Konrád György, a migránsok és a liberalizmus

szerző
Babarczy Eszter
publikálva
2016. jan. 06., 06:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Amikor Konrád kiáll Orbán megoldása mellett, elfelejti, hogy Orbán ismét Magyarország legrosszabb kulturális vonásaira épített – a félelemre, a bizalmatlanságra, a közönyre, az ellenségességre. Babarczy Eszter cikksorozatának első része.

Konrád nem először fejezte ki örömét, hogy Orbán kirekesztette Magyarországról a menekülteket. De most ugyanabban a New York Times-cikkben, amely szenzációértékénél fogva mindjárt Konrád bejelentésével indít, a veterán diplomata, Gyarmati István sokkal árnyaltabban fogalmaz: Orbán megoldása mindössze azért talál mind több megértésre, mert sem a baloldal, sem a centrista jobboldal nem tudott adekvát megoldással szolgálni arra a nagyon gyakorlati problémára, hogy mit tehetünk a migránsok tömegeivel, akik itt állnak a határon. Azért tartom fontosnak megemlíteni Gyarmati nyilatkozatát, mert jól mutatja, hogy nem egyetlen lehetséges megoldás van a migrációs válságra, és a fal – amellyel Orbán tulajdonképpen kikényszerítette, hogy a környékbeli országok is falakat építsenek – egy olyan politikai kultúra része Magyarországon, amely az orbánizmus legpusztítóbb átka. Nem a rasszizmusra gondolok – véleményem szerint Orbánról és kormányáról sok rosszat el lehet mondani, de a rasszizmus nem tartozik ezek közé.

A segítségnyújtás – a menedéknyújtás – nem bevándorlási kérdés. Nem következik belőle, hogy a segítségre szorulók kapjanak politikai jogokat, állampolgárságot, kulturális autonómiát és saját iskolákat. A segítségnyújtás nem mindent kíván adni: annyit kíván adni, amennyivel képes enyhíteni a szenvedést. Nem politikai terv, hanem morális meggyőződés, amelyet azonban nagy hiba lenne leértékelni.

Sok barátomtól hallottam, hogy a hozzánk hasonló szentimentális jó lelkek (nota bene: Orbán ebben a kontextusban szívesen nevezi a liberalizmust morális terrornak) nem értik „a nagyobb összefüggéseket”, a valódi tétet, a történelmi kérdést. Amire válaszképpen azt mondhatom: akik a nagy összefüggéseket nézik, nem látják az itt és mostot, azt az egyszerű kérdést, hogy adok-e enni egy gyereknek, ha éhes. A szentimentális jó lelkek számára az a morális kultúra a becses, az az európai keresztény és humanitárius identitás a fontos, amelyben adunk egy éhes gyereknek enni, viszünk takarót egy menekülő családnak, segítünk jegyet venni egy csak arabul tudó férfinak, és általában igyekszünk egy nehéz helyzetben lévő ember helyzetén könnyíteni. A segítő nem akadályoz egy bölcsebb európai bevándorláspolitikát, nem foglal állást ökopolitikai vitákban – nem állít valamit, hanem cselekszik, ami, mint Arisztotelésztől tudjuk, a moralitás lényege. A Leszboszon élők mindennap kénytelenek eldönteni, hogyan cselekszenek, és mindennap van köztük, aki segít a partra kúszó menekülteknek. S akármilyen szorult helyzetben vannak is, büszkék erre. A magyar fal nem segít a leszbosziaknak; nekünk segít, hogy nyugodtan úgy érezhessük, a dolog nem tartozik ránk.

Egy olyan Magyarország, amelyben nincs helye az „itt és most segítek”-nek, rosszkedvű hely, félelmetes hely. Olyan hely, ahol a félelem mindig erősebb lesz, mint a szolidaritás. A fal azt üzente: mi magyarok mossuk kezeinket, dögöljetek meg inkább Szerbiában. Volt ennek alternatívája? Persze, hogy volt. Nagyméretű és jól felszerelt menekülttáborok, ahol emberi módon bánnak a menekültekkel és kiszűrik közülük azokat, akik nem jogosultak védelemre, miközben Európa felülvizsgálja a működésképtelen dublini egyezményt. Hogy ez sokba került volna? Azért van az európai szolidaritás – ezért van Európa –, hogy vészhelyzeteket közösen oldjunk meg.

