Konrád György, a migránsok és a liberalizmus

szerző
Babarczy Eszter
publikálva
2016. jan. 06., 06:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Amikor Konrád kiáll Orbán megoldása mellett, elfelejti, hogy Orbán ismét Magyarország legrosszabb kulturális vonásaira épített – a félelemre, a bizalmatlanságra, a közönyre, az ellenségességre. Babarczy Eszter cikksorozatának első része.

Konrád nem először fejezte ki örömét, hogy Orbán kirekesztette Magyarországról a menekülteket. De most ugyanabban a New York Times-cikkben, amely szenzációértékénél fogva mindjárt Konrád bejelentésével indít, a veterán diplomata, Gyarmati István sokkal árnyaltabban fogalmaz: Orbán megoldása mindössze azért talál mind több megértésre, mert sem a baloldal, sem a centrista jobboldal nem tudott adekvát megoldással szolgálni arra a nagyon gyakorlati problémára, hogy mit tehetünk a migránsok tömegeivel, akik itt állnak a határon. Azért tartom fontosnak megemlíteni Gyarmati nyilatkozatát, mert jól mutatja, hogy nem egyetlen lehetséges megoldás van a migrációs válságra, és a fal – amellyel Orbán tulajdonképpen kikényszerítette, hogy a környékbeli országok is falakat építsenek – egy olyan politikai kultúra része Magyarországon, amely az orbánizmus legpusztítóbb átka. Nem a rasszizmusra gondolok – véleményem szerint Orbánról és kormányáról sok rosszat el lehet mondani, de a rasszizmus nem tartozik ezek közé.

A segítségnyújtás – a menedéknyújtás – nem bevándorlási kérdés. Nem következik belőle, hogy a segítségre szorulók kapjanak politikai jogokat, állampolgárságot, kulturális autonómiát és saját iskolákat. A segítségnyújtás nem mindent kíván adni: annyit kíván adni, amennyivel képes enyhíteni a szenvedést. Nem politikai terv, hanem morális meggyőződés, amelyet azonban nagy hiba lenne leértékelni.

Sok barátomtól hallottam, hogy a hozzánk hasonló szentimentális jó lelkek (nota bene: Orbán ebben a kontextusban szívesen nevezi a liberalizmust morális terrornak) nem értik „a nagyobb összefüggéseket”, a valódi tétet, a történelmi kérdést. Amire válaszképpen azt mondhatom: akik a nagy összefüggéseket nézik, nem látják az itt és mostot, azt az egyszerű kérdést, hogy adok-e enni egy gyereknek, ha éhes. A szentimentális jó lelkek számára az a morális kultúra a becses, az az európai keresztény és humanitárius identitás a fontos, amelyben adunk egy éhes gyereknek enni, viszünk takarót egy menekülő családnak, segítünk jegyet venni egy csak arabul tudó férfinak, és általában igyekszünk egy nehéz helyzetben lévő ember helyzetén könnyíteni. A segítő nem akadályoz egy bölcsebb európai bevándorláspolitikát, nem foglal állást ökopolitikai vitákban – nem állít valamit, hanem cselekszik, ami, mint Arisztotelésztől tudjuk, a moralitás lényege. A Leszboszon élők mindennap kénytelenek eldönteni, hogyan cselekszenek, és mindennap van köztük, aki segít a partra kúszó menekülteknek. S akármilyen szorult helyzetben vannak is, büszkék erre. A magyar fal nem segít a leszbosziaknak; nekünk segít, hogy nyugodtan úgy érezhessük, a dolog nem tartozik ránk.

Egy olyan Magyarország, amelyben nincs helye az „itt és most segítek”-nek, rosszkedvű hely, félelmetes hely. Olyan hely, ahol a félelem mindig erősebb lesz, mint a szolidaritás. A fal azt üzente: mi magyarok mossuk kezeinket, dögöljetek meg inkább Szerbiában. Volt ennek alternatívája? Persze, hogy volt. Nagyméretű és jól felszerelt menekülttáborok, ahol emberi módon bánnak a menekültekkel és kiszűrik közülük azokat, akik nem jogosultak védelemre, miközben Európa felülvizsgálja a működésképtelen dublini egyezményt. Hogy ez sokba került volna? Azért van az európai szolidaritás – ezért van Európa –, hogy vészhelyzeteket közösen oldjunk meg.

