Kövér László tépjen be, avagy legalizáld a józan észt

  • narancsblog
  • 2013. december 9.

Narancsblog

Most, amikor az egész magyar politika egy befüvezett kamaszhoz kezd hasonlítani, a marihuána legalizálása józan és hatásos kampánytéma lehet.

Istvánffy András, a 4K! nevű párt elnöke esetlenségében is remek demonstrációt tartott a NAV előtt a minap. Konkrétan befizette az egy gramm fű utáni áfát, 540 forintot, majd elszívott egy spanglit. (A rendőrség előállította mintavételre.) Jó érzékkel kiválasztott árukapcsolás ez, hiszen a 4K! két eladható politikai terméket kínál közös csomagban: az áfabotrányt és a legalizációt.

És ezzel nincs is semmi baj. Épp ellenkezőleg: valahogy így néz ki, amikor egy ellenzéki törpepárt politikát csinál. Vesznek egy kurrens közéleti témát (NAV), és összeházasítják egy fontos társadalmi igénnyel, amelynek jelenleg nincs politikai képviselete. A 4K! hajlamos hülyeségeket beszélni, és mostani fejtegetései és javaslatai nem mentesek a demagógiától (nyilván hülyeség, hogy a fű illegális kereskedelméből származó jövedelem mind-mind a gonosz „maffia” zsebében landol), és hát különösebben alaposnak sem mutatkoznak. De a lényeg, hogy fogyasztható, hatásos tálalásban adják elő mindazon jól ismert érveket, amelyeknek érvényességét egy cseppnyi józan ésszel nem nehéz belátni. Mármint hogy a fű nem rosszabb az alkoholnál, hogy a tiltással az állam hatalmas adóbevételekről mond le, hogy a mezei fogyasztók üldözése leterheli a rendőrséget, hogy a legalizálás nem jár a fogyasztás növekedésével – és nem is folytatjuk, mindezt megírtuk részletesen és sokszor.

Juhász Péter és Istvánffy vonatkozó levelezése dokumentumértékű: így értik félre a magyar politikusok a politikát. Az Együtt–PM társelnöke szerint a magyar társadalom még „nincs felkészülve” a legalizációra, ezért az értelmes cél a dekriminalizáció lehet (amikor az egyszerű fogyasztókat nem büntetik, de a kereskedelmet igen). Istvánffy könnyű kézzel csapja le a magas labdát, amikor idézi a Juhász által alapított Kendermag Egyesület kiskátéját: „A dekriminalizáció, bár jelentős lépést jelent a megoldás felé, csupán felemás, következetlen választ nyújt a problémára, nem szünteti meg azt a forrást, amely a szűnni nem akaró problémák melegágya: az illegális drogpiacot. A legalizáció ellenben az állam ellenőrzése alá vonja a drogjelenséget, és kiveszi azt a szervezett bűnözés kezéből.” Továbbá: „A drogok feketepiaca fennmarad, a bizonytalan mennyiségből, hatóanyagtartamból fakadó károkkal, a beszerzési és szervezett bűnözéssel és ennek következményeivel. A rendszer következetlen üzenetet fogalmaz meg a társadalom felé a droghasználat mint tevékenység megítélésével kapcsolatban: ez hosszú távon a törvények erejébe és igazságosságába vetett társadalmi bizalomra káros hatással van.”

Ha pedig lefordítjuk a fentieket a politikai kommunikáció nyelvére, akkor azt találjuk, hogy a legalizáció vagány, felismerhető, szerethető kampánytéma, főleg, de nem kizárólag a fiatalok körében. A dekriminalizáció mint program ellenben épp arra elég, hogy a fideszes média hónapokon át öblögessen „Bajnai a drogosok pártján van” és „A bukott baloldal elárasztaná fűvel az óvodákat” témakörben, ugyanakkor nem hoz se figyelmet, se szavazókat. Egész egyszerűen azért, mert egy langyos félmegoldás.

Bajnaiék igenis próbálkoztak értékelvű politikával és saját témák megalkotásával. Erre a legjobb példa az Ungváry Krisztiánnal és Kenedi Jánossal – tehát két pártfüggetlen, kikezdhetetlen tekintélyű szakemberrel – közösen kidolgozott és bemutatott ügynökügyi javaslat volt januárban. Azóta a baloldal elfelejtett politizálni. Vezető figurái hol egymást marják, hol csak a rezsicsökkentést ugatják a holdvilágos éjszakában. Kitalált, végigvitt, felismerhető saját ügyeik nincsenek. Pedig igény volna rá.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.