Narancsblog

Most tényleg megint az lesz, hogy a Pedagógusok Szakszervezete cserben hagyja a tanárokat?

szerző
narancsblog
publikálva
2016. jan. 31., 10:01
kommentek
31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ha lepaktálnak a kormánnyal, pont azokat teszik tönkre, akiket képviselniük kellene. Ja, és mellesleg az egész ország jövőjét is.

Szinte hihetetlen, hogy újra megtörténik.

2013-ban a PSZ, a pedagógusok legnagyobb szakszervezete, a közoktatás egyik legfontosabb érdekképviseleti szerve közleményében maga jelentette ki, hogy „az elmúlt évtizedek legnehezebb tanévét tudhatjuk magunk mögött”, de közölte azt is, hogy „a jelenlegi helyzetben még mindig úgy ítéli meg, hogy csak a tárgyalások vezethetnek eredményre”. Ezért nem hirdetett sztrájkot, és ezért nem csatlakozott a tüntetésekhez.

Galló Istvánné és Balog 2013-ban

Galló Istvánné és Balog 2013-ban

Fotó: MTI

Akkor figyelmeztettünk rá, hogy „hiába a lelkesedés és a beláthatatlan mennyiségű és mélységű sérelem, hiába a maroknyi buzgó szervező és a néhány elszánt szervezet, ha a többséget a kormány kenyérre keni, és a leszalámizott vezetőket pakolja rá feltétnek. Nagyon egyszerűen: ha az összes nagy pedagógus-szakszervezet kivonul, azt a kormányzati kommunikáció nagyon nehezen tudja elsikálni. Attól Habony Árpádnak is megremeg a támaszkodó lába. Amikor a diákok egységesen rázták a téli utcát a felsőoktatási törvény miatt, a kormány naponta változtatott a tervein, kapkodott és pánikolt. Majd jött a szokásos forgatókönyv: a HÖOK beadta a derekát, a tüntetések ellaposodtak, aztán Balog Zoltán somolyogva feltörölte a HÖOK-kal a padlót. Közben a tovább tüntető HaHásokat bedarálta a komcsizó és bajnaizó fideszes propaganda – és ne higgyük, hogy az érvek és bizonyítékok ostobasága a hatékonyság rovására ment”.

A PSZ behódolása után pontosan ez történt azokkal a tanárokkal, akik valódi reformokat, a „köznevelés” szétverésének megállítását követelték. Abbahagyták a tiltakozást, mert bíztak a tárgyalások eredményességében, vagy mert megijedtek – és mert látták, hogy minden szavuk, minden tüntetésük korrumpálódik, bemocskolódik a fideszes médiahadjáratban. Hiszen ha az összes, pedagógusokat képviselő szervezet egységesen tüntet, azt nem lehet félresöpörni azzal, hogy Soros-bérencek randalíroznak. De ha a legnagyobb szervezet kiszáll, akkor a többiek, akik folytatják, már szabad prédái az állami lejárató kampányoknak.

Egy évvel később a PSZ elnöke, Galló Istvánné maga mondta el a Narancsnak, hogy 2013. januári megállapodásukat a kormány nem teljesítette, az első adandó alkalommal megszegte. Pedig ez a megállapodás nem a rendszer alapjait, nem a legfontosabb kérdéseket érintette, tehát ha a kormány mindent teljesít, Balogék akkor is örülhettek volna, hogy ilyen olcsón leszerelték a tanárokat.

Ebben a történetben éppen az az elkeserítő, hogy az oktatási szervezetek többségéhez hasonlóan a PSZ is a kezdetektől ellenezte az Orbán-kormány oktatáspolitikájának lényegi elemeit, tiltakozott is ellenük, az embertelen etikai kódex miatt még az Alkotmánybírósághoz is fordult. Ráadásul láthatóan tisztában van vele, hogy a tárgyalások csak elterelések, és hogy milyen simán a képébe hazudik bárkinek Balog Zoltán. „A kormány csupán tüzet akar oltani a szakminiszter miskolci látogatásával, holott a köznevelési rendszeren alapvetően kellene változtatni. Ehhez be kellene ismerni, hogy elhibázott volt a közoktatás átalakítása” – mondta Galló Istvánné a Klubrádióban 2016. január 27-én. Aztán mégis megcsinálta ugyanazt, mint két éve.

