Mitől jön izgalomba Polt Péter?

  • narancs.hu
  • 2014. július 10.

Narancsblog

Mitévők legyünk, ha Halász János államtitkár gyanús körülmények között osztogatja haverjainak a százmilliókat?

„Halász János államtitkár egyetemi ismerőse, Jantyik Csaba és egy családtagja közös cége egyedüli pályázóként tehetett ajánlatot egy csaknem százmilliós kommunikációs tenderen. A politikus ismerősi köre már több mint 400 milliónál tart. A kiíró szervezet vezetője Halász régi munkatársa, a debreceni közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője volt” – írja a nol.hu, ám úgy tűnik, ma már az ilyesmi annyira megszokott ügylet, hogy az érintetteket nem is lehet zavarba hozni.

false

Az a bizonyos régi munkatárs, Balázs Árpád debreceni frakcióvezető, vélhetően rezzenéstelen arccal közölte az újságíróval, hogy „az eljárás az elejétől a végéig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közbeszerzési felügyeleti főosztályának ellenőrzése alatt folyt, és sem a részvételi, sem az ajánlattételi szakasz eredményét nem lehetett kihirdetni anélkül, hogy az adott szakasz során keletkezett valamennyi dokumentumot a fenti főosztály ne ellenőrizte volna. Az eljárás valamennyi dokumentumát rendben találták, s az eljárás lefolytatását teljesen szabályszerűnek minősítették”.

Kérdezhetnénk persze azt is, hogy ki a bánat az az NFÜ felügyeleti főosztálya, s hogyan zajlott az a bizonyos ellenőrzés, vizsgálták-e ezt a csókos vonalat, megnézték-e, hogy netán lehettek volna más ajánlattevők és így tovább, de valószínűleg kapnánk egy semmitmondó választ valamelyik sajtólevelezőjüktől, és még ők lennének megsértődve. De még akkor is van egy lehetőség: ha ekkora pofátlanság történik, hívhatunk rendőrt, vagy megkereshetjük az ügyészséget. Egyszóval feljelenthetnénk a debreceni srácokat. Csúnya dolog, de még csúnyább, ha egy államtitkár gyanús körülmények között osztogatja haverjainak a százmilliókat.

false

De mire mennénk vele? Minden bizonnyal semmire. Úgy látszik, négyszázmillió akkora összeg, hogy nem éri meg utána menni. A nyakunk rá, hogy Polt Péter legfőbb ügyész az ilyet a legtisztességesebb eljárásnak tartja, amiben az ügyészségnek semmi keresnivalója.

Mindjárt más a helyzet, ha valami pitlák szoci kerül képbe. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztésére tett indítványt. Méghozzá egy „magánszemély feljelentése” után indított nyomozást követően. Konkrétan arról van szó, hogy 2013 januárjában Hiszékeny, mint XIII. kerületi alpolgármester – saját részre – 5 millió forintot kért egy önkormányzati üzlethelyiség bérleti jogáért, amit végül nem kapott meg.

Ezúton gratulálunk Polt Péternek és csapatának a sikeres nyomozáshoz. Halász államtitkárnak pedig a szabályszerű eljáráshoz.

Figyelmébe ajánljuk