Szirénapróbát tart 11 órától a Katasztrófavédelem

  • narancs.hu
  • 2022. május 9.

Lokál

Csökkentett üzemű próba lesz a lakossági riasztórendszeren (MoLaRi) keresztül.

Hétfőn délelőtt 11 órakor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sorjelentette be a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A rendszer az alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében működik. Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végponttal.

A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszeren időnként technikai próbát hajtanak végre, ilyen lesz ma is.

A Katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a május 9-én esedékes csökkentett üzemű (morgató)próbánál a következő történik:

  • Elhangzik a "Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják. Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják." szöveges rész.
  • Ezt követően azonnal leadják a szirénajelzést, melynek első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzés hangzik el, majd a jel lefutása következik be. (A jelzés itt meg is hallgatható.)
  • A szirénajelet követően ismét szövegesen, kétszer közlik, hogy a próbának vége.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet. Hivatalosan mindkét telken „mezőgazdasági” épület áll. A szőlő, az uborka, a fű vagy a tök netfüggő?