Amikor Konrád kiáll Orbán megoldása mellett, elfelejti, hogy Orbán a menedékjog nyújtásának alkotmányos és nemzetközi kötelezettségét írta felül azzal a cinikus állítással, hogy a hozzánk érkezők biztonságos harmadik országból jönnek. Tudatosan mosta össze a bevándorlás kérdését a menekültjoggal, a terrorizmust az iszlámmal. Mint annyiszor eddig is, ismét Magyarország legrosszabb kulturális vonásaira épített – a félelemre, a bizalmatlanságra, a közönyre, az ellenségességre, a „nem az én bajom”-ra, az „oldja meg valaki más”-ra. Orbán ebből a morális kultúrából él, ezt a morális kultúrát táplálja a menekültekhez kapcsolt üzeneteivel. A „megvédjük az országot” ugyanúgy eleme ennek a kultúrának, mint a segítők lesorosgyörgyözése.

Ha van valami, amire büszkék lehetünk az elmúlt évből, az a több ezer önkéntes, akik politikai nézeteiktől függetlenül, a politikán túl, a mindennapok morális kultúrájában magától értetődőnek tekintették, hogy a segítségre szorulóknak segíteni kell. Ezek az emberek másképpen magyarok, mint Orbán szeretné.

Arról szeretnék elmélkedni, milyen mélyebb tanulságokat vonhatok le a baloldali liberális gondolatkör, a saját szellemi hazám kudarcaiból és sikereiből. Igaza van Orbánnak? A liberalizmusnak leáldozott?
szerző
Babarczy Eszter
publikálva
2016. jan. 06., 06:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 75 grrr
  grrr
  2016. január 09., szombat 16:42
  Eddig minden jó volt, de hogy megjelentél jócskán esett a színvonal.
 2. 74 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. január 09., szombat 12:29
  Ez az utolsó kommentoldal akár képzőművészeti alkotásnak is felfogható. Remélem, nem rondítottam bele.

 3. 73 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 19:51
  http://ripost.hu/cikk-osszecsapasok-franciaorszagban-verik-a-migransokat-a-kifosztott-boltosok
 4. 72 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:12
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20160108-becsben-is-tortentek-szexualis-tamadasok.html
 5. 71 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:09
  http://www.lokal.hu/2016-01-finnorszagban-es-svedorszagban-is-eroszakoltak-a-migransok/
 6. 70 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:09
  http://mandiner.hu/cikk/20160108_svedorszagban_is_volt_molesztalas_szilveszterkor
 7. 69 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:08
  http://nol.hu/kulfold/helsinkiben-is-remalom-volt-a-szilveszter-1583589
 8. 68 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:07
  http://www.hirado.hu/2016/01/07/molesztalasi-botrany-zurichben-is-jelentkeztek-aldozatok/?source=hirkereso

  Van még tovább is.
 9. 67 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 16:02
  http://faktor.hu/faktor-csoportosan-eroszakoltak-meg-a-14-es-15-eves-nemet-lanyokat-a-sziriaiak-szilveszterkor?source=rss

  "Szíriai vagyok, bánjatok velem kedvesen, Merkel asszony hívott ide.
  – mondta az egyik letartóztatott, míg egy másik széttépte a rendőrök előtt a papírjait és azt mondta
  nekik, hogy nem tehetnek ellene semmit, holnap szerez újat helyettük"
 10. 66 grrr
  grrr
  2016. január 08., péntek 09:50
  http://www.atv.hu/belfold/20160107-kitalaltak-a-rendorok-kolnrol-a-migransok-sajat-szexualis-szorakozasarol-volt-szo/hirkereso

  A gyurcsányimádó, meg a hasonszűrúek ne rajtam kérjék számon a migránsok iránti ellenszenvet hanem magukon az így viselkedő migránsokon - és az ő orruk alá dugja az éhező szír gyerekekről készült felvételeket.

  A migránsokat nem én utáltalom meg sem Németországban, sem Ausztriában, sem sehol - maguk a migránsok utáltatják meg saját magukat.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk