Magyarország, 2017: megálltak egy jót hamburgerezni és cigiért is elugrottak a betegszállítók, egy trombózisos beteg miatt nem dől össze a világ

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 15.

Lokál

Minden napra jut egy egészen szomorú látlelet a magyar egészségügyről.

Ma épp a hvg.hu ír egy durva esetről, amely egy 73 éves, daganatos megbetegedésben szenvedő nővel esett meg, akit a mélyvénás trombózisa miatt kezeltek a Szent János Kórház belgyógyászati osztályán. Az asszonyt múlt pénteken kellett átszállítani a lakóhelyéhez közeli kórházba, és a család úgy tudta, ez délután, de legrosszabb esetben is kora este fog megtörténni.

„Az AMS Mentőszolgálat betegszállítói ehhez képest éjjel 1 óra után jelentek meg a Szent János Kórházban. A trombózisveszély miatt kizárólag fekvő helyzetben szállítható asszonyt hordágy helyett tolószékben tolták a mentőautóhoz, ahol felszólították, hogy szálljon be. Hiába mondta nekik, hogy nem tud magától beszállni, mert nem tudja mozgatni a lábait, ráadásul a szondás táplálás miatt ereje sincs, lánya szerint azt a választ kapta, hogy »ne szórakozzon, tudja, hogy hány óra van?!« Mikor erre megpróbálta beküzdeni magát az autóba, a történtek miatt a család által tett panasz szerint meg is lökték, mire a mellkasának bal fele az ülésnek csapódott” – írja a portál.

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció!

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az út elméletileg hiába lett volna csupán 30 perc a két intézmény között, mintegy két órán keresztül tartott, mert az AMS munkatársai megálltak hamburgerezni, majd amikor kiderült, hogy nincs már náluk cigaretta, egy dohányboltnál is kiszálltak. A hvg.hu azt írja, közben az idős asszony teljesen átfagyott az autóban, és amikor megérkezett a Jahn Ferenc Kórházba, a két belgyógyászati osztály közül egyik sem tudta fogadni. „Végül – állítja a család – egy harmadik osztály folyosóján káromkodva sorsára hagyták egy tolószékben az idős embert, majd anélkül távoztak, hogy szabályszerűen átadták volna egy ügyeletes orvosnak” – folytatódik a cikk.

A hvg.hu-nak az asszony lánya, Sebestyén Zsóka mesélte el történteket, aki az AMS-nél és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkáránál is panaszt tett, hiszen a betegszállítás a társadalombiztosítási rendszeren belül történt.

Az AMS vezetője a portálnak elismerte a történteket, és azt is, hogy a betegszállítók kiszálltak vásárolni, de szerintük ezzel nincs probléma, mert csak vásárolni álltak meg, nem enni-inni.

Figyelmébe ajánljuk