Miért van kém az iPhone-omban?
iphone-mosaic.jpg

Miért van kém az iPhone-omban?

Egy buta hiba miatt lehallgatható az iPhone. A probléma kiiktatható, a javítás jön, a tanulság viszont bonyolult.

Az Apple egyike volt azoknak a cégeknek, amelyek viszonylag jól vészelték át a tavalyi évet. Nem keveredtek olyan botrányokba, mint az adatokat gyanús cégeknek kiadó Facebook. Nem derült ki róluk, hogy a technológiájukat katonai robotokba is hajlandók beépíteni, mint a Google-ről. És még rendészeti hatóságoknak sem adnak el arcfelismerést, mint az Amazon. Az Apple azzal tűnt ki, hogy az egyik fontos üzentévé tette, hogy vigyáz a felhasználók magánszférájára.

Ez a jól kialakított kép, amely nem csak kommunikációs panel, az Apple berendezések hagyományosan tényleg biztonságosak, sérült most. Egy 16 éves fiatal fedezte fel, hogy a Facetime nevű videotelefonálást lehetővé tévő szoftverben nagyon buta hiba maradt. Ha egy megkezdett, még csak kicsöngő híváshoz a hívó fél hozzáadja új félként saját magát, akkor a szoftver automatikusan sugározni kezdi a hívott telefon mikrofonja által hallottakat. Ha a hívott fél lerakja a telefont, akkor ezután már kameraképet is küldeni kezd az eszköz. Azaz a kicsengő telefont egy egyszerű trükkel lehallgatóeszközzé lehet tenni.

Amíg meg nem jelenik a javítás, amit az Apple a hét második felére ígért, érdemes kikapcsolni a Facetime funkciót, írja a Verge. Ezt egyszerűen meg lehet tenni szerencsére.

A sztorit még jobbá teszi, hogy a hibát nem egy, az iPhone-t vizsgáló hacker találta meg, hanem egy 14 éves amerikai diák Tucsonból. Grant Thompson csak beszélgetni akart egy barátjával Fortnite-ozás közben, amikor rájött, hogy a funkció nem úgy működik, ahogy kellene. Játék helyett fél óráig próbálgatták, hogy egyszeri problémába futottak-e bele vagy tényleg találtak-e egy nagy hibát, írja az NBC.

Thompson ezek után elmesélte az ügyvédként dolgozó anyjának, Michele Thopsonnak, hogy mit találtak. Amikor látta működésben a Facetime hibáját, rögtön érezte, hogy a fia valami fontosat talált, ezért a következő héten megpróbálta felhívni az Apple figyelmét arra, hogy mekkora lyuk van a szoftverükben. Tweetelt, levelet küldött, még egy ügyvédi figyelmeztetést is küldött fejléces levélpapíron, majd tweetelt a sajtónak is. Egyik sem járt sikerrel. Végül regisztrált az Apple fejlesztői programjában, remélve, hogy így a fia kap valami jutalmat a felfedezett hiba után, a bejelentéshez szükséges technológiai részleteket azonban nem tudta megírni.

Végül a 9to5Mac nevű, Apple hírekkel foglalkozó lap hívta fel a figyelmet a hibára. A hír végigsöpört a sajtón, az Apple pedig rögtön reagált rá és beígérte a hiba javítását. Nem is az a legfontosabb kérdés, hogy hogy maradhatott egy ilyen hiba a szoftverben. Nem jön elő minden a tesztelések során. A kérdés az: mit kellett volna tennie Grant Thomsponnak, hogy a bejelentését komolyan vegyék.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?