"Az orosz gyilkosokkal vállal szövetséget, aki dezinformál, relativizál"

  • Janisch Attila
  • 2022. április 13.

Publicisztika

A hatalom szolgálatában végsőkig lealjasult kommunikátorok kimondják Orbán gondolatait a miniszterelnök helyett.

„…mert vétkesek közt cinkos, aki néma” - írja Babits a Jónás könyvében, de kérdés, hogy mi van azokkal, akik nem maradnak némák, hanem beszélnek. Azok milyenségét az határozza meg, amit mondanak.

És bizony a negyedik kétharmaddal egyeduralmát folytató Orbán csatlósai, uralkodói szemléletének, politikájának a választóik felé közvetítő kommunikátorai - vagyis közvetetten Orbán maga - nem maradnak némák, hanem nagyon is kimondják a véleményüket a szomszédunkban zajló egyre véresebb, egyre brutálisabb és egyetlen pillanatig sem indokolható vagy elfogadható Ukrajna elleni orosz háborúval kapcsolatban. Bayer Zsolt, Orbán személyes, a saját tábor közvéleményét tesztelő szócsöve így fogalmaz a Sajtóklub című dezinformációs műsorának vasárnapi adásában: „Félve, de fölteszem azt a kérdést, nem kizárva, de azért a gondolkodás jogát megtartva: ti biztosak vagytok benne, hogy ezt az oroszok csinálták?”

Már a kérdés önmagában is undorító, célzatosan tendenciózus, miközben persze alákérdezően sunyi, aljas és gyáva, ám a kérdésnek álcázott állítás nem tétova, hanem nagyon is határozottan közvetíti a hatalomra jutottak orosz agresszióval kapcsolatos narratíváját. És hogy ne legyen kétségünk - pontosabban fogalmazva: hogy a Fidesz-szavazóknak, az Orbán híveknek ne legyen semmilyen kétségük, hogy ne tétova felvetésnek érezzék azt, ami valójában határozott kijelentés -, azt a kommunista idők egyik vezér tollnokának számító, azóta mély keresztény mély magyar nacionatlista jobboldalivá változott Bencsik András válasza egyértelműsíti: „Nem, nem vagyok biztos, mert én innen nem tudom megítélni, a médiának pedig nem hiszek, főleg nem a nemzetközi médiának.” És aztán még hosszan fejtegetik ezek négyen - Bayer, Bencsik, Néző, Gajdics -, hogy miért nem érdekük az oroszoknak az ukrajnai civilek egyre brutálisabbegyre gátlástalanabb tömeges mészárlásamivel „ők katonai sikereket akarnak, nem a civilek vannak az útjukban”, és erősen sugallják, hogy sokkal inkább az ukránoknak érdekük a saját civiljeik legyilkolása, ezzel erősítendő az oroszok elleni nemzetközi összefogást és felháborodást.

Putyin gyilkos. Gyilkosok azok az oroszok, akik Putyin ukrajnai agresszióját támogatják, akik a civil lakosságot mészárolják, a halottakat összekötözött kézzel a lerombolt városok utcáin hagyják vagy tömegsírokba ássák. Gyilkosok mindannyian.

És ezekkel a gyilkosokkal vállal szövetséget, ezekkel a gyilkosokkal cinkos az, aki nem hallgat némán, hanem a sajtó nyilvánosságát felhasználva a gyilkosok tetteivel kapcsolatosan dezinformál, elbizonytalanít, relativizál. 

És nem mentség, hogy ezt a dezinformációt kérdésként terjesztik. Sőt. A kérdésként felvetés kifejezetten fontos, rendszeresen használt eszköze az orbáni kommunikációnak. A kérdésnek álcázott állításban rejlő bizonytalanság ugyanis nem a kérdést feltevő bizonytalanságát tükrözi. A határozott állítás bizonyos - esetlegesen a saját tábor belső közvéleményét is - megosztó kérdésekben vitára sarkallhat és az ellenvélemény határozottabb megfogalmazására vezethet, a kérdés viszont elbizonytalanít, és/vagy elbizonytalanító újabb kérdéseket szül(het). Vagyis a kérdésnek álcázott állításokkal azok elbizonytalanítását célozzák, akik bár Orbán szavazói, de olykor még képesek lennének a józan gondolkodásra, az önálló, a központi direktívától esetlegesen eltérő vélemény megfogalmazására.

Lehet, hogy a hintapolitikát játszó kétkulacsos Orbán az EU-pénzek kinyerésének szükségszerű kényszerűségből nem mondhatja ki nyiltan azt, amit gondol, ám ezt a helyettesítő feladatot teljesítik azok a mindenre rávehető, a hatalom szolgálatában végsőkig lealjasult kommunikátorok, akik a legkevésbé sem maradnak némák a gyilkosok között.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk