Putyin Trumpról: „Nem akarom megsérteni Trump urat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. július 17.

Külpol

Putyin szerint az oroszok nem avatkoztak be a 2016-os amerikai választásokba, nincs lelkiismeret-furdalása a szíriai civil áldozatok miatt, és nem szeretné, ha Grúzia és Ukrajna felé nyitna a NATO.

Ahogy azt hétfőn mi is megírtuk, a tervezettnél jóval hosszabbra sikerült a Putyin–Trump-találkozó Helsinkiben. A négyszemközti megbeszélés után egy szélesebb körű tárgyalás kezdődött, majd a két vezető külön-külön interjút adott a Fox televíziónak. Trump főként belpolitikai kérdésekben nyilvánult meg, Putyin ennél többet beszélt a találkozóról.

„Ne hagyjuk, hogy országaink viszonya az amerikai vizsgálatok foglya legyen” – mondta az orosz elnök, majd hozzátette: Oroszország nem avatkozott be a 2016-os amerikai választási folyamatba. Amikor a riporter szembesítette az amerikai hírszerzés adataival, információival, köztük a Demokrata Országos Bizottság (a párt vezető szerve) szervereiről történt adatlopással, Putyin azt válaszolta: végül is az adatok az igazságot tartalmazták, nem hamis híreket. Az interjú elhangzása utáni kommentárokban a Fox televízió egyik elemzője meg is jegyezte: Vlagyimir Putyin úgy reagált, mintha az oroszok közfeladatot láttak volna el.

Vlagyimir Putyin azt is megerősítette, hogy Moszkvának nincsenek terhelő információi Donald Trumpról. Utalva arra, hogy Trump üzletemberként volt többször is orosz földön, Putyin így fogalmazott: „Nem akarom megsérteni Trump urat, talán durván hangozhat, de nem volt számunkra fontos ember, mielőtt bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson.” Hozzátette: Trump „az építőipari bizniszben utazott, szépségversenyeket szervezett, és soha senkinek eszébe sem jutott, hogy fontolgatná az indulást az elnöki posztért”.

false

Az orosz elnök mindemellett a NATO szerepéről és esetleges bővítéséről is szólt. Putyin elmondta, hogy a NATO Grúzia és Ukrajna irányában történő esetleges bővítését rossz néven venné, és nehezményezte, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a Szovjetunió összeomlása után egyáltalán felvetette a keleti irányú esetleges terjeszkedést. „A NATO struktúrájának határaink felé történő bővítése közvetlen és azonnali veszélyt jelentene nemzetbiztonságunkra, és a reakciónk rendkívül negatív lenne” – hangsúlyozta. 

Vlagyimir Putyin az interjú során nem egyszer visszakérdezett. Amikor a riporter például arról faggatta, hogy a szíriai Aleppóban és Gútában az orosz bombázásoknak sok civil áldozata is volt, s vajon érzett-e emiatt lelkiismeret-furdalást, Putyin visszakérdezett: és Rakkában, ahol az amerikaiak bombázták az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásait, nem voltak civil áldozatok? Hozzátette: „Amikor háború folyik, a legszörnyűbb dolgok is megtörténnek, az áldozatok elkerülhetetlenek, s mindig felmerül a kérdés, ki hibáztatható ezért. Úgy gondolom, a Szíriát destabilizáló terrorista csoportok tehetők felelőssé” – hangsúlyozta Putyin.

(MTI)


Figyelmébe ajánljuk