Litvánia nem vesz többé orosz energiahordozót

  • narancs.hu
  • 2022. május 21.

Külpol

A teljes függetlenséget megújulóenergia-termeléssel akarják elérni.

Litvániába vasárnaptól nem érkezik többé orosz olaj, gáz, elektromos áram – jelentette be az ország energetikai minisztériuma a HVG beszámolója szerint.

A közlemény idézi Dainius Kreivys energiaminisztert, aki azt mondta, ezzel a lépéssel nemcsak az ország energiafüggőségét csökkentik, hanem kifejezik a szolidaritásukat Ukrajna iránt is. „Le kell állítanunk az orosz hadigépezet finanszírozását” – mondta a miniszter.

Litvánia most saját forrásai mellett más uniós államokból érkező importtal elégíti ki energiaszükségleteit. A következő időszakban a helyi megújulóenergia-termelésre koncentrál az ország és azt tervezi, hogy energiaexportőrré válik. Most az energiagazdálkodásban 25%-os az aránya a szél- és napenergiának, 2035-re a 93% elérése a cél. Az országban működött korábban atomerőmű – olyan technológiával, mint a csernobili –, de bezárták, és a teljesítménye máig hiányzik, ezért Litvánia importálja az áramot.

A balti államok energia tekintetében nagyon függtek az Orosz Föderációtól, de áprilisban bejelentették, nem használnak többé orosz földgázt – jórészt norvég és amerikai gázra álltak át –, közben átadták a lengyel-litván gázvezetéket, és ezzel együtt Lettország és Észtország is bekapcsolódott az Európai Unió energiarendszerébe.

A HVG írása szerint Litvánia azért tudott ilyen gyorsan leválni az orosz energiáról, mert hosszabb ideje készült rá, hiszen az országban mindig biztonságpolitikai kérdés volt az energia. Amikor Litvánia annak idején elsőként jelezte, ki akar válni a Szovjetunióból, Moszkva leállította az olajszállítást az országba, emiatt akkor több gyár is leállt, és korlátozni kellett a benzinfogyasztást. A litván állam 2014-ben összeveszett a Gazprommal, amely magasabb árat számlázott az országnak, mint Németországnak. 

Litvániában a lakások fele távfűtött, eddig a központi kazánok kizárólag orosz földgázt használtak, mostantól ez változik.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?