Amikor Konrád kiáll Orbán megoldása mellett, elfelejti, hogy Orbán a menedékjog nyújtásának alkotmányos és nemzetközi kötelezettségét írta felül azzal a cinikus állítással, hogy a hozzánk érkezők biztonságos harmadik országból jönnek. Tudatosan mosta össze a bevándorlás kérdését a menekültjoggal, a terrorizmust az iszlámmal. Mint annyiszor eddig is, ismét Magyarország legrosszabb kulturális vonásaira épített – a félelemre, a bizalmatlanságra, a közönyre, az ellenségességre, a „nem az én bajom”-ra, az „oldja meg valaki más”-ra. Orbán ebből a morális kultúrából él, ezt a morális kultúrát táplálja a menekültekhez kapcsolt üzeneteivel. A „megvédjük az országot” ugyanúgy eleme ennek a kultúrának, mint a segítők lesorosgyörgyözése.

Ha van valami, amire büszkék lehetünk az elmúlt évből, az a több ezer önkéntes, akik politikai nézeteiktől függetlenül, a politikán túl, a mindennapok morális kultúrájában magától értetődőnek tekintették, hogy a segítségre szorulóknak segíteni kell. Ezek az emberek másképpen magyarok, mint Orbán szeretné.

Arról szeretnék elmélkedni, milyen mélyebb tanulságokat vonhatok le a baloldali liberális gondolatkör, a saját szellemi hazám kudarcaiból és sikereiből. Igaza van Orbánnak? A liberalizmusnak leáldozott?
szerző
Babarczy Eszter
publikálva
2016. jan. 06., 06:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 75 grrr
  grrr
  2016. január 09., szombat 16:42
  Eddig minden jó volt, de hogy megjelentél jócskán esett a színvonal.
 2. 74 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. január 09., szombat 12:29
  Ez az utolsó kommentoldal akár képzőművészeti alkotásnak is felfogható. Remélem, nem rondítottam bele.

 3. 73 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 19:51
  http://ripost.hu/cikk-osszecsapasok-franciaorszagban-verik-a-migransokat-a-kifosztott-boltosok
 4. 72 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:12
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20160108-becsben-is-tortentek-szexualis-tamadasok.html
 5. 71 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:09
  http://www.lokal.hu/2016-01-finnorszagban-es-svedorszagban-is-eroszakoltak-a-migransok/
 6. 70 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:09
  http://mandiner.hu/cikk/20160108_svedorszagban_is_volt_molesztalas_szilveszterkor
 7. 69 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:08
  http://nol.hu/kulfold/helsinkiben-is-remalom-volt-a-szilveszter-1583589
 8. 68 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:07
  http://www.hirado.hu/2016/01/07/molesztalasi-botrany-zurichben-is-jelentkeztek-aldozatok/?source=hirkereso

  Van még tovább is.
 9. 67 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:02
  http://faktor.hu/faktor-csoportosan-eroszakoltak-meg-a-14-es-15-eves-nemet-lanyokat-a-sziriaiak-szilveszterkor?source=rss

  "Szíriai vagyok, bánjatok velem kedvesen, Merkel asszony hívott ide.
  – mondta az egyik letartóztatott, míg egy másik széttépte a rendőrök előtt a papírjait és azt mondta
  nekik, hogy nem tehetnek ellene semmit, holnap szerez újat helyettük"
 10. 66 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 09:50
  http://www.atv.hu/belfold/20160107-kitalaltak-a-rendorok-kolnrol-a-migransok-sajat-szexualis-szorakozasarol-volt-szo/hirkereso

  A gyurcsányimádó, meg a hasonszűrúek ne rajtam kérjék számon a migránsok iránti ellenszenvet hanem magukon az így viselkedő migránsokon - és az ő orruk alá dugja az éhező szír gyerekekről készült felvételeket.

  A migránsokat nem én utáltalom meg sem Németországban, sem Ausztriában, sem sehol - maguk a migránsok utáltatják meg saját magukat.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk