Narancsblog

Magyarország miniszterelnöke rúgott egy hatalmas politikai öngólt a parlamentben

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 10., 15:30
kommentek
31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Itt nincs is korrupció, csak sok hülye, aki azt mondja, hogy mégis van.

Kedden a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, hogy be fogja perelni Orbán Viktort rágalmazásért, mert a miniszterelnök a hétfői parlamenti vita során korruptnak nevezte őt. Hogy az eljárásnak mi lesz a végeredménye, az szinte borítékolható, nem is ez az egész cécó lényege, hanem az, hogy Magyarország kormányfője hogyan reagál akkor, amikor egy nyilvánvaló visszaélésre hívják fel a figyelmét.

Nem kellett több mint 700 millióval olcsóbban

Érdemes felidézni azt az esetet, amelyet már Orbán Viktor sem tudott kimagyarázni, és amiért a sürgősségi és intenzív osztályokon máig nem történt meg több száz eszköz cseréje. Az ügyről augusztus végén mi is beszámoltunk, a lényege röviden annyi, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 1,723 milliárd forintért szeretett volna venni a kórházak számára egyebek közt lélegeztetőgépeket és monitorrendszereket. Erre kiírtak egy közbeszerzést, amelyre több ajánlat is érkezett: az Avas Egészségügyi Centrum 1,71 milliárdért, a Novel Medix Zrt. 1,78 milliárd forintot kért volna az eszközökért, és volt olyan cég, amely 1,94 milliárd forintért vállalta volna a beszerzést. A negyedik – és egyben messze a legolcsóbb – árajánlatot a GE Hungary tette, 991 millióért szállították volna le a berendezéseket.

Ezek után nem az történt, hogy a kórházellátó örömmel elfogadta a GE ajánlatát, hanem – mint utóbb kiderült, szabálytalanul – érvénytelennek minősítették a közbeszerzést, és kiírtak egy újat olyan feltételekkel, hogy a GE Hungary már ne lehessen befutó. Ezt a cég kiszúrta, és jelentette az eljárást a Közbeszerzési Hatóságnak, amely végül pénzbírságra is büntette az Állami Egészségügyi Ellátó Központot.

Lázár János kiakadt

Ekkor keveredett az ügybe Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki augusztus végén ismertette a sztorit, majd erre néhány nap múlva reagált is Lázár János kancelláriaminiszter, aki meg azt mondta:

„Az a kérdés, hogy azok, akik kihozták az egyébként később felfüggesztett és megbírságolt döntést, azok melyik büntetést érdemlik: a fej-, fül- vagy egyéb testrészlevágást.”

Ennek ellenére az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem változtatta meg a véleményét, fellebbezett a Közbeszerzési Hatóság döntése ellen, az is kiderült, hogy az eljárásban a Szecskay Ügyvédi Iroda képviselte őket, amely az egyik legfelkapottabb fővárosi ügyvédi iroda. Azonban az újabb körben is úgy látta a hatóság, hogy az ÁEEK hibázott, így október 6-án már jogerősen is kijelentették: az egész közbeszerzési eljárás szabálytalan volt, a kórházellátót pedig 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezték. Itt elvileg vége van az ügynek, hacsak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem fordul bírósághoz, de „a keresetlevél benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya”.

Ezek után jött a hétfői szócsata Hadházy és Orbán között, amikor az LMP-s politikus rákérdezett a miniszterelnöknél, hogy szerinte Lázár János – fentebb is idézett – álláspontja az elfogadható vagy Rétvári Bencéé, ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára korábban úgy látta, hogy nincs itt szó semmiféle disznóságról. Ha Orbán Viktor annyit tesz, hogy megköszöni Hadházy észrevételét, és megígéri, hogy kormányzati szinten is kivizsgálják az esetet, mindenki megtapsolja, és ki is tehették volna az ablakba, hogy kérem szépen, nincs itt semmiféle korrupció, csak a sok idióta Soros- és Simicska-ügynök hazudik orcátlanul, miközben a kabátjuk alatt migránsokat csempésznek be még a Parlamentbe is. De nem így történt.

