Narancsblog

Ennyire be vannak ijedve a tanároktól: Orbán még a káderpolitikája kudarcát is beismerte

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 06., 14:20
kommentek
19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Orbán eddig nem arról volt híres, hogy beismerje a kudarcait, ám ezúttal aligha lehet másként magyarázni a mai nap legfontosabb eseményét. Kicsit be méltóztattak tenni a gatyába.

Ma azzal köszönt ránk a napfényes délelőtt, hogy elszállt Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkár a szélben – persze nem zuhant le messze, digitális kormánybiztost csináltak belőle, ami valami olyasmi lehet, mint Deutsch Tamás internetkonzultánsi meghatalmazása.

Persze, látja azt a vak is, hogy a magyarországi tanárlázadás (van ugyebár szlovákiai is) simán eljutott abba a szakaszába, hogy kormányzati szintű alsó fejek hulljanak, de a PÖCS zászlósanyjának az elcsapása mégis különleges gesztus.

Pontosabban különleges is, meg nem is.

Annyiban távolról sem, hogy az elcsapásával nyilvánvalóan Balogot igyekeznek bevédeni, s a valós változtatásokat próbálják elsunnyogni.

Annyiban viszont mégiscsak különös, hogy Orbán személyes kedvencét hajítván el, beismeri e kirúgással, hogy egy személyes kedvence tökéletesen alkalmatlan a feladatának az ellátására, ám mert személyes kedvenc, találni kell neki valamit, ahol nem árthat, de kereshet. Nyilván sokan emlékeznek rá, hogy a miniszterelnök – éppenséggel egy nőket simfölő kiselőadásában – milyen, már-már hőskölteménybe illő szavakkal emlékezett meg Czunyinéról. „Itt van például, aki szerintem az egyik legtehetségesebb politikus, nemcsak a nők között, hanem általában. És akiből cserebogár is lehet akár. Aki az oktatási ügyeket viszi…”

No, most ez a legnagyobb tehetség lett lecserélt bogár.

Talán azért, mert mégsem bizonyult elég tehetségesnek? Aligha, hisz a kormány tele van tehetségtelen balfácánokkal.

Talán azért, mert Czunyiné hivatalba lépése óta volt közröhej tárgya, s akik nem röhögtek rajta, mert a bőrükön tapasztalták a tehetségét, nos, azoknak inkább sírni volt kedvük. Dehogy is. Nevetséges és kártékony figurák is sokáig képesek őrizni a NER-ben szerzett pozícióikat.

Czunyinétól azért szabadultak meg, mert ugyan nagyon be vannak ijedve a pedagógusoktól, de valóságos változtatásokat eszük ágában sincs eszközölni. Orbán arra játszik, amire szokott: hogy látszathúzásokkal hülyére vegyen mindenkit. Most épp a pedagógusokat akarja átverni. Holnap majd másokat.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 06., 14:20
kommentek
19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19 jhamori
  jhamori
  2016. február 07., 20:11
  Geoda:

  Tárgyalni kell, más megoldás nincs. Ugyanakkor a kormány be akarja hozni a neki alányaló szervezeteket: Pedagógus Kar, Művészeti Akadémia (???!) meg hasonlók. A kormány célja, hogy a javaslatait ezek a benyaló szervezetek ujjongva elfogadják és azt lehessen mondani, hogy lám-lám, ők képviselik igazán pedagógusokat. A szakszervezetek csak a baloldal felbérelt terroristái...

  Egy nyilvános tárgyaláson a PSZ például azonnal elhatárolódhatna ezektől a báboktól azzal, hogy ők senkit sem képviselnek, mert senki sem áll mögöttük. Világos frontvonalat kell ugyanis húzni a tárgyaló felek között: egyébként a tárgyalások bohózatba fordulnak. A báb-szervezeteket határozottan át kell tolni a kormány oldalára és megállás nélkül hangsúlyozni, hogy ők nem képviselik a pedagógusokat. Mindehhez nyilvánosság kell, méghozzá olyan nyilvánosság, amit a Fidesz nem tud manipulálni. Minden tartós megállapodás előfeltétele az érdekek konfrontációja, amikor az igények és a lehetőségek világosan felszínre kerülnek.

