Minden, amit a budapesti kiselefántról tudni akart

  • narancs.hu
  • 2017. november 18.

Lokál

Igazi cukiság.

Kiselefánt született november 8-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Angele, az anyaállat második borja az első, Asha jelenlétében született. Bár technikailag lett volna lehetőség Asha különválasztására, az állatkert dolgozói jobbnak látták, ha ő is jelen van, ez ugyanis megfelel a természetes állapotoknak, hiszen az elefántok a vadonban csordában élnek, ahol a cseperedő fiatalok rendszerint akkor is jelen vannak, amikor anyjuk már a következő borját hozza a világra. Ez a megoldás azért is szerencsés az állatkert közlése szerint, mert az előző kiselefánt történetesen nőstény, és felnövekedve hasznos lehet a számára, ha láthatja az anyját gyereknevelés közben.

Az elefántszületést a Fővárosi Állat- és Növénykert zárt láncú kamerarendszer segítségével rögzítette is, így a felvételekből egy kisfilmet a nyilvánossággal is megosztottak, amelyen a világra jövetel közvetlen előzményei, valamint a születés pillanatai is láthatóak. Látni lehet az anyaelefántok sajátos viselkedését is, amely sokakban első látásra talán aggodalmat keltene, hiszen olyan, mintha az anyaállat rugdosná frissen született utódját. Ez a magatartás azonban az elefántoknál ilyen helyzetben teljesen normális. Az anya természetesen nem bántja az újszülöttet, a művelet inkább azt a célt szolgálja, hogy a kicsi minél hamarabb megszabaduljon a rátapadt magzatburoktól. Emellett némi noszogatást is jelent a jövevénynek, hogy próbáljon lábra állni.

A kiselefánt hím, szavazás útján az Arun nevet kapta. Az állatkert honlapján a Amar, Ambar, Arun, Arjuna, Ashok nevek közül lehetett választani, a hagyományoknak megfelelően az állatok őshazájára utaló nevek jöhettek szóba, jelen esetben Ázsia/India nevei voltak az irányadók.

A kiselefánt szépen cseperedik, rendesen eszik, amit az állatkert meg is örökített.

Az ázsiai elefántoknál a borjaknak legalább kétéves korukig szükségük van az anyai gondoskodásra, de akár négyéves korukban is szoktak anyatejet fogyasztani. Ekkorra már természetesen csak kiegészítő jelentősége van a tejnek, hiszen ennyi idős korukra rég a szilárd táplálék az elsődleges a számukra.

A kiselefántot élőben mindennap délelőtt 10 és 14 óra között meg is lehet nézni.

(Fővárosi Állat- és Növénykert)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.