Orbán szerint nem a kormányt, hanem a magyar népet ítélik el
Screen_Shot_2018-09-11_at_15.32.32.png

Orbán szerint nem a kormányt, hanem a magyar népet ítélik el

  • narancs hu
  • 2018. szeptember 11.

Külpol

Orbán szerint holnap meg fogják szavazni holnap a 7-es cikkelyt. Sosem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek velünk egyet - tette hozzá.

Orbán Viktor késve érkezett meg az EP mai ülésére Strassbourgba. Mikor Gulyás Gergellyel belépett az ülésterembe, már beszélt Judith Sargentini, aki felszólalásában megismételte jelentése főbb megállapodásait, ezeket itt foglaltuk össze.

Ingeborg Grassle a költségvetési bizottság vezetője arról beszélt, hogy Magyarország rosszul használja fel az uniós támogatásokat, és az uniós pályázatoknál sokszor csak látszólagos a verseny és a legalitás. A Kulturális bizottság is támogatja a 7-es cikkely megindítását, mert a kormány el akarja lehetetleníteni a CEU működését, és nyáron az MTA ellen is támadást indított, mondta el Petra Kammerevert.

false

Nincs jogi egyenlőség, nem írja alá a nők jogát védő isztambuli szerződést sem a kormány, ezért nem demokrata vezető Orbán, erről az esélyegyenlőségért felelős Maria Noichl, aki szintén támogatja a 7. cikkely bevetését.

A tanács részéről Karoline Edstatler szintén azt emelte ki, hogy az EU-nak meg kell védenie a demokratikus jogokat.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság nevében arról beszélt, hogy az állampolgári jogok és a demokratikus értékek alapvetőek a közösségben, és ezért a Bizottság egyetért a jelentésben foglaltakkal. Aggodalomra ad okot a magyarországi civil szervezetek helyzete, a korrupció szintje, vagy épp a médiában kialakított helyzet miatt. Timmermans külön kitért arra, hogy a tranzitzónákban fogva tartott menedékkérőknek a magyar hatóságok nem adtak enni, és hogy Magyarországnak kellett a legtöbb pénzt visszafizetnie az uniós pénzek szabálytalan felhasználása miatt.

Orbán azt mondta, biztos benne, hogy az EP meg fogja szavazni a jelentést.

Egy országot és egy népet fognak elítélni. Magyarország már ezer éve tagja az európai családnak, ami vérével is hajlandó volt megvédeni a kontinenst.

false

Arról beszélt, hogy míg az EP képviselők többsége beleszületett a demokráciába, Magyarországnak meg kellett küzdenie azért.

„Önök azt hiszik jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint a magyarok."

A miniszterelnök szerint visszaél a hatalommal az EU, amikor elfogadja a jelentést, é az elfogadás módja sérti az uniós szerződést.

Orbán szerint normális, hogy az EU-ban a migráció kérdésében a magyar álláspont eltér a többésgitől. De erről vitázni kell, nem pedig kizárni az országot a vita lehetőségéből. Azt is mondta a miniszterelnök, ő Magyarországon hallgat a kisebbségi véleményekre:

„Sosem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek velünk egyet."

Ugyanakkor súlyos ténybeli tévedések vannak a Sargentini jelentésben, mondta a kormányfő.

"Mi megvédjük a határainkat, és mi döntjük el kivel akarunk együtt élni. Megvédtük Magyrországot és megvédtük Európát." Arra készülnek most, hogy Európa elítélje saját határőreit.

Azért akarják a migránspártiak elítélni Magyarországot, mert nem akar bevándorlóország lenni. De jövőre jönnek az EP-választások, ahol az emberek visszahozhatják a demokráciát, fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Figyelmébe ajánljuk