  Most van először lehetőségük arra a pedagógusoknak, hogy ne védekezzenek, hanem offenzív helyzetet teremtsenek. Ha eredményt akarnak elérni, akkor a kormányt sarokba kell szorítani - és minden ígérete mögé kézzel fogható garanciát kell szervezni. Tehát például olyasmiben megállapodni, hogy ha a kormány X ígéretét nem tartja be (határidő), akkor bírósági eljárás nélkül lehessen mondjuk 15 napos totális munkabeszüntetést tartani. Mindez legyen írásba foglalva – a kormány puszta szava kb. annyit ér, mint Orbán bármely nyilatkozata. Semmit.

  Fel kell készülni arra, hogy a kormány képviselői mellé fognak beszélni – hosszan, fárasztóan, zavarosan. A pedagógusok képviselőinek válaszai legyenek rövidek, világosak, határozottak. Alany, állítmány, tárgy. Egyáltalán nem kell félni a határozott „nem”-ektől, az egyszerű szavak alkalmazásától. A pedagógusok képviselőinek maguk mellé KELL állítaniuk a diákjaikat és a diákok szüleit. Többet kell képviselniük, mint a pedagógus társadalom. Világosan be kell fenyíteni a kormányt, hogy sokkal többről lehet szó, mint a közoktatásról.

  Szóval tárgyalni kell, de rendkívül keményen. És ehhez nem manipulálható nyilvánosság kell: anélkül az egész semmit sem ér! Semmi maszatolás: Orbánt és Balogot keményen neki kell vezetni a falnak, csak abból értenek majd.
 2. 18 Geoda
  Geoda
  2016. február 07., 13:15
  jhamori,

  Nem. A tanárok előtt kézzelfogható lehetőség volt....
  Az elejét elodázták, a végén pedig elkapkodták. Megszívják.

  Az elején várták, hogy majd a szakszervezet. Az, amelyeknek a vezetői eddig is mindig becsicskultak Balog-páternél.
  Amikor pedig végre csináltak valamit, akkor meg egy 25 pontos üvöltménynél nem sikerült többet kiizadni.
 3. 17 jhamori
  jhamori
  2016. február 07., 07:25
  Nyúl:

  Nem feltétlenül. A tanárok előtt most kézzel fogható lehetőség nyílik meg, de észnél kell lenniük. Orbán kétség kívül húzni akarja az időt, fárasztani a pedagógusokat. Lesz egy sor „engedmény”, pl. hogy önállóan vehetnek majd krétát. De a lényegen – magától – Orbán nem fog változtatni. Ő abban hisz, hogy olyan munkaerőt kell nevelni, amelyik egyszerűen betanítható bármire – és legyen olcsó. Mert Matolcsyék még mindig azt hiszik, hogy „kínai” munkásokkal kell meghódítani Európa fizetőképes felét. Idáig tart a közgazdasági tudományuk.

  Van azonban egy fontos észrevételem – máshol is megírtam és remélem, hogy potenciális érdekképviselőkig is eljut a javaslatom.

  Tehát: Orbán tárgyalásokat fog javasolni. A pedagógusok azonban kizárólag akkor menjenek bele ebbe, ha a kormány-tanárok tárgyalás nyilvános lesz, amit legalább az egyik közszolgálati tv + egy kereskedelmi tv élőben, egyenesben és vágatlanul közvetít. Ez fontos lenne azért, hogy a jelen nem lévő pedagógusok meggyőződhessenek arról, az általuk küldött képviselők nem alkusznak meg, nem fekszenek le a kormánynak és nem egyeznek bele garanciák nélküli ígéretekbe. Fontos lenne az országnak, hogy első kézből lássa a kormány tárgyalási technikáját és taktikáját, a megtévesztési próbálkozásokat, az esetleges fenyegetéseket. Legyen világos és nyilvános a kép mindenki számára. Ez valóban KÖZszolgálati feladat, amit a közszolgálati médiának kötelessége is teljesíteni.

  Addig érdemi tárgyalást nem szabad elkezdeni, amíg ez a feltétel nem teljesül. Ha kell, akkor sztrájkkal kell nyomatékosítani ezt az igényt – sztrájkolni azért, hogy a közoktatás problémái csorbítatlanul a nyilvánosság elé kerüljenek.