A most már az egész országra kiterjedő tiltakozási hullámot elindító miskolci nyílt levél egyik legfontosabb pontja az volt, ki is emelték félkövérrel, hogy „nem fogadjuk el a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Karral történő egyeztetéseket”. Mit tett erre Balog Zoltán, hogyan reagált a mintegy 400 iskola és szervezet által támogatott követelésekre? Igen, egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Pedagógus Karral. Az egyeztetésről tartott sajtótájékoztatón Balog mellett hárman szólaltak fel: Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár, Palkovics László felsőoktatási államtitkár és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

false

 

Fotó: MTI

Három nappal később, azon a bizonyos miskolci látogatáson Balog miniszter elmondta, hogy bár a szocialisták elmúlt nyolc éve hatalmas pusztítást vitt végbe, a polgári kormány megmentette az oktatást, a fennmaradó hibák kijavításán pedig szívesen munkálkodnak együtt a szakmai szervezetekkel a „Köznevelési Kerekasztal” körül. Ami megint csak a tanárok hülyének nézése, hiszen bár az iskolák korábban is sanyarú helyzetben voltak, a miskolciak levelében, akárcsak az összes többi közleményben, az Orbán-kormány oktatási ámokfutása áll a középpontban. A miskolciak ezt is kiemelték szépen, nehogy félre lehessen érteni: „Követeljük, hogy a jelenlegi, reformoknak nevezett akciókat azonnal függesszék fel!”

A most megalakult Országos Tantestületi Értekezlet közleményében ez áll: „illegitimnek tekintjük a Balog Zoltán által létrehozott Köznevelési Kerekasztalt, amely nem képviseli az érintetteket.” Ugyanebből a dokumentumból az is kiderül, hogy „Balog Zoltán felhívására a Klik cinikus módon február 3-ára, a miskolci tiltakozás időpontjára hívott össze köznevelési fórumokat a tankerületekben”.

Mai programok
Kell még részleteznünk, mennyire lekezelő, hazug és aljas módon reagál a kormány erre a tényleg alulról jövő, tényleg politikamentes segélykiáltásra? Hogy mennyire hülyének néz tanárt és diákot, iskolát és szakszervezetet? Hogy milyen messze van ez a konstruktív, őszinte párbeszédtől? „Balog miniszter teszi a dolgát. Legalábbis amiről azt gondolja, hogy az a dolga. Megoszt, intrikál, félretájékoztat. Úgy, ahogy ezt – miniszterként – mindig is tette” – foglalta össze a lényeget Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Erre az egyetlen normális reakció az lehetne, hogy az oktatási szervezetek addig folytatják a tüntetést, addig sztrájkolnak, amíg nyilvános, konkrét és számon kérhető garanciákat nem kapnak legalább a legfontosabb követeléseik teljesülésére. De nem. Szombat délután a Magyar Idők és nyomában az egész párt- és állami médiagépezet diadalmasan kiáltotta világgá, hogy Balog Zoltán kérésére „A Pedagógusok Szakszervezete részt vesz a köznevelési kerekasztalon”.

Azaz megint jöhet a leszalámizás, a kenyérre kenés, a zárt ajtók mögötti tárgyalások a be nem tartott ígéretekkel, és közben a saját szakszervezetük által magára hagyott tiltakozók mocskolása és megfélemlítése a sajtóban és a munkahelyükön.

„Csak a pedagógusok lelkiismeretes munkájának, helytállásának köszönhető, hogy a közoktatás előkészítetlen átalakításának következményeiből a gyerekek, a tanulók alig vettek észre valamit.” Ezt a Pedagógusok Szakszervezete írta 2013-ban. Aztán becsapták és elárulták ezeket a gyerekeket, ezeket a tanárokat.

Ne tegyék meg újra!

szerző
narancsblog
publikálva
2016. jan. 31., 10:01
kommentek
31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 31
  kübli
  2016. február 10., szerda 11:11
  No, kiadott el kit egy kis pogácsáért, pofavizitért a szép Tükör-teremben, és hogy pár napig vel elegyen tele a sajtó?

  Az áruló a legrosszabb, Márai ahogy írja:

