Tévésorozat

A szitokszavak története

  • SzSz
  • 2021. január 20.

Mikrofilm

Cage – angol szó, eredeti jelentése: ketrec; a szlengben azonban olyan, egykor tehetséges (?), Oscar-díjas és/vagy kultfigurákat illetünk vele, akik B és C filmek hátán olyan messze csúsztak a filmvilág csúcsától, hogy már a Hollywood-feliratot is alig látják. Lásd még: Cuba Gooding Jr.

Mint A szitokszavak történetéből kiderül, a legtöbb csúnya kifejezés ehhez hasonlóan teljesen ártalmatlan szóból vált káromkodássá, az elmúlt évtizedek internetes és mémkultúrája azonban a pussyt, a shitet és a dicket is a vállára vette. Ez történt Nicholas Cage-dzsel is: a mennybemenetele nem volt olyan dicsőséges, mint az isteni Keanué, de ma már snassz a rossz szerepeivel viccelődni – ennek egyik oka az, hogy Cage maga is baromi mémkompatibilis: teljes mértékben magáévá tette a „ciki az új cuki” irányelvet. Itt például öltönyben és szakállal sétál be az áldolgozószobába (figyelem, szintén mémutalás!), hogy manírosan a kamerába káromkodjon, puncit fessen, vagy épp megpróbáljon a dick-joke-okból Nick-joke-okat faragni – és ilyen remek alakítást évek óta nem láthattunk tőle.

A szitokszavak történetének gerincét random fun factek teszik ki, de a kifejezéseket írók, színészek, szótárszerkesztők és nyelvészek is elemzik. A szavak eredete, kulturális háttere, evolúciója néhány vicces kísérlettel és egy rakás popkulturális utalással – a show leginkább egy nagy költségvetésű YouTube-sorozatra hasonlít, amelyet minden irányban lehetett volna még bővíteni, hiszen 40 percben ugyanolyan szórakoztató lenne, mint 20-ban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.