Egy állami intézmény tényleg beperelt egy másikat, hogy ne kelljen 700 millió forinttal olcsóbban lélegeztetőgépeket venni

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 23., 12:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lázár János fej, fül, vagy egyéb testrész levágását helyezte kilátásba, ennek ellenére elindult a per.

Furcsa fordulatot vett az az ügy, amely egy nagyon gyanús közbeszerzési eljárás miatt indult a közelmúltban. Ennek lényege, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 1,723 milliárd forintot szánt arra, hogy kórházaknak vegyenek egyebek közt lélegeztetőgépeket és monitorrendszereket. Az ezt részletező közbeszerzést kiírták, amely aztán sikertelen lett, pedig a GE Hungary 991 millió forintért teljesítette volna a megrendelést, miközben az utána következő Avas Egészségügyi Centrum 1,71 milliárdért, míg a Novel Medix Zrt. 1,78 milliárd forintot kért volna az eszközökért. Volt még egy jelentkező, de az már 1,94 milliárd forintért vállalta volna a beszerzést.

Ezek után az Állami Egészségügyi Ellátó Központ eredménytelennek hirdette a beszerzést, amit megtámadott a GE a Közbeszerzési Hatóságnál, és mivel az ÁEEK nem tudta érdemben megmagyarázni, miért kaszálták el az első közbeszerzést, kaptak egy 50 millió forintos büntetést.

Lázár János az augusztus legvégi kormányinfón elég keményen nyilatkozott, amikor az esetet kommentálta: „Az a kérdés, hogy azok, akik kihozták az egyébként később felfüggesztett és megbírságolt döntést, azok melyik büntetést érdemlik: a fej-, fül- vagy egyéb testrészlevágást”.

Hogy azóta kinek, mi maradt a nyakán, vagy a fején, még nem tudni, de az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem tágít, közigazgatási perben mennek neki a közbeszerzési eljárás döntésének. A központ a pénzt sem sajnálja az eljárásra, a napokban kiderült: a Szecskay Ügyvédi Iroda képviseli őket, amely az egyik legfelkapottabb fővárosi ügyvédi iroda.

Hiába volt sokkal olcsóbb ajánlat is, az állam 700 millióval drágábban akart venni lélegeztetőgépeket

A kórházellátó inkább átszabta a közbeszerzési kiírást és magára húzott egy jókora bírságot, csak nehogy a jobb ajánlattal előálló cég nyerje a milliárdos megbízást. A lélegeztetőgépek meg sehol. Még júniusban írt arról a Népszava , hogy a Közbeszerzési Hatóság kiszabott egy 50 millió forintos bírságot, és megsemmisítette az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) egyik beszerzési pályázatát, amely során a kórházfenntartó egyebek közt lélegeztetőgépeket és monitorrendszereket vásárolt volna.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 23., 12:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  harcolj
  2017. szeptember 24., 12:12
  4 Sajnos ez annyira nem egyedi történet, hogy ez évtizedek óta így zajlik. Nem is tudok olyan kórházat, ahol ne így zajlana az ilyen beszerzés. A minimális "zsebpénz" a megrendelés értékének 10 %-a. Egy ismerősöm teljesen működőképes rtg-gépet kapott ingyen (szállítás 0 Ft) - ezt is addig akadályozták bürokratikusan, amíg Romániába ajándékozták.
 2. 4
  rworse
  2017. szeptember 24., 08:33
  Hozzáteendő, hogy ugyebár a reális ajánlatot adó GE maga gyártja az ilyen berendezéseket, a dupla áron versenyzők pedig csak kereskedők, megveszik, továbbadják - még pikánsabb lenne, ha a GE-től vennék.
  Képzeljétek, amikor azt írtam, hogy kereskedők, majdnem azt akartam írni, hogy spekulá... na nem, azt azért nem.
 3. 3
  jhamori
  2017. szeptember 24., 06:36
  Valamikor 1990 környékén egy ismerősöm említette, hogy a UCLA (University of California at Los Angeles) un. surplus raktárában hegyekben állnak leselejtezett kórházi ágyak - biztosan jó lenne ezeket felhasználni Magyarországon.

  Iziben elmentem a kérdéses raktárba, ahol szakszerűen összecsomagolva, kifogástalan állapotban lévő kb. 70-75 darab ágyat találtam. Egyet szétbontottak nekem: elektromotorokkal, védőrácsokkal, rádió- és tv távvezérlőkkel felszerelt, gurítható ágyak voltak. Azt gondolom, hogy ilyet akkoriban még a kedvenc kórházban, a Kútvölgyiben sem láttak talán. Darabjáért 100 (!!!) - egyszáz - Dollárt kértek, ami akkoriban kb. 7.500 Dollárt tett volna ki.

  Az ajánlatot továbbítottam az akkori Egészségügyi Minisztériumba, akik az ajánlatot – köszönettel – visszautasították. Az ok: deviza-hiány.

  A történetet elmeséltem egy Los Angeles-i magyar ismerősömnek, aki akkoriban 10 supermarket tulajdonosa volt. Lazán vállalta a 7.500 Dolláros költséget, de a hazaszállítás költségeit nem vállalta (kb. 16.000 Dollár lett volna). Az ajánlatot ismét elküldtem az Egészségügyi Minisztériumnak, akik ezúttal azzal határolódtak el, hogy használt egészségügyi berendezést nem vásárolnak.

  Elnézem a cikkhez tartozó képet: még mindig legalább 50 év különbség van a magyar és az amerikai kórházi ágyak között, nem a magyar termékek javára.
 4. 2
  rworse
  2017. szeptember 23., szombat 22:54
  erdőspéterkurvaanyád
 5. 1
  commandante
  2017. szeptember 23., szombat 19:30
  És ugyebár a mi pénzünkön perelgetnek...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra