Karácsonyi cukiságplafon: megkapták egyedi azonosítójukat a kis jaguárok Nyíregyházán

  • narancs.hu
  • 2017. december 25.

Lokál

Nehogy összekeverjék őket.

Egy hónaposak lettek a Nyíregyházi Állatpark jaguárikrei, a jeles alkalomból meg is vizsgálta őket az állatorvos, hovatovább egyedi azonosítót kaptak, és persze le is kapta őket az MTI fotósa.

Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője a hírügynökségnek elmondta, a nőstény jaguárokról anyjuk szépen gondoskodik. „Ezek a nagymacskák magányos állatok, az utódgondozás csak a nőstény feladata, a hím – mivel veszélyes lehet a kicsikre – egy elkülönített kifutóban él – közölte Petró Zsuzsa. – Az eltérő színű kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan ők is a ragadozóknak megfelelő táplálékot kapják majd” – tette hozzá.

false

 

Fotó: MTI/Balázs Attila

A Franciaországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett tenyészpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a négyéves hím sárga bundájú; az anyának a mostani volt az első ellése.

Az utódok eltérő színváltozatával kapcsolatban a szóvivő azt mondta, a jaguár, az újvilág egyedüli nagymacskája több színváltozatban létezik: a gyakoribb sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigmentanyag, az eumelanin túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, a napfényben megfigyelhetők a halvány foltok a sötét bundán.

 

Figyelmébe ajánljuk