Robbanás és pánik egy manchesteri koncerten, 22 halott, 50 sérült

  • narancs.hu
  • 2017. május 23.

Külpol

A merénylő a helyszínen meghalt, a hatóságok terrortámadásként kezelik a robbantást.

Robbanás történt a világ egyik legnagyobb fedett koncerthelyszínének közvetlen közelében, a Machester Arenában, Ariana Grande koncertjének végén. A kedd reggeli hivatalos információk legalább 22 halottról és körülbelül ötven sebesültről szólnak.

A hatóságok terrortámadásként kezelik a történteket, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője.

false

Hivatalosan meg nem erősített sajtóinformációk szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel a testére erősített pokolgépet.

A robbanás akkor történt, amikor a nézők éppen távoztak a helyszínről. A koncert telt házas volt, ez 21 ezer nézőt jelent. A robbanás nem az épületen belül, hanem közvetlen közelében, a közterületen történt.

Szemtanúk beszámolói szerint a robbanás után káosz és pánik alakult ki a tömegben. Az áldozatok között több gyerek is van, Ariana Grande elsősorban a tinédzserek között népszerű.

Andy Holey például a lányáért és feleségéért érkezett a helyszínre a koncert után. „A robbanás vagy tíz méterrel odább lökött, egy másik ajtóhoz. Amikor felkeltem, mindenhol testek feküdtek a földön. Az első gondolatom az volt, hogy bemegyek az arénába a családomért. Sikerült megtalálnom őket, jól vannak” – mondta a BBC-nek.

false

A beszámolók szerint a robbanás a jegyárusító helyek mellett történt. A helyszínre érkező BBC-riporter arról számolt be, hogy az aréna körüli utcákban több pánikba esett fiatalt látott, akik sírva menekültek a helyszínről.

A rendőrség kedd reggeli sajtótájékoztatója szerint egy merénylő követte el a robbantást, és meghalt a helyszínen. Jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy magányos akciót hajtott-e végre, vagy egy hálózat részeként cselekedett. A rendőrfőnök azt kérte, ne találgassák az elkövető nevét.

Theresa May miniszterelnök közleményt adott ki, amelyben kifejezte részvétét, és hangsúlyozta, hogy minden információt meg kell szerezni, mielőtt ítélkeznénk, de a jelek arra mutatnak, hogy terrortámadás történt. A merénylet két és fél héttel a parlamenti választások előtt történt, a pártok felfüggesztették kampányukat.

Figyelmébe ajánljuk