Trump alátenne a britek és az EU közti szabadkereskedelmi egyezménynek

  • narancs.hu
  • 2018. július 13.

Külpol

Theresa May nyitna erre is, arra is, csakhogy Trumpnak ez nem nem tetszik.

Theresa May brit miniszterelnök nemcsak az EU-val, de az Egyesült Államokkal is szabadkereskedelmi megállapodást kötne a Brexit után, jelentette be csütörtök este, miután a Blenheim-palotában díszvacsorán látta vendégül a hivatalos nagy-britanniai látogatáson tartózkodó Donald Trumpot és feleségét.

May szerint mér eddig is komoly gazdasági együttműködés zajlott a két ország között, Nagy-Britannia kilépése az EU-ból pedig „példátlan lehetőséget” ad arra, hogy még szélesebb gazdasági együttműködés jöhessen létre, például egy kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás is.

Ezt azonban Trump nem így gondolja, derült ki egy pénteki lapinterjúból, amelyet a The Sun című lapnak adott.

Trump ugyanis kifogásolja, hogy Nagy-Britannia szoros kereskedelmi kapcsolatban akar maradni az EU-val, sőt azt is mondta, hogy ez ellehetetlenítené a brit–amerikai szabadkereskedelmi megállapodást. A brit kormány az EU számára szabadkereskedelmi térség és közösen kialakított vámszabályozási rendszer létrehozását javasolja. Mivel ez az új javaslatcsomag jóval szorosabb kapcsolatot jelent az EU-val, mint azt a Brexit-támogatók szerették volna, a héten lemondott a konzervatív tábor két képviselője, Boris Johnson volt brit külügyminiszter és David Davis is, aki a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát felügyelő minisztérium (DExEU) vezetője volt.

Trump az interjúban azt is nehezményezte, hogy bár ő elmondta Maynek, hogyan kellene csinálni a dolgokat, a brit kormányfő nem értett vele egyet. Trump szerint ugyanis túl hosszú a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat, és már rég fel kellett volna állni a tárgyalóasztaltól, ráadásul az olyan megállapodások, amelyekhez túl hosszú idő kell, „soha nem jók”.
Trump azt sem rejtette véka alá, hogy Boris Johnsont sokkal szívesebben látná a miniszterelnöki poszton.

Figyelmébe ajánljuk