A nagy terv

  • - albertgyörgyi -
  • 2005. június 30.

Publicisztika

Ujjonghatunk, elkészült végre a Szent István-terv, a Professzorok Batthyány Körének alkotása.
A cél azonos azzal, amit még a nemtelen utódokról mit sem tudó névadó is kitűzött - az erkölcsi rend megteremtése/helyreállítása, természetesen az ország krisztianizációja útján. Az alkotás spontán folyamatát persze nagyban befolyásolta a megrendelő. Orbán ex-miniszterelnök majd három évvel ezelőtt "iránytűt és zsinórmértéket" szeretett volna, lehetőség szerint egyszerre, ami ugye a dimenziók radikális összekeverése, de az autochton polgári ideológia nyelvi alkotmánya amúgy is képzavarokból, mondókákból és népies adomákól áll. Értjük tehát a szándékot, ha helyreállnak a megbomlott erkölcsi kötelékek, magyarnak magyar lesz az ellenzéke is - s többé nem kell tartani az undok váltógazdálkodástól.

A társadalomkép mondhatni tradicionális, eszerint a magyarság olyan értékközösség, amelyben átmenetileg meglazultak az eresztékek, az ország a gyökértelenség állapotába került. Elidegenedés és anómia ellen persze van orvosság: közös erkölcsi elveket valló, egymásban bízó, együtt munkálkodó kis közösségek, melyek között a legnagyobb szerepet a vallási csoportok játszhatják, elvégre ott az emberek toleránsabbak, együttműködőbbek és kevésbé gyűlölködők - ahogy azt nap mint nap tapasztaljuk. Az is helyes, hogy kijelölik az ellenséget: a liberalizmus, amely a szabad döntést tette meg a - nyilvánvalóan amorális - gazdasági viselkedés alapjául, ezért azután a jövő felelőssége kizárólag a nemzeti kormányokra hárul. Az államot meg erősíteni kell - ami nyilván egybevág megrendelő friss adócsökkentési erőfeszítéseivel. De a polgároknak is van tennivalójuk bőven: részt vehetnek azokon a fórumokon, amelyek a társadalom ítélőszékének szerepét játsszák - ha már egyszer nem lehet minden b. kommunistát hűvösre tenni. Ez így épp egy teokratikus rezsim képe, mely csak kicsit durvább, mint az iráni alváltozat - utóbbi legalább nem ily hangsúlyosan szocialista (már ha a szót a pártkötődéstől elvonatkoztatott, eredeti jelentésében használjuk) - viszont jelentős részben egybevág azzal, amit a vezető ellenzéki párt káderei nap nap után szajkóznak. Annyit emlegették már kárörömmel, milyen nagy ívben tesz O.V. a professzorok véleményére - hát most tessék, rögvest konkrét (havi bontású) akciótervet is szeretne tőlük, arról nem is szólva, hogy meglebegtette előttük: szívesebben vezetne egy nemzeti egységkormányt (ebben a régi haverok helyett nyilván az értékközpontú professzorok bólogatnának szorgalmasan). Nincs is semmi gond, a magyar "konzervatív gondolat" szokás szerint már megest egy kicsit vörösbarnára sikeredett - de miért kellettek ehhez a professzorok? A terméket bármely érettségizett civil össze tudta volna hozni, ha hozzávágják az utolsó pár hét Magyar Nemzetjeit - a szinte neurotikus háziasszonyokat idéző rendmánia pedig azt sejteti: nem csak a felhasznált nyersanyagokkal, de a mentálhigiénével is gond lehet tisztelt szerzőknél és megrendelőknél.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.