Egyre több részlet derül ki az oroszok által Bucsában elkövetett vérengzésről

  • narancs.hu
  • 2022. április 5.

Külpol

Ukrajnában hajtóvadászat indult a civileket legyilkoló osztag után. 

Ahogy arról lapunk már korábban is beszámolt, a Kijevtől nem messze, északra fekvő Bucsában több mint 300 civil lakos holttestére bukkantak az orosz csapatok kivonulását követően. Az Ukrajinszka Pravda című helyi hírportál egy temetkezési szolgáltatóra hivatkozva azt írta, vasárnap késő estig 330-340 holttestet gyűjtöttek össze a településen, de folytatódik a további áldozatok utáni kutatás. A távozó orosz erők által hátrahagyott holttestekről készült fénykép- és videófelvételek azóta az egész világot bejárták.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő éjjeli tévébeszédében arról is beszámolt, hogy más, ismét ukrán kézre került városokban is megkínzott civilek holttestét találták. Az ukrán elnök úgy fogalmazott: „a kijevi, a csernyihivi és szumi régiók falvaiban olyan dolgokat műveltek a megszállók, amiket a helybeliek még a 80 évvel ezelőtti náci megszállás során sem láttak”

Ukrajnai h?bor?

 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Reuters helyszíni riportja szerint, a háború előtt 30 ezer lelket számláló Bucsában több hátrakötött kezű, civil ruhás ember holttestét találták meg az utcákon heverve.

A rajtuk látható fejsérülések és puskapor okozta égési sérüléseik arra utalnak, hogy közvetlen közelről lőhettek rájuk. Egyes áldozatok egyébként olyan fehér vászondarabokkal voltak megkötözve, amelynek karszalagként történő viselésére még az orosz megszálló csapatok kötelezték a bucsai lakosságot.

A település alpolgármestere, Tarasz Sapravszkij szerint közel 300 halottat találtak az oroszok visszavonulása óta, akik közül 50 embert kivégzettként tartanak számon. A legtöbben kereszttűz áldozatai lettek, ám sokak halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok. A meggyilkoltak többsége férfi, de az áldozatok között gyerekek is voltak. Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere szerint az oroszok bebizonyították, hogy tudatosan gyilkolnak meg civil lakosokat.

Ukrajnai h?bor?

 
Önkéntesek egy civil holttestét készülnek nejlonzsákba helyezni a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

A Telex arról ír: a Timesnak egy ukrán katona elmondta, egy víkendház pincéjében 18 holttestet találtak, köztük 14–16 éves gyerekekét, akik közül egyeseken kínzás jelei látszottak, például le volt vágva a fülük. A Reuters egy Bucsában élő nőt is megszólaltatott, aki arról beszélt, hogy őt és egykori tengerészgyalogos férjét saját lakásukból rángatták ki a településre érkező orosz katonák, amikor parancsnoki központot alakítottak ki az épületben. A házaspárt korábbi otthonuk épületében tartották fogva a megszállók, amelynek pincéjéből azóta a férfi megcsonkított holtteste is előkerült. A férjét gyászoló nő elmesélte, korábban egy szerinte csecsen származású katona azzal fenyegetőzött, hogy feldarabolja őket.

Ukrajnai h?bor?

 
Önkéntesek civilek holttestét helyezik nejlonzsákokba 
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Az ukrán médiának nyilatkozó helyi lakosok beszámolójára hivatkozva szintén a Telex írta meg, hogy a gyilkosságokat feltehetően nem harcoló orosz csapatok követték el, hanem olyan különálló osztag, amely kifejezetten a megszállás fenntartásáért és a civil lakosság kezelésért felelt. Időközben a brit Mirror értesülései alapján az RTL.hu arról is beszámolt, hogy sikerült azonosítani a „bucsai mészárost”, aki után hajtóvadászat indult Ukrajnában.

A kijevi hírszerzés információi szerint Azatbek Omurbekov, a régiót megszálló 64. motoros lövészdandár vezetője volt a térség irányítója a mészárlás időszakában.

A Bucsát elfoglaló 51460-as orosz egységet a hírszerzés szerint a Távol-Keletről, Habarovszk környékéről vezényelték Ukrajnába. 

Arról is érkeztek hírek, hogy az oroszok Szumi megyében és a Bucsától 25 kilométerre lévő Borodjankában is öltek meg civileket.

A világ vezetői elítélték a bucsai mészárlást, és újabb szakciókat követeltek Oroszország ellen. Joe Biden amerikai elnök háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint. "Ami Bucsában történt, az felháborító, mindenki látja. Úgy gondolom, ez háborús bűncselekmény" - idézte a Telex Bident a Washington Post nyomán. Elítélte Oroszországot Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Boris Johnson brit miniszterelnök. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke független vizsgálatot és az elkövetők felelősségre vonását követelte.

Oroszország továbbra is tartja magát ahhoz, hogy ukrán provokációról van szó. A Reuters felidézi: az orosz védelmi minisztérium szerint az ukránok a nyugati média számára rendezték meg a gyilkosságokat.

(Címlapképünkön: Újságírók egy tömegsírt fényképeznek egy templom közelében Bucsában. Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk