Ezt nem mossa le rólunk senki

  • Schilling Árpád
  • 2015. szeptember 17.

Magyar termék

Átmenetileg Orbán fog győzni. Európa nem lesz többé a lehetőségek hazája. Schilling Árpád írása.

Európa hamarosan kétfelé szakad, de az is lehet, hogy egy pillanatban összezár. Lesznek párt- és állami vezetők, akik Orbán politikáját tartják majd megoldásnak a menekültügyben a választói bizalom visszaszerzésére.

Rövid távon biztosan hatékonyabb az a megoldás, hogy falat építünk, majd hadsereggel védjük meg azt. Nem egy másik hadsereggel, hanem civilek százezreivel szemben. Géppisztolyok bugylibicskák ellen? Sima ügy, menni fog.

Orbán gyűlöletkampánya működik azoknak az embereknek a körében, akik a menekültektől tartanak. Ezek az emberek úgy gondolják, hogy mivel a menekültek mindenben mások (nyelv, kultúra, vallás, bőrszín), ezért eleve lehetetlen velük együtt élni. Nem beszélve arról, hogy sokan jönnek. A menekültkérdésben a magyarok inkább a problémát látják, mintsem a lehetőséget.

Orbán politikája távolról bölcs megfontolásnak hathat, testközelből azonban fasizmus.

Bölcsnek tűnik annyiban, hogy kísérletet tesz az Európai Unióban megszokott etnikai összetétel és kulturális mintázat megóvására.

Fasisztának tűnik annyiban, hogy kiszolgáltatott arabokat tart (és tartott korábban is) embertelen körülmények között, csak azért, mert nem keresztények. Balog Zoltántól tudjuk, hogy ha az arabok keresztények, akkor az Orbán-kormány hajlandó befogadni őket, vagyis válogat a menekültek között, azok vallási hovatartozása szerint. (Ezenfelül soviniszta, autokratikus, antiliberális, antikommunista, antikonzervatív, protekcionista, voluntarista és militáns, vagyis per definitionem fasiszta.)

Átmenetileg szerintem Orbán fog győzni, mert Európa-szerte egyre sikeresebb az önmagát bölcsnek tettető fasizmus. Európa népe minden hirtelen felindulásból elkövetett szolidáris, avagy keresztényi megnyilvánulása ellenére világosan jelzi, hogy nem kér a menekültekből és a bevándorlókból. Európa nyugati fele nem kér a keleti feléről érkező bevándorlókból sem. (Nem az egyetemet végzett orvosokról van most szó, hanem a sok százezer képzetlen vagy nem különösebben értékes munkaerejű kelet-európai polgárról.)

false

 

Fotó: Németh Dániel

Átmenetileg sokkal kifizetődőbbnek látszik az általános rettegést gerjeszteni, a tudatlanságra és a gyűlöletre alapozva politizálni, majd katonai beavatkozással időlegesen elfedni a problémát, mint tájékozódni, kooperálni és időben (!) cselekedni. Még a 2018-as választás is meglehet ezzel a teljesítménnyel, mert ez a probléma még abban az évben is a nyakunkon lesz. A civil társadalom addigra már belerokkan a humanitárius katasztrófa állami segítség nélküli kezelésébe és az olthatatlan lelkiismeret-furdalásába. A közvélemény (a tájékozatlan, de nagyhangú, derék polgárok) már unni fogja a témát, nem lesznek annyira érdekesek a szerencsétlen arabok, mert addigra Magyarországon belül is annyi szerencsétlen nincstelen lesz, hogy azokról fognak majd készülni a megrázó fényképek. Akkor majd az lesz médiaérzékeny terület. Újra. De Orbánnak lesz majd kommunikálni való, értékes gondolata arra is. Megoldás nem lesz, káoszkampány annál inkább.

De mi van a hosszabb távú kilátásokkal?

Európa öregszik, nincs, aki kitermelje az állami nyugdíjakat. Bizonyos alapvető munkák elvégzésére pedig nincsen elégséges hazai munkaerő. Azok ugyanis már korábban kivándoroltak Európa keleti feléről annak nyugati felére, ahol bevándorlóként emlegetik őket, és küldenék vissza ide. Orbán gyűlöletkampánya simán bevethető bármely európai országban, de arról az elképzeléséről, hogy a fehér nők maradjanak otthon és szüljenek sok gyereket, nehezen fogja meggyőzni Európa fejlett országainak képviselőit. Gazdaságilag tehát mindenképpen megérné befogadni a menekülteket, ha mernénk beléjük invesztálni.

Másrészt ennek a folyamatnak van némi lelki következménye is, amely jelenleg tényleg csak keveseket érdekel. Ha Európa sem logisztikailag, sem humanitárius szempontból nem képes színvonalasan (!) kezelni ezt a helyzetet, akkor olyan szinten fog leértékelődni emberek százmilliói szemében, hogy annak biztosan messzemenő következményei lesznek.

Ha most olyan bénán és dilettánsan kezeljük a helyzetet, ahogy azt az Orbán-kormány teszi, azt nem mossa le rólunk senki és semmi. Mindegy, mit gondolunk magunkról úgy általában, ha Európa ezt tudja nyújtani azoknak, akik mindent pénzzé téve eljönnek ide, akkor bizony Európa nem lesz többé a lehetőségek hazája. Ha az Európai Unió nem képes megbirkózni a lakossága 0,5%-ánál kisebb létszámú „embertömeggel”, akkor ez a politikai szövetség alkalmatlan, embertelen és erkölcstelen. Erkölcstelen annyiban, hogy az Európai Unió és annak államai részt vettek több olyan nemzetközi akcióban is az Egyesült Államok oldalán, amelyek katasztrofális állapotokat idéztek elő az érintett, többségükben közel-keleti területeken. Ha nem ismerjük el a közvetett vagy közvetlen felelősségünket, akkor rongy emberek vagyunk.

Tényleg úgy képzeljük, hogy majd addig lőjük őket, amíg elmegy a kedvük attól, hogy idejöjjenek? Vagy menekülttáborokba zsúfoljuk őket, mert onnan majd hazaszöknek, vagy felkötik magukat? Ezek az emberek most sokáig és sokan fognak jönni, mert ahol éltek, ott háború van, ahova menekültek, ott meg nyomor. Ha csak falat építünk, az kevés lesz.

Figyelmébe ajánljuk