Meghamisította egy sztrájkoló tanár nyilatkozatát az állami média

  • narancs.hu
  • 2023. június 5.

Belpol

Úgy vágták be a tanár nyilatkozatát, hogy az illeszkedjen a narratívájukba. 

Tavaly január végén országszerte 20 ezer tanár vett részt a pedagógusszervezetek kétórás sztrájkján, amely az első országsztrájk volt. Debrecen önkormányzati fenntartású televíziója is beszámolt az esetről, mely rendszeresen használja az MTVA anyagait a ripotjaihoz. Borsos Tamás testnevelőtanár nyilatkozatát is közölték, akivel a tiltakozás napján készített interjút a köztévé. 

A történtekről beszámoló 444.hu cikke szerint M1 riportján úgy vágták meg Borsos nyilatkozatát, mintha elégedett lenne a fizetésével, pedig ennek az ellenkezőjéről beszélt. Eredetileg azt mondta a debreceni televíziónak, hogy 

„feleségemmel nagyon sokszor téma mostanában a méltánytalan fizetés. Gondolkodunk, a jövőbe tekintünk, gondolkodunk külföldben.

Azt halljuk barátoktól, rokonoktól, akik kinn dolgoznak, tanítanak, hogy jóval a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek. Ez nagyon bosszant és frusztrál bennünket”. 

Az M1. jauár 31-ei híradójának adása azonban teljesen más képet fest. Ebben arról számoltak be, hogy a tanárok ötöde vett részt a sztrájkban, és megszólaltatték Borsos, akinek csak az első szavait vágták be. A pedagógus ekkor azt mondta, „most van egy egzisztenciánk. Mi pedagógusok, így együtt, nem panaszkodunk olyan szinten a fizetésre, mert így boldogulunk, a hiteleinket tudjuk fizetni, a gyermekeinket el kell látni, nem kell félnünk a holnaptól.” Az idézet azt a látszatot kelti, mintha általában beszélne a pedagógusokról, miközben csak annyit állít, hogy mivel a szintén pedagógus felesége is dolgozik, ezért nem kell nélkülözniük. 

Az esetet nyilvánosságra hozó lapnak azt mondta Borsos Tamás, hogy „azzal kezdtem, hogy mivel a feleségemmel mindketten tanárként dolgozunk, közösen valahogy elboldogulunk, nem kell egyik napról a másikra élni, de ha a jövőbe tekintünk, nem látjuk, hogyan tudunk továbblépni, csak ha külföldre megyünk. Rettentően frusztráló így az élet. Ezt a részt már kivágták az adásból. Azt is elmondtam, hogy az emberi méltóságunkat sérti a jelen helyzet, és gyakran megalázó helyzetben érezzük magunkat a gyerekeink és a szüleink előtt”. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk