Twitter-kampányban kérik az európai parlamenti képviselőket, hogy szavazzák meg a Magyarországot elítélő jelentést

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 2.

Külpol

Szeptember 12-én az Európai Parlament megindíthatja a 7-es cikk szerinti eljárást.

Tíz civil szervezet – köztük az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Reporters Without Borders, illetve Magyarországról a Civilizáció – közös Twitter-kampányt indított azért, hogy az Európai Parlament megszavazza a jogállamiság magyarországi helyzetéről készült jelentést, és ezzel aktiválja az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárást. Ilyen eljárás akkor indítható, ha egy tagállam nem tartja tiszteletben az EU alapértékeit. Végső következménye akár az adott ország uniós szavazati jogának felfüggesztése is lehet, igaz, ehhez az összes többi tagállam egyetértésére lenne szükség.

A VoteYes4Hungary kampány szervezői szerint a magyar kormány megsérti állampolgárainak alapvető jogait, egyre autoriterebb vezetési stílusát pedig eddig csak bátorította az EU tehetetlensége.

Az Európai Parlament még tavaly döntött arról, hogy egyik szakbizottsága foglalkozzon a magyar jogállamiság ügyével. Judith Sargentini holland zöld párti képviselő készített erről egy jelentést, amely a 7-es cikk szerinti eljárás megindítását javasolja. A jelentést a szakbizottságban júniusban fogadták el, a plenáris ülés elé szeptember 12-én kerül. Ha legalább a képviselők kétharmada igennel szavaz, akkor formálisan is elindul Magyarország ellen a 7-es cikk szerinti eljárás.

Bekeményített az EU Orbánnal szemben, akit azonban a lengyelek simán megvédhetnek majd

Történelmi határozatot fogadtak ma el az Európai Parlamentben. De miről is szól? A jogállamiság magyarországi helyzetéről beterjesztett két határozati javaslat közül a keményebbet fogadta el mai ülésén az Európai Parlament. A szocialista, liberális, zöld és radikális baloldali EP-frakciók közös javaslata az úgynevezett „hetes cikk szerinti eljárás” formális megindítására kéri az EP állampolgársági, jogi, bel- és igazságügyi bizottságát.

A szavazás előtti vitán Orbán Viktor is részt vesz majd.

Figyelmébe ajánljuk