivatalos felszólító levél kiküldésével. Eddig Brüsszel a Velencei Bizottság hivatalos véleményére várt, s miután az megérkezett, úgy ítélték meg, itt az idő lépni, mert a magyar jogszabály uniós jogot sértő rendelkezéseket tartalmaz. A Velencei Bizottság leginkább a „külföldről finanszírozott” címkét kifogásolta, ezt igencsak diszkriminatívnak tartják, a magyar törvénymódosítás pedig ezen észrevétellel nem törődött.

A CEU-törvény miatt már áprilisban elindult az eljárás, az Európai Bizottság kifejtette jogi érveit, melyek szerint a módosítás egyes pontjai uniós jogba ütköznek – ehhez képest Lázár János május végén azt mondta, nincs miért változtatni a törvényen.

A BruxInfó szerint a második körben a magyar kormány ismét egy vagy két hónapot kap a válaszadásra, Brüsszel nem akarja elhúzni a dolgot, hiszen októberig el kellene dőlnie a jogi vitának, hogy a Közép-európai Egyetem a jelenlegi formában folytathassa az oktatást. Ha a kormány továbbra sem enged, a Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet, akkor viszont nem tudni, mikor születik döntés.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 11., 19:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 Hóvarjú
    Hóvarjú
    2017. július 12., szerda 11:34
    Jön? Tényleg jön? Akkor megnyugodtam.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díjemelésre várva
Budapesti taxihelyzet
Interjúk
Setét Jenő, Arundhati Roy, Sándor Anna
Könyvmelléklet
Michael Chabon, Móra Ferenc, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...