  Amennyiben a kormány a pedagógusokkal titokban, zárt ajtók mögött akar tárgyalni, akkor ebbe többé nem lehet megegyezni. Ez a fegyver most a tanárok képviselőinek a kezében van, élniük kell vele. A tárgyalások soha nem akkor kezdődnek, amikor a felek magához az asztalhoz ülnek – vannak előzmények.

  Legyenek!
 4. 16 nyúl
  nyúl
  2016. február 06., szombat 18:32
  Kizártnak tartom, hogy Orbán beijedt volna, ahogy az írás sugallja. Nincs neki miért beijednie. Ahogy eddig is minden alkalommal sikerült, most is ki fogja fárasztani ellenfeleit, összezavarja, szétzilálja, leamortizálja őket, éket ver közéjük, ebben ő nagymester. Az idő neki dolgozik. Orbán a végtelenül központosított közoktatástól nem fog tágítani, mert ha ezt tenné, oda lenne az ő gondosan ápolt tévedhetetlenségi mítosza. Ebben az országban nincs más akarat, mint az övé, ezt bizonyítja nekünk nap mint nap a 2010-es választások óta. A lázadók pedig megnézhetik magukat: Orbán bosszúja nem fog elmaradni. Röviden, a tanároknak kongattak, ha ők ezt még nem is érzik elég tisztán.
 5. 15 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. február 06., szombat 18:03
  Az új államtitkárnak László a keresztneve (tehát férfi), Orbán igyekszik csökkenteni a nők arányát a kormányzatban.
 6. 14 reuters
  reuters
  2016. február 06., szombat 17:36
  Nem emlékszem, hogy Orbán valaha is beismerte volna, hogy hibázott.
  Igaz, arra sem emlékszem, hogy olyan nagyon beijedne.
  Inkább a végsőkig (a hülyeségig) kivár, aztán, ha már nagyon muszáj, lép valamit. Mint most.
 7. 13 Cyrano
  Cyrano
  2016. február 06., szombat 17:23
  simitata: nem, nem ő, hanem Balog tiszteletes. Ő jellemezte így az oktatási ámokfutásukat.
  Ez a mondat arról szól, hogy ők nem hibázhatnak, hanem jószándékukban többet tettek, mint kellett volna.
  Kb. ennyit tud Balog a rábízott hatalmas feladatról. :(

  Ami a másik hsz-edet illeti:
  Nem csak megalkuvásról van szó, hanem arról is, ahogy a fidesz a Magyar-féle oktatási reform ellen hergelte a pedagógusokat. (Sok újszerű, és valószínűleg gyakorló ped. számára nehéz átállást hozó volt benne, de most azt látom: a követelések megegyeznek Magyar reformjával.)
  Ugyanazt tette, mint az orvosokkal, akiket ugyanúgy cserben hagyott. A betegekről már ne is szóljak.:(

  Ha mindenki együtt ébredne, akkor lenne igazán tele a pelus nemzetes uraknál.
 8. 12 Geoda
  Geoda
  2016. február 06., szombat 16:13
  Czunyiné menesztése egy hatalomtechnikai húzás
  http://endresy.blogspot.com/2016/02/vezercsere-pedagogus-kerekasztal-elott.html
  A tanárokat tényleg bevitték a zsákutcába, és most röhöghetnek, amint kapálódznak.
 9. 11 interceptor
  interceptor
  2016. február 06., szombat 15:58
  Orbánnak engedelmes alattvalók, arctalan, lapító tömeg, buta ,megvezethető emberek kellenek!!!
  Ennek érdekében rombol és ámokfut az oktatásban ( is).
  De talán már elpattant a húr az embereknél, és nem állnak meg czunyiné távozásánál.
  Ennél már sokkal több kell!!!!
  Az a minimum, hogy ez a sz@rházi senkiházi garnitúra távozzék a hatalomból, átadva a helyét egy tisztességesebb, emberközpontúbb kormányzásnak!
 10. 10 Aptyuka
  Aptyuka
  2016. február 06., szombat 15:55
  Rezignált, vén nyugger létemre felröhögtem - kamasz korom óta nem röhögtem ekkorát, folytak a könnyeim.
  A dakota intézkedett (azaz beszart), a csúnyáné pedig pelenkát cserélt...

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt