Újabb tömegsírt találtak egy Kijev melletti faluban

  • narancs.hu
  • 2022. április 10.

Külpol

Több tucat civil holttestét találták meg Buzovában. Mindeközben vasárnap kilenc humanitárius folyósót nyitottak, és orosz-ukrán fogolycsere is volt.

Az ukrán hatóságok közlése szerint újabb tömegsírt fedeztek fel Kijev közelében, miután az orosz erők kivonultak a fővárostól északra fekvő területekről, hogy támadásaikat a keletre összpontosítsák.

A Reuters szerint Buzova falu egyik tisztviselője beszélt erről, aki elmondta, hogy több tucat civil holttestét találták meg egy benzinkút melletti árokban. A BBC hozzáteszi, hogy független megerősítés nem érkezett, de eddig is számos tömegsírt találtak Kijev környékén. A területet az orosz hadsereg hetekig megszállás alatt tartotta, miközben körülvette az ukrán fővárost.

Moszkvát nemzetközileg elítélték a háborús bűnök miatt. Moszkva azonban tagadja, hogy civilekre célzott volna.

Vasárnap kilenc humanitárius folyosó használatáról állapodtak meg, hogy segítsen az embereknek elmenekülni a súlyos harcok elől az ország keleti részén, többek között személyautókkal Mariupolból, ezt Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte,

Ezzel egy időben Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos megerősítette, hogy Oroszország és Ukrajna szombaton fogolycserét hajtott végre. Elmondása szerint az Oroszországnak kiadott személyek között volt a Roszatom állami atomenergetikai konszern négy alkalmazottja és katonák.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton késő este tette közzé újabb videóüzenetét. Hangsúlyozta: "azonnal cselekedni kell, ha egy zsarnokság agressziót indít minden ellen, amin az európai béke nyugszik."

Mint mondta, az olajembargónak kell lennie "a teljes civilizált világ" első lépésének. "Oroszország azt meg fogja érezni. Akkor indokolt lesz számukra, hogy a békét keressék és véget vessenek az értelmetlen erőszaknak" - jelentette ki Zelenszkij.

Zeleszkij kifejtette, hogy az orosz agresszió nem fog Ukrajnára korlátozódni. "Az egész európai projekt Oroszország célpontja" - fogalmazott.

Az ukrán elnök kiemelte, hogy hazája már 45. napja védekezik az orosz agresszióval szemben. "Gondolták-e Moszkvában, hogy az invázióük követő 45. napon ez lesz? Nem, még elképzelni sem tudták. Mi azonban megvalósítottuk" - fogalmazott.

(BBC, MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk