Felelőtlenek 2

Publicisztika

A parádéval kísért katasztrófára eddig kizárólag felháborító s csupán a dolog mélyen tragikus voltára tekintettel nem kacagtató válaszok születtek a feltoluló kérdésekre.
A rapid vizsgálóbizottság nagyjából nem állapított meg semmit, maszatolt csak. A feltárt tényszerűségek szerint a meteorológiai szolgálat átküldte a figyelmeztetést a katasztrófavédelemnek egyszer/kétszer, esetleg faxszal is kísérve, amit azok időben elolvastak/órákkal később/soha nem olvastak el, de egyébként is félreértették, intézkedési jogkörük pedig nincs. Szilvásy kancelláriaminiszter szerint először is senki sem hibázott, főleg nem a tűzijátékot szervező Nexus Kft., majd ugyanezzel a lendülettel: a katasztrófáért senki sem felelős, legfőképpen nem az ostoba, értelmetlen petárdamánia, csakis a vihar. Azt is megjegyezte: tulajdonképpen vannak (vagyunk) itt néhányan, akik le is állíthatták(-tuk) volna a tűzijátékot: Bodor főosztályvezető, Tóth szakállamtitkár, Gál J. államtitkár, ja és tulajdonképpen én is, már ha birtokomban lettek volna a szükséges információk (ez utóbbiak alatt, fájdalom, a főnöki utasítást - illetve éppen azok hiányát értette). Amúgy mintha Demszky főpolgármester, a fővárosi védelmi bizottság elnöke is tehetett volna egyet s mást.

Az is világos, hogy egy ekkora tömeget nem egyszerű távozásra bírni, a rendelkezésre álló egy óra biztos kevés lett volna hozzá. Tán még kommunikálni is nehéz lett volna velük - habár, például a konkurencia állításával szemben, igenis voltak a helyszínen nagy teljesítményű hangosítóeszközök, különben nem hallhatta volna a nép Palik ordítozását a légiparádé alatt.

A katasztrófa megelőzéséhez mindenesetre szükség lett volna valamiféle racionális kockázatkezelésre - a mostani tragédia egyik szomorú tanulsága az, hogy a magyar illetékesek szerint Budapesten tömegrendezvényt nem sodorhat el a förgeteg, pláne nem Szt. István napján. Ilyen esetre semmiféle (pl. menekülési) terv sem készült, bíztak a szerencsében.

Mintha nem volna elég a jogkör, az illetékesek csak ukázra mernek cselekedni. Jut eszünkbe: hol volt a nemzeti ünneppel egybekötött katasztrófa idején Gyurcsány miniszterelnök? Egy rövid részvétnyilvánításon túl a szavát sem hallani. Sólyom elnökét sem, pedig ő szeret akkor is beszélni, ha éppen senki sem kérdi. De mit is mondhatna a miniszterelnök? Hogy alárendeltjei töketlenek, hogy az ide vonatkozó jogszabályok rosszak, s kísérlet sem történt a megváltoztatásukra? Lehet, hogy az agytrösztje már fogalmazza a magyarázatokat - de minek, eső után sár.

Figyelmébe ajánljuk