Új szinten a diplomáciai abszurd: pár kritikus megjegyzés miatt megszakítjuk a nagyköveti kapcsolatot Hollandiával

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 25.

Külpol

Szijjártó Péter egy 168 órás interjú miatt hazarendeli a magyar nagykövetet Hollandiából! Sőt!

Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli külügyminiszteri sajtótájékoztatón jelentette be péntek délelőtt, hogy hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet egy tegnapi lapinterjúja miatt. A külügyminiszter úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával. Az ügyvivői szintű kapcsolat marad.

Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 Órának a muszlim terroristákról azt mondta például, hogy „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”. A nagykövet marxistának is nevezte Orbánék világlátását, arra hivatkozva, hogy Magyarországon „csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”.

Szijjártó Péter mostani lépése tulajdonképpen igazolja a távozó nagykövet tegnap napvilágot látott meglátását: ha kritizálni mersz, azt nem tűrik el, egyből ellenség leszel.

A magyar külügyminiszter azt mondta, „ha a hollandok így szeretnék folytatni a kétoldalú kapcsolatot, akkor majd mi is így folytatjuk”. Emellett azt is mondta, hogy ha Hollandia nem kér elnézést, akkor további politikai és diplomáciai lépéseket is tesz a magyar kormány.

Figyelmébe ajánljuk