Kinek a jelöltje is lenne Vitézy Dávid a főpolgármester-választáson?

  • narancs.hu
  • 2024. január 13.

Narancsblog

Mi történik, ha a Fidesznek egyáltalán nem lesz főpolgármester-jelöltje, Vitézy pedig elindul az LMP támogatásával? Nos, akkor ő fogja képviselni Orbán Viktort a választáson.

„Szerintem a negyedik kétharmad után akkor követjük el a legnagyobb hibát, ha bármit ugyanúgy csinálunk, mint korábban. Leleplezni újra és újra, hogy édesanyám fideszes, nem a politika megújítása, csak tetszelgés a meglévő tábor előtt” – sóhajtott fel Facebook-bejegyzés formájában Ungár Péter még szeptemberben, amikor mindenki azzal volt elfoglalva, hogy hol nyaralt Orbán Viktor. (Ungár nővérének horvátországi házában.)

Az LMP társelnöke szokás szerint azon háborodott fel, hogy őt elsősorban Schmidt Mária fiaként tartják számon, és nem ellenzéki politikusként, de bejegyzésében arra is utalt, hogy egyre jelentéktelenebbé váló pártjával hamarosan a tettek mezejére lép. „Az igazi előrelépés az lenne, ha békaemberek üldözése, összeesküvések gyártása helyett végre olyan dolgokról beszélnénk, ami érdekel bárkit saját magunkon kívül. Mi, az LMP-ben ezt fogjuk tenni a következő időszakban” – írta, de arról egy szót sem ejtett, hogy ezt hogyan képzeli el.

Minden jel arra utal, hogy mivel Ungárnak érdemi mondanivalója azóta sincsen, így az általa hőn óhajtott másfajta ellenzéki politizálást kizárólag hangoskodással és feltűnősködéssel tudja kifejezésre juttatni. Ilyen volt már az is, hogy októberben már-már rajongással kezdett beszélni az egykori miniszterelnökről – „vannak szobafestő-mázolók, meg van Chagall – utóbbi Gyurcsány” –, ugyanakkor Karácsony Gergely alkalmatlanságát ecsetelte. Ungár ekkor még csak lebegtette, hogy pártja nem vesz részt az ellenzéki összefogásban a főpolgármester oldalán, egy hónappal később viszont már előállt az LMP saját jelöltjével, aki nem más, mint Vitézy Dávid.

Ungár korábban a Válasz Online-nak még azt nyilatkozta, nem lát arra valódi esélyt, hogy fideszes legyen a főpolgármester. „Azt sem hiszem, hogy az önkormányzati választás után majd bármelyik véleménycikkben le lehet írni, hogy az LMP miatt lett fideszes” – tette hozzá, ám azzal, hogy Vitézyt nevezte meg lehetséges főpolgármester-jelöltként, saját magát cáfolta meg.

Noha Vitézy neve több mint egy hónapja előkerült, ő pedig le is nyilatkozta, hogy „gondolkodik”, a téma csak azután vált igazán feltűnővé, hogy a hétvégén, a pálya szélén felbukkant Tarlós István, és bekiabálta azt, hogy miért ne lehetne Vitézy Dávid a LMP és a Fidesz közös jelöltje. Erre, illetve az ezzel kapcsolatos ellenzéki kritikákra reagálva Ungár most azzal turnézza végig a magyar sajtót, hogy az LMP soha nem állítana Fidesszel közös jelöltet.

Mintha nem lenne teljesen mindegy, hogy mit mond.

Most is csak annyi történt, hogy egy jelentéktelen párt jelentéktelen politikusa kapott negyedóra rivaldafényt arra, hogy a Fidesz nótáját húzza.

Függetlenül attól, hogy a zenét maga Ungár Péter írta-e vagy Rogán Antal propagandakommandója.

Ugyanakkor egyre nagyobb a gyanúnk, hogy a Fidesz valójában azért nem képes senkit sem megnevezni főpolgármester-jelöltként, mert a párton belül nem létezik erre alkalmas figura. Legújabban arról beszélnek, hogy majd csak márciusban állnak elő valakivel, de mi történik, ha akkor sem? És mi történik, ha a Fidesznek egyáltalán nem lesz főpolgármester-jelöltje, Vitézy pedig elindul az LMP támogatásával? Nos, akkor ő fogja képviselni Orbán Viktort a választáson.

Ne legyenek illúzióink, Vitézy úgy is a Fidesz kádere marad, ha éppen nincs kormánymegbízatása,

Lázár Jánossal vívja tét nélküli csörtéit vasútügyben, és igyekszik független szakemberként pozicionálni magát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?