Óriási többséggel győztek az igenek a népszavazáson, kihirdethetik a katalán köztársaságot

  • narancs.hu
  • 2017. október 2.

Külpol

Közben a kormány köti az ebet a karóhoz.

Hétfő hajnalban jelentette be a katalán kormányfő, hogy a függetlenségi referendumon megjelentek 90 százaléka voksolt Katalónia függetlenségére – számolt be a The Guardian. Ha Jordi Turull korábbi nyilatkozatát vesszük alapul, ez azt jelenti, hogy ki fogja hirdetni a katalán köztársaságot.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Santi Donaire

A tegnapi népszavazás alatt régóta nem látott jelenetek zajlottak le Spanyolországban: maszkos rendőrök rángatták el az urnákhoz járuló szavazókat, de sok helyen elvitték az urnákat is. Több városban összetűzések alakultak ki a rendőrök és a népszavazni akarók között, a legfrissebb hírek szerint az eseményeknek több mint 800 sérültje van.

Tegnap este megszólalt a spanyol kormányfő, Mariano Rajoy is, aki tagadta a népszavazás tényét, szerinte vasárnap nem volt semmilyen népszavazás Katalóniában, a rendvédelmi szervek pedig megfelelően végezték a dolgukat.

Áldatlan állapotok Spanyolországban: több száz sérült, a kormányfő tagadja a népszavazás tényét

Ez is Európában történik. „Ma nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában” – magyarázta Mariano Rajoy spanyol kormányfő az esti sajtótájékoztatóján, amit Madridban tartott. Mindezt azután mondta, hogy a katalán függetlenségi népszavazás este 20.00-kor véget ért, az urnákat pedig titkos helyre szállították.

Figyelmébe ajánljuk