A miniszterelnöknek láthatóan elborult az agya, és azt sikerült ebből az egész történetből kihoznia, hogy Hadházy Ákos valójában a közbeszerzési eljárást megtámadó GE Hungary fizetett lobbistája:

„Mennyi pénzt kapott ön ezért? Hogy képzeli ezt? Hogy képzeli, hogy egy folyamatban lévő közbeszerzési eljárásban valamelyik cég érdekében a magyar Parlamentben lobbizik?”

Aztán jött a frappáns lezárás Orbántól: „Ennél korruptabb ügyet – pedig itt ülök már jó néhány év óta – én még nem láttam. Szégyellje magát!”

Orbán Viktor rágalmaz és toporzékol válasz helyett (LMP - Politika)

Ne maradj le a videóinkról, inkább iratkozz fel: http://bit.ly/LMP_feliratkozas Ismét a színi előadást választotta a miniszterelnök válaszadás helyett, amikor konkrét lopásról kérdezik a Parlamentben. Hadházy Ákos arra szeretett volna választ kapni, hogy a kormány ellentmondásos nyilatkozatai után mit fog tenni a 700 millióval drágább lélegeztetőgép beszerzéssel.

Polt Péter is megmondta

Tehát a miniszterelnök korrupcióval vádolja azt, aki felhívja a figyelmet a korrupciógyanúra. Hallottunk már ennél cifrábbakat is Orbán Viktortól, de ha már ezt teszi, nem ártana jobban tájékozódnia, ugyanis a válaszában azzal érvelt: micsoda dolog az, hogy folyamatban lévő ügybe próbál beleszólni egy ellenzéki képviselő. Csakhogy – mint ahogy azt fentebb bemutattuk – nincs szó folyamatban lévő ügyről, egy állami jogorvoslati szerv, a Közbeszerzési Döntőbizottság mondta ki kétszer, hogy a lélegeztetőgépek beszerzése törvénytelen volt.

Hogy a miniszterelnök tudatlan, vagy csak egy oltári nagy tuskó, gyakorlatilag mindegy is, hiszen a döntőbizottság néhány nappal ezelőtti határozatát ismerve csak egy szánalmas színjáték Orbán kérése, hogy a „Tisztelt Ház” vizsgálja ki, Hadházy tényleg a GE lobbistája-e. Fontosabb, ahogy a korrupcióhoz áll a kormányfő, hiszen az szinte teljes egészében rímel Polt Péter legfőbb ügyész nemrég kiadott jelentésével, amelyben az is szerepel, hogy nincs is Magyarországon annyi visszaélés, csak a sok buta ember hiszi még azt, hogy van. Hiába reméljük, hogy ez a két vélemény csak véletlenül csengett egybe.

Hiába volt sokkal olcsóbb ajánlat is, az állam 700 millióval drágábban akart venni lélegeztetőgépeket

A kórházellátó inkább átszabta a közbeszerzési kiírást és magára húzott egy jókora bírságot, csak nehogy a jobb ajánlattal előálló cég nyerje a milliárdos megbízást. A lélegeztetőgépek meg sehol. Még júniusban írt arról a Népszava , hogy a Közbeszerzési Hatóság megsemmisítette az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) egyik beszerzési pályázatát, amely során a kórházfenntartó egyebek közt lélegeztetőgépeket és monitorrendszereket vásárolt volna.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. okt. 10., 15:30
kommentek
31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Motyó
  2017. október 10., kedd 16:52
  Úgy tűnik, egyre inkább hat a simicska plakátok okozta lelki terror vikire, nem tudja elviselni, hogy mindenki gengszternek látja az utcán, és már a szokásos gyógyszerek sem hatnak, össze-vissza beszél minden baromságot, kontroll nélkül. Összeomlása lesz a vége, reméljük hamarosan, nem jó, ha egy beteg sokat szenved.
 2. 2
  galambocskám
  2017. október 10., kedd 17:11
  Ha jól értem akkor egy lezárt ügyet bolygatott meg a hadházy.

