Meghalt Dés Mihály

  • narancs.hu
  • 2017. május 20.

Kultúra

Az író egy barcelonai kórházban hunyt el.

„Hosszan tartó betegség után, Barcelonában elhunyt a magyar irodalom egyik legizgalmasabb és legszabálytalanabb szerzője” – közölte szombaton spanyol lapokra hivatkozva a Librarius kulturális magazin. Nem sokkal később a család a hvg.hu-nak megerősítette a hírt.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Dés Mihály 1950-ben született Budapesten, az ELTE magyar–spanyol szakán végzett. Főszerepet játszott a Banánhéjkeringő és később A dokumentátor című filmben is. Egy spanyol nővel kötött házassága után 1986-ban elhagyta Magyarországot, Barcelonába költözött. Spanyolországban 1989 és 92 között egy irodalmi folyóirat, a Quimera főszerkesztője volt, 1990 és 93 között az El Observador nevű napilap irodalmi mellékletét irányította, majd megalapította az új spanyol és latin-amerikai irodalom egyik meghatározó folyóiratát, a Lateralt.

A Barcelonai Központi Egyetemen is tanított, pályája során több színházi, vers- és novellaantológiát válogatott, tanulmányai, előadásai számos kötetben jelentek meg, spanyolul elbeszéléseket is publikált. Magyarul a Pesti barokk című regénnyel debütált 2013-ban, édesanyja halála után, 2014-ben adta ki a 77 pesti recept című kötetét, ezt követte az Ancsa és Pancsa különös kalandjai.

Hosszú vita kezdődött a hazai irodalmi életben azután, hogy 2015-ben Dés szeretett volna bekerülni a Szépírók Társaságába, de nem vették fel, holott Esterházy Péter és Konrád György is ajánlotta. Az elutasítás indoka állítólag az volt, hogy a társaság szerint a Pesti barokk alapján Dés Mihályt nőgyűlölőnek tartották.

Dés Mihállyal még 2014-ben készítettünk interjút, nem sokkal azután, hogy megjelent a 77 pesti recept című gasztronómiai anyaregénye.

„Írni is nehéz, csak az már nem szenvedés” – Dés Mihály író

Nemrég jelent meg 77 pesti recept című gasztronómiai anyaregénye. Beszélgettünk a főzési tízparancsolatról, egy pesti mozgalmárnő receptjeiről, magyar és spanyol irodalmi tapasztalatokról, és a Kádár-korszak éjjeleiről-nappalairól. Fotó: Németh Dániel magyarnarancs.hu: A 77 pesti recept fejezetei, a főzési tízparancsolat, az anya- és családtörténet, valamint maguk a konkrét receptek folyamatos párbeszédben állnak egymással.

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.