  "A kételkedés gonoszabb, mint a bűn. Lehet hinni, lehet megtagadni valakit. De aki kételkedik... a végén áruló lesz. Az árulásra nincs bocsánat."
 2. 30
  2016. február 07., 17:54
  Ugyan már..... mutasson nekem valaki csak egyetlenegy szakszervezetist, akit nem lehet lefizetni, vagy valamivel lekenyerezni!!
 3. 29
  Hóvarjú
  2016. február 01., hétfő 20:27
  Gallóné maga vallotta be, hogy leszalámizták azzal a fenyegetéssel, hogy kirúgnak húszezer tanárt, pedig akkor komoly sztrájkra készültek a pedagógusok, a PDSZ folytatta is a szervezést, mert a hülye is tudta (Gallónén kívül), hogy a Fidesz csak az erőből ért, de jogi csűrés csavarással (időhúzással), illetve a PSZ kiszállásával lehetetlenné tettek egy komolyan vehető sztrájkot. Azóta azt csinálnak, amit akarnak, nem volt ellenállás, most viszont van. A tüntetés nem elég, komolyabb ellenállásra lesz szükség, például az önértékelési rendszer vagy akár az érettségi bojkottjára. A jelenlegi elkeseredett állapotukban ezt még a diákok és a szülők is támogatnák, akik naponta hallják a rémhíreket az iskolákból.
 4. 28
  Cyrano
  2016. február 01., hétfő 17:19
  Mondja kübli, érvei is vannak vagy csak mocskolódni tud?
  Mert az, hogy valakit személyében mocskol, az nem vita.
  Szóval: vagy kösse föl az alsót, vagy hagyja abba.
  Ha pedig történetesen pedagógust tisztelhetünk (???) önben, akkor az eddig bemutatottak alapján, legyen kedves tolmácsolja részvétemet a tanítványainak.
 5. 27
  kübli
  2016. február 01., hétfő 16:33
  Andor Mihály, a jóóóó szociológus, a társadalom lelkiismerete most jól hátradől, mert egy jellem, aki egy FB belső oldalról kiragadott dolgokat, a nyilvánosság elé tárta, hogy jól védje meg őt az, akinek az egészről fogalma sincs, mert hogy ugye neki igaza van és megint megint fóbiásan Gallónénak véli az egészet. Lehet újra bűnbakot találni az ő keserűségére.

  Ügyes kis cikk ez is, jó kis manipuláció van benne, dőljön hátra csak hátra nyugodtan, hogy a félelmeit megint papíron látja, és kreált egy kis vélelmet megint. Kíváncsi vagyok, hogy életében volt-e köze valaha a PSZ-hez és Gallónéval beszélt-e. Erről nem ír, holott ez már kezdene érdekelni.

  Szegény Andor Mihály! Nincs jobb dolga, hogy megosztja az amúgy is sérült és szétesőben lévő pedagógustársadalmat? Miért is jó ez neki? Ennyire szociálisan érzékeny? Hát ezért tartunk itt, mert vajon ezt csinálta vajon, amikor az OKM-ben osztotta a tanácsokat? Az oktatásirányításban ezek szerint részt vett, ott találkozhattak vajon?

  Nem tudom, de ha az ő segédletével jutott oda a mai oktatásügy, hogy inkább a fidesz, mint a "szociológus" oktatási miniszterek sora, akkor már megértem, miért kell neki bűnbak. És nagyon sajnálom érte.
 6. 26
  Andor
  2016. február 01., hétfő 15:25
  http://gepnarancs.hu/2016/02/arnyekra-vetodott-gallone/
 7. 25
  liber
  2016. február 01., hétfő 15:12
  (a demonstráció meghirdetése egyúttal válasz lehet Andor Mihály gusztustalan írására)
 8. 24
  kübli
  2016. február 01., hétfő 13:50
  Hehe, citrony, itt a válasz: http://index.hu/belfold/2016/02/01/sztrajkbejelentesre_keszulnek_a_pedagogusok/
 9. 23
  liber
  2016. február 01., hétfő 09:57
  Andor roppant okosnak képzeli magát, pedig egy korlátolt, komplexusos személyiség. Az meg, hogy egy liberálisnak mondott lap ilyen sértő, hazug cikkeket megjelentet, önmagáért beszél.
 10. 22
  Cyrano
  2016. február 01., hétfő 09:49
  Na a gondok itt kezdődnek, kübli.
  Ugyanis, aki elválasztja az oktatás színvonalát a pedagógus munkahelyektől, az hiteltelenné válik. És lehetővé teszi, hogy a hatalom kénye-kedve szerint játszadozzon a tanárokkal.
  A tanár van a diákért és nem fordítva.
  Ja, hogy a szakszervezetnek csak az állás volt a fontos, az oktatás színvonala nem?
  Akkor miért követelik, hogy a szülők álljanak mögéjük?
  Megmaradt a állásuk?
  Meg.
  Annak az volt az ára, hogy behódoltak?
  Igen.
  Akkor hol a faxban van a pedagógus értékrendjében a gyerek, az átadandó tudás?

  Ja igen, a létbiztonság fontos. Meg az is,hogy hiteles bírjak maradni. Álltam én fel úgy állásból, hogy nem tudtam mi lesz holnap, de a szakmai hitelességemet nem hagytam megtaposni.

Komment írásához vagy regisztrálj