  "Azonban az újabb körben is úgy látta a hatóság, hogy az ÁEEK hibázott, így október 6-án már jogerősen is kijelentették: az egész közbeszerzési eljárás szabálytalan volt, a kórházellátót pedig 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezték. Itt elvileg vége van az ügynek,"

  Tehát volt valami amiből nem lett semmi mert megakadályozták hogy legyen belőle valami.

  A hadházy szereti azokat az ügyeket amelyekből majd lesz valami - az informátorom előre tudta hogy majd ki lesz írva a pályázat, majd túlárazás lesz és majd mi kapjuk a legtöbbet.

  Az informátor aki mindent előre tudott persze csak kibic volt és az állami pénzért való aggodalom ösztökélte őt a jövőbe látásra és a hadhézy riasztására amikor a fenti dolgok megképződtek előtte a jövő ködében.

  Most a múltban kotorászik a nemes hadházy mert lehetett volna az ami nem lett, esetleg előfordulhatott volna az ami nem fordult elő és megtörténhetett volna az ami nem történt meg.

  Hát lehet az ilyesmit szó nélkül hagyni?
 3. 3
  galambocskám
  2017. október 10., kedd 17:13
  Kedves Narancs, ismered azt a dakota közmondást - ha látod hogy a lovad megdöglött akkor ne szállj föl rá?

 4. 4
  Neumerker
  2017. október 10., kedd 17:21
  Tablettára nem kellene kisüstizni. Ejnye Viktor.
 5. 5
  rworse
  2017. október 10., kedd 17:35
  Majd' kétmilliárdnak majd' egy a fele,
  Egye meg a pénz a holdudvar zsebe!
  Miért lennénk mézes mázból,
  Húzzunk hasznot a kórházból!

  Még azt mondják, hogy korrupt vagyok,
  Pedig csak a közpénzt szeretem nagyon!
  Beverem a Bernus száját,
  Fogja már be a pofáját!

  Hadházynak bakszakálla van,
  A Szél Bernusnak meg nagy pofája van!
  Rút pióca mind a kettő,
  Dühös leszek mindig ettő'!

  Még azt mondják, hogy sok bort lopok,
  Pedig csak a Lőrével koccintgatok!
  Félre Szélek és Hadházyk,
  Kivizsgálni, ha pofázik!
 6. 6
  rworse
  2017. október 10., kedd 17:37
  A grrreselyű szokásához híven hazudik. Megint úgy tesz, mintha.
 7. 7
  rworse
  2017. október 10., kedd 17:38
  Egye meg a pénzt a holdudvar zsebe!
 8. 8
  sachs
  2017. október 10., kedd 18:02
  "mindenki gengszternek látja"

  Én nem látom gengszternek. Döbröginek látom, szépen csillog a napfényben, deli a termete, szélte-hossza egy. Meg orosz ügynöknek látom.
 9. 9
  harcolj
  2017. október 10., kedd 18:59
  Galambocskájnak teljesen igazat adok, ugyan mit akar a Hadházy, nem is kellenek lélegeztetőgépek, azok csak arra jók, hogy életben tartsák a beteget, amíg az agyhalál be nem áll. De tudvalevőek a fideszben csak agyhalottak vannak azoknak nem kell ilyen masina. Galambocskájnak duplán nem, mert agyhalottsága mellett már el is hamvadt mint sültparaszt, csak ez magyarázza, hogy a nagy betűket nem ismeri. Ostoba kretén -az irodájával együtt ahonnan posztolgat.
 10. 10
  tiszapolgári
  2017. október 10., kedd 19:28
  Érdekes mozzanat, hogy Hadházy kétszer is hangsúlyozza, hogy amit mond, az nem a saját és nem is az LMP véleménye; hanem a Közbeszerzési Döntőbizottság nevű állami szervre hivatkozva állítja a közbeszerzési eljárás szabálytalan voltát.
  A hazudozást, a mellébeszélést és a korrupciót még hírből sem ismerő Döbrögi Győzőt ez persze nem hatja meg, kíméletlenül lerántja a leplet a lélegeztetőgép-gyártók láncos kutyájáról.

Komment írásához vagy regisztrálj