Folytatódik a Kojot-balhé: mégis meg lehet nézni a filmet

  • narancs.hu
  • 2018. február 9.

Kultúra

De nem a filmhéten!

Folytatódik a Kojot-műbalhé: Kostyál Márk filmjét előbb letiltották a 4. Magyar Filmhétről, most meg ingyenesen elérhetővé tették. „Kedves Követőink! A nagy érdeklődésre való tekintettel a Kojot film gyártójának weboldalán elérhetővé tesszük ingyenesen a teljes filmet. Jó szórakozást kíván hozzá a Megafilm” – olvasható a cég Facebook oldalán.

Az ügyről a Magyar Nemzet azt írta, hogy amikor kiderült, hogy a Kojot egyik alkotója is nevezte a művet a filmhétre, botrány kerekedett, és a Megafilm végérvényesen visszavonta a filmet a mustráról. „Az eljárás groteszk módon tükrözi a Kojot drámáját is: a filmben egy megcsömörlött fiatal férfi veszi fel a harcot a hatalmával korlátlanul visszaélő, mindent bekebelező oligarchával, amit, bár a film ennél jóval mélyebb és komplexebb, bárki könnyen aktuálpolitikai utalásként értelmezhetett” – írták.

false

A Magyar Nemzet munkatársa megkereste az ügyben Kálomista Gábort, a Megafilm vezetőjét is, aki – utalva arra, hogy a Kojot betiltásának a hírét egy másik producer, Kovács Gábor terjesztette el a Facebookon – mindössze annyit reagált, hogy ő nem foglalkozik a konkurenciával. „Hivatalos bírósági végzés született róla, hogy Kovács Gábor nem minősítheti a filmjeimet, nem foglalkozom az üggyel.” De a film Kovács véleményétől függetlenül sincs ott a filmhét műsorán – vetette fel a lap. „Nem foglalkozom a dologgal” – zárta le a beszélgetést Kálomista. „Nem derült ki tehát, hogy miért tiltják el a közönségtől a tavalyi év egyik legjobb alkotását” – írta Magyar Nemzet, amihez a magunk részéről és a teljesség kedvéért a filmről írott tavalyi kritikánkat azért hozzátennénk.

Figyelmébe ajánljuk