Nem lesz autonóm Székelyföld

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. május 29.

Külpol

A román parlament szenátusa leszavazta a törvénytervezetet, egy ellenzéki párt politikusa "agyrémnek" nevezte az ötletet.

A bukaresti képviselőház után a kétkamarás román parlament szenátusa is elutasította kedden azt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott és Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő által beterjesztett törvényjavaslatot, amely területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek.

A törvénytervezetet - amely helyreállítaná a székeket, regionális döntéshozatalt és önkormányzást vezetne be, valamint hivatalossá tenné a magyar nyelvet is a Hargita, Kovászna és Maros megye egy részét magába foglaló történelmi Székelyföldön - a plenáris vitán a román pártok szónokai alkotmányellenesnek minősítették, egyesek pedig még sértőnek is találták azt, hogy egy ilyen kezdeményezést a román centenárium (Nagy-Románia létrejöttének századik évfordulója) évében terjesztettek be.

Végül a szenátus 96 szavazattal 9 ellenében leszavazta a törvénytervezetet és ezzel megerősítette a - Székelyföld autonómiáját elutasító - szakbizottsági jelentést. A székelyföldi autonómiatervezetet kizárólag az RMDSZ frakciója támogatta.

A voksolást követően Gheorghe Baciu, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt Kovászna megyei szenátora "agyrémnek" nevezte a Székelyföldet, és megköszönte román szenátortársainak, hogy megvédték Románia területi épségét, és elhárították az ország "kilyukasztásának" veszélyét.

A törvénytervezetről először 2004-ben, majd egy módosított tervezetről 2012-ben rendeztek szavazást a román parlamentben. Mindkét esetben érdemi vita, egyetlen román támogató voks nélkül vetették el azokat.

(A borítókép március 10-én készült Marosvásárhelyen, a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezésen. Fotó: MTI - Boda L. Gergely)

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk