Nyolcfogásos lakoma, két fogás között operettjelenetek – Fideszes politikus születésnapi bulija Békéscsabán

Lokál

Urizálás, az új fideszes politikai kaszt dorbézolása, avagy megérdemelt ünnepség, szép ajándék? Babák Mihály szarvasi polgármestert köszöntötték 70. születésnapján.

Egyesek nagyzolásnak, az új fideszes politikai kaszt dorbézolásának, mások megérdemelt ünnepségnek, szép ajándéknak és egy normális országban természetes gesztusnak tartják, hogy a múlt vasárnap este a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójában nyolcfogásos ételkülönlegességek, s a fogások között a színház művészeinek produkciója köszöntötték Babák Mihály szarvasi polgármestert 70. születésnapján. Az elítélő és a dicsérő jellemzés a 70 fős vendégsereg egy-egy tagjától való (mindketten nevük elhallgatását kérték).

A szarvasi képviselő-testület tagjait, a helyi önkormányzati intézményvezetőket, a volt bírósági elnököt (és párjaikat) Szarvasról busz szállította a 45 kilométerre található Békéscsabára, a szarvasi polgármester 70. születésnapjára megrendezett ünnepségre november 12-én, vasárnap este. A meghívóban az állt, hogy mindenki az eseményhez illő ruhában jelenjen meg, így aztán a többség kicsípte magát. Békéscsabán csatlakozott a megye túlfeléről érkezett vendégsereghez – mások mellett – a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető Takács Árpád kormánymegbízott, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat fideszes elnöke, de ott volt a szarvasi térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Dankó Béla, valamint Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, aki hosszú ideig nem csupán a Fidesz Békés megyei elnöke, hanem a szarvasi térség egyéni országgyűlési képviselője is volt. (Babák Mihály 1998-tól 2014-ig, négy cikluson keresztül volt a Fidesz országgyűlési képviselője, de mindannyiszor listáról jutott a törvényhozásba. Mindvégig Domokos legfőbb szövetségese volt. Babák 1998 óta Szarvas első számú önkormányzati vezetője. Domokos pályaképét 2010-ben rajzoltuk meg a Magyar Narancs hasábjain, amikor a pártkatonát kinevezték a számvevőszék élére.

Domokos László leendő ÁSZ-elnök pályaképe – Szereti a pénzt

A fideszes országgyűlési képviselő személyében olyan embert jelöltek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) élére, aki a közpénzekből keletkezett politikusi jövedelméről korábban nem volt hajlandó számot adni, s aki az önkormányzati kötvénykibocsátással szembement az államháztartási törvénnyel. Pártkatona eddig még nem volt a közpénzek legfőbb ellenőre. Bod Tamás

De miért Békéscsabán, a Jókai Színház épületkomplexumának Vigadójában ünnepelték Szarvas polgármesterének, Babák Mihálynak a kerek születésnapját? Erre két válasz létezik. Az egyik szerint ez is a nagyzolás része. „Elvesztette a mértéket, de ez olykor jellemző a Misire” – mondta érdeklődésünkre egy szarvasi értelmiségi. (A helyiek szerint a bulira bőven megfelelt volna a nemrég ragyogóan felújított szarvasi Árpád Szálló is.) Egy másik információ szerint viszont a békéscsabai teátrum rendezte a szülinapos bulit, így adta magát a helyszín. (A szarvasi Vízi Színház projektjében a főszerepet a békéscsabaiak játsszák immár hét éve, s ez számukra szakmailag és anyagilag is gyümölcsöző. Tény, a Holt-Körös partján felépített nyári színház, az 1100 fős nézőtér látogatottsági adatai jók.)

Ezek után aligha véletlen, hogy a november 12-i este rendezése, lebonyolítása a Jókai Színház volt igazgatója, a Magyar Teátrumi Társulat egykori vezetője, a cirkuszügy exkormánybiztosa, a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi igazgatója kezébe került. Fekete Péter – aki korábban magát csodacsináló emberként jellemezte – a fénylő és impozáns békéscsabai bálteremben a 70 gondosan kiválogatott vendégnek nyolcfogásos ünnepi menüt állíttatott össze, és a fogások tálalása között a Jókai Színház művészei adtak elő egy-egy operett- vagy musicalszámot. A műsor összeállítója és konferansziéja Fekete volt. Nem maradt el az ilyenkor szokásos ajándékozás sem. Például a szarvasi képviselő-testület tagjai 10-10 ezer forinttal szálltak be, és ebből egy elegáns órát vettek a polgármesternek. Nem minden képviselő volt jelen, s nem feltétlenül azért, mert vasárnap este más, hivatalos teendőjük akadt volna. A Jobbik képviselője – meg nem erősített hírek szerint – azért nem ment el, mert „két-három pálinka után nehezen tudná visszafogni magát, hogy ne szóljon be a fideszeseknek”. A szarvasi testületben erős kormánypárti többség van, és a meghívottak nagy része, nem véletlenül, odahúz.

Kérdés, hogy előzetesen tudott-e minderről Babák Mihály. Városvezetői munkamódszere és habitusa miatt nehezen képzelhető el, hogy ne tudott volna minden apró részletről, beleértve azt is, hogy névről névre tisztázzák a meghívottak körét. (Babákról helyben köztudomású, hogy minden városházi beosztottjának cetlire felírja az elvégzendő feladatokat.) Vannak, akik szerint egy ponton túl nem lehetett nem beavatni, Babák mégis meglepődött az ünneplésen, és meg is hatódott.

