Néhány kérdés Pintér belügyminiszter furcsa mondatáról

  • Herényi Károly
  • 2014. január 11.

Publicisztika

Pintér Sándor szerint az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült titkosszolgálati jelentés egyes részeit nyilvánosságra kellene hozni. Volt egy mondata, ami mellett mindenki szó nélkül elment.

Pintér belügyminiszter azt mondta a HírTv-ben, hogy nyilvánosságra kellene hozni az őszödi beszéd kiszivárogtatásának egyes titkosított részleteit. Nem az egészet, mert az akcióban részt vevő titkosszolgálati munkatársat az adatai nyilvánosságra kerülése után nem lehetne alkalmazni tovább a hivatalában.

A következők lehetségesek.

A titkosszolgálati munkatárs a kiszivárogtatás körülményeinek a vizsgálásában vett részt. Ez esetben egyszerű rutineljárásról van szó a nyilvánosságra hozatalnál: ki kell takarni a nevét, hiszen nem a vizsgálódó személy(ek) neve, hanem magának a vizsgálatnak az eredménye az érdekes.

Pintér belügyminiszter furcsa mondata azonban utalhat más valamire is: hogy a védendő titkosszolgálati munkatárs a beszéd kiszivárogtatásban vett részt. Ez esetben viszont nagy a baj. Ez esetben ugyanis Pintér belügyminiszter pontosan ismeri a kiszivárogtatás részleteit és szereplőit. Véd egy olyan titkosszolgálati embert, aki aktív volt 2006-ban, és aktív ma is. Ha így van, akkor a titkosszolgálat részt vett a hivatalban lévő magyar miniszterelnök megbuktatásának kísérletében. Ha így van, akkor ez a cselekmény minimum a fennálló rend megbuktatása kísérletének törvényi tényállását meríti ki. Márpedig ahol a regnáló miniszterelnök eltávolítására és a fennálló rend megbontására közpénzből fizetett, a Magyar Köztársaság rendjére és biztonsága védelmére felesküdött közszolga puccsot kísérelhet meg az esemény bármely fázisában aktív szerepet vállalva, a belügyminiszter pedig védi személyének titkosságát, ott vége a jogállamnak.

Ha így van, akkor engem ezek után nem a titkosszolga neve érdekel. Hanem az, hogy a titkosszolgálatok akkori és mai vezetői tudtak-e a regnáló miniszterelnök elleni és a közrend megdöntését célzó akcióról? Ha így van, akkor ki adott megbízást a titkosszolgálat emberének a cselekmény végrehajtására? Hány olyan dokumentum létezik, amely a regnáló magyar miniszterelnök(ök) titkosszolgálati megfigyelésének eredményeit tartalmazzák? A jelenlegi miniszterelnök tevékenységét is figyeli-e törvényellenes módon a titkosszolgálat? Ki adott utasítást az őszödi dokumentum nyilvánosságra hozatalára? Ha így van, a belügyminiszter, amint tudomására jutott a titkosszolgálatok ezen akciója, miért nem kezdett azonnal vizsgálatot és eljárást a titkosszolga és hivatali felettesei  ügyében? A legfőbb ügyész miért nem tesz eleget törvényi kötelezettségének, hiszen ő is a Magyar Köztársaság jogrendje, biztonsága és rendje védelmére esküdött fel? A jelenlegi magyar miniszterelnök vajon magyarázatot kért-e belügyminiszterétől a furcsa kijelentés miatt? Jogállamban legalábbis így kellene történnie.

Elképzelhető egy harmadik lehetőség is, a legrosszabb: a Pintér belügyminiszter által védett jelenlegi titkosszolga 2006-ban még nem volt aktív.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.