Aligha véletlen, s nem feltétlenül a költségkímélés az oka, hogy az eseményre az annak helyet adó város országgyűlési képviselője, Vantara Gyula éppúgy nem kapott meghívást, mint a két további viharsarki honatya, a dél-békési Simonka György és a gyulai Kovács József, noha mindannyian fideszesek.

Át, változás! – Babák Mihály miniportréja

Az egykor KISZ-titkár Babák 1990 előtt több cikluson keresztül is a városi tanács tagja volt. (Nem tehet róla, de az apja az egyik legnagyobb szarvasi üzem, a Szirén függetlenített párttitkára volt.) A Wikipédia szerint 1983-ban a budapesti Államigazgatási Főiskolán (az akkori köznyelvben: tanácsakadémia) igazgatásszervezői diplomát kapott.

1993-ban lett a Fidesz tagja, akkor, amikor a liberális párt magasan vezette az összes közvélemény-kutatást. Gyors karriert futott be, hiszen alig három évvel később, 1996-ban már a Fiatal Demokraták Szövetsége Békés megyei alelnöke. Érdekes, hogy a szarvasi városi elnöki címet csak 1999-ben szerezte meg.

Hosszú évekkel ezelőtt minden irónia nélkül mondta nekem, hogy a nap 24 órájából 26-ot dolgozik, ezzel utalva munkamániájára; akkoriban egyszerre volt országgyűlési képviselő és polgármester. Tény, hogy polgármesterként rendszeresen a városházán aludt, olykor nem kis riadalmat keltve kora reggel a takarítónők között.

Többen olyan túlfűtött személyiségnek tartják Babákot, aki rendszerint mindenkinél mindent jobban tud, és ezt úton, útfélen hangoztatja is. A tanárnak elmagyarázza, hogyan kell tanítani, az újságírónak, hogyan kell cikket írni, a vízügyi szakaszmérnöknek, hogyan kell az árvíz ellen hatékonyan védekezni, a vízvezeték-szerelőt pedig javítás közben oktatja ki. Egy ismerőse erre reflektálva nevetve jegyezte meg: „Mihályt nehogy beengedjék egy kórházi műtőbe, mert rögtön a sebész feladatait venné át.”

Országos hír lett és az internetre is feltöltötték annak a képviselő-testületi vitának egy részét, ahol Babák beszólt Földesi Zoltán MSZP-s képviselőnek. Földesi, aki korábban ugyancsak KISZ-titkár volt, „kommunista csökevénynek” nevezte a polgármestert, aki bekapcsolt mikrofon előtt ezzel vágott vissza: „Kapja be!” Majd kikapcsolta a készüléket és elnevette magát. Ez év márciusában pedig azzal érte el a független médiumok ingerküszöbét, hogy a szarvasi Tesco parkolójába egyszerre két helyet elfoglalva állt be a szolgálati autójával. Utóbb, bár nem állt a kamera elé, a polgármester azzal mentegette magát, hogy kevesen voltak a hipermarketben.

Szarvason mindenesetre beszédtéma polgármesterük Békéscsabán megrendezett 70. születésnapi bulija. (Minden jel arra mutat, hogy a cechet nem Babák állta.) A vélemények élésen megoszlanak, és nem is mindig lépik át a közölhetőség határát. Megoszlik a vendégek véleménye is. Egyikük elképesztőnek, urizálónak, és egy operett-előadáshoz hasonlónak írja le a történteket, míg másikuk sokkal megengedőbb. Egyik forrásunk szerint az új politikai kaszt elvesztette a mértéket. „Egykor azért bírálták a tanácselnököket és párttitkárokat, mert a téeszközgyűlésen ingyen ették a birkapörköltet. Hol vagyunk ma ettől? Ez már pofátlan urizálás és rongyrázás – mondta. – Az új urak operettet játszanak, és észre sem veszik magukat.”

„Nem látok semmi rosszat és kivetnivalót a történetben. Sőt, nemes gesztus volt köszönteni a város első emberét, ráadásul ez visszafogottan és elegánsan történt. Egy majdnem húszéves polgármesteri ciklus végén, miközben minden évben milliárdokat nőtt a város vagyona, egy 70 éves embernek jár ez. Egy normális országban, amilyet szeretnénk, ennek nem volna szabad problémának lenni” – foglalt el egy merőben más álláspontot egy a polgármesternek némiképp lekötelezett vendég.

Szarvas 1966-ban nyerte el a városi rangot, az elmúlt század hatvanas és hetvenes éveiben épült a lakások kétharmada, akkor lett vízvezeték-hálózat, létesültek iskolák, rendelőintézet, nyílt főiskola és kutatóintézet a településen. Akkortájt szűnt meg az is, hogy a lakosság harmada a külterületen, tanyasi környezetben és körülmények között él.

A születésnapi ünnepség után, vasárnap éjszaka a kompánia nagyobb részét ugyanaz a busz vitte vissza Szarvasra, amely Békéscsabára hozta őket.

 

A szerző az Együtt gyulai önkormányzati képviselője.

Figyelmébe ajánljuk