Összefogás helyett tanulni a Jobbiktól

szerző
Tóth Csaba
publikálva
2017. jan. 06., 11:55
kommentek
12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A baloldali ellenzék és a Jobbik választási együttműködésével kapcsolatos felvetések nem csupán irreálisak, hanem károsak is. A baloldalra nézve.

2016 végén Medgyessy Péter nyilatkozata ismét a politikai napirend témájává tette a baloldal és a Jobbik esetleges összefogásának kérdését. Medgyessy Péter nem az első, aki egy ilyen összefogás lehetőségét felveti: hasonló gondolatot fogalmazott meg korábban Haraszti Miklós, illetve Kőszeg Ferenc is. A liberális és baloldali közéleti szereplők által felvetett gondolat a legnagyobb visszhangot rendre a kormánypárti sajtóban kapja. Mindez nem véletlen: amikor baloldali-liberális szereplők érvelnek a Jobbik elfogadhatósága mellett, az remekül illeszkedik abba a kormányzati narratívába, hogy a Jobbik voltaképpen már baloldali szereplő. Történik mindez úgy, hogy mind a baloldali, mind a jobbikos politikusok rendre kijelentik: nem kívánnak egymással összefogni.

false

A baloldal és a Jobbik összefogásának lehetősége két okból is irreális. Egyrészt, nem érdeke sem a baloldalnak, sem a Jobbiknak. A Jobbik hitelességének végét jelentené, ha azzal a baloldallal fogna össze, amelyet szavazói legalább annyira – ha nem jobban – utasítanak el, mint a Fideszt. A Jobbik politikai közössége felől nézve a Fidesz rosszul kormányoz; a 2010 előtti időszak politikusait is tartalmazó baloldal azonban megtestesíti mindazt, amivel szemben a Jobbik létrejött. A másik oldalon a baloldal is nehezen magyarázná, pontosan milyen tartalmi érvek szólnak a Jobbik elfogadása mellett. Az antiszemitizmus vagy a cigányellenesség retorikájának csökkenése nagyon messze van az együttműködés lehetőségétől. A baloldali pártok rendszeresen deklarálják, hogy egymással is nehezen működnek együtt; hogyan tudna ez a politikai tábor a politikai paletta másik szélén helyet foglaló alakulattal megállapodni?

Másrészt, a baloldal és a Jobbik együttműködése választói szinten is nehezen működne. Az anekdotikus, egy-egy időközi választási eredményt felnagyító érveken túl kevés adat támasztja alá, hogy a baloldal és a Jobbik szavazói számára a másik oldal lenne a logikus második választás.

Sokkal komolyabb probléma e felvetésekkel, hogy kifejezetten kontraproduktívak a baloldali-liberális oldal számára. Míg ugyanis a Jobbiknak nincs szüksége a baloldali pártokra, addig szüksége lehet a baloldali szavazókra. Márpedig ha a baloldali szavazók számukra fontos véleményformálóktól azt hallják, hogy elképzelhető az összefogás a Jobbikkal, könnyen átszakadhat bennük az a lélektani gát, ami korábban megakadályozta a Jobbik támogatását. A Jobbik pontosan erre játszik: elítéli a baloldali pártokat – de gesztusokat tesz a baloldali szavazóknak. Fontos látni, hogy mindez a másik oldalon nem történik meg: a baloldali politikusok nem tudnak vagy nem akarnak „átcsábító” üzeneteket megfogalmazni a Jobbik szavazóinak, ahogyan nincsenek olyan jobbikos értelmiségiek sem, akik oldanák a Jobbik-szavazókban lévő, baloldallal szembeni lélektani gátakat.

false

Ha 2017-ben még sokáig téma lesz a baloldal és a Jobbik összefogása, az könnyen oda vezethet, hogy a baloldali szavazók legitimnek találják majd az esélyesebb Jobbik-jelölt támogatását – miközben a baloldal egyetlen szavazót sem nyer a Jobbiktól.

Ha összefogni nem is, tanulni érdemes lehet a Jobbiktól. Amíg a baloldal gyakran a választási térkép egyenetlenségéről, a Fidesz választójogi változásainak igazságtalanságairól és a pártok közötti viszonyok átalakításáról beszél, addig a Jobbik szavazókat gyűjt. A baloldali-liberális ellenzék helyzetét azok a javaslatok segítik leginkább, amelyek a szavazótábor bővítésének mikéntjére vonatkoznak.   

szerző
Tóth Csaba
publikálva
2017. jan. 06., 11:55
kommentek
12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  rworse
  2017. január 06., péntek 21:03
  reuters, 2

  Sehol. De ez nem függ össze azzal, hogy a Jobbikkal (fasiszták, nácik) tilos bármit.
 2. 11
  yoyo
  2017. január 06., péntek 16:47
  jav: ...a fideszt leváltani éppen a fidesz választási szisztémájának köszönhetően...

  illetve: mínusz 1 esetleg
 3. 10
  yoyo
  2017. január 06., péntek 16:44
  Tiszapolgári: Haraszti Miklós valóban nem beszél jobbikkal kötött szövetségről, viszont javaslata súlytalan: a fideszt leváltani éppen annak a választási szisztémának köszönetően volna esélye: kis többséggel nagy parlamenti többséget elérni, Haraszti javaslata, a 40% szavazat = 40% mandátum nem oldana meg semmit, ellenzéki győzelemmel lenne egy szűk többség, ami bukdácsolna pár hónapig-másfél évig a ner aknamezején, aztán bumm.

  A mostani helyzetben lehet emelt fővel szépeket bukni, meg lehet ostobán a egymás lábában botladozni, és lehet esetleg cinikusan, "pragmatikusan" politizálva esetleg nyerni, persze ezek egyike se jó.

 4. 9
  tiszapolgári
  2017. január 06., péntek 16:30
  jav.: ellenzéknak > ellenzéknek
 5. 8
  tiszapolgári
  2017. január 06., péntek 16:29
  Lehet, hogy hülye vagyok, de szerintem Haraszti Miklós semmiféle együttműködést vagy választási szövetséget nem említett; a Jobbikkal való összefogást a Fidesz-féle választási szisztémával szembeni közös fellépésre értette, azaz Haraszti szerint a demokratikus pártoknak és a Jobbiknak (tehát az ellenzéknak) közösen kellene rákényszeríteniük a kormánypártokat a választási rendszer felülvizsgálatára. És ez eléggé távol van az összefogástól.

  Van egy konteóm: nem véletlen, hogy Medgyessy éppen akkor állt elő a javaslatával az ATV-s Magánszférában, amikor a nyomdában elkészültek a CÖF bohócos plakátjai, és már az óvodások is kívülről fújják, hogy Vona Gábor buzi.
 6. 7
  yoyo
  2017. január 06., péntek 15:11
  Cyrano, igen, ahogy írtam is, utána jött a roncsderbi.
  Meg az ereszkedés a hitelességi skálán lefele.

 7. 6
  Cyrano
  2017. január 06., péntek 14:45
  yoyo: akkor arra is emlékszel, hogy mennyit tett Karácsony az összefogás ellen?
  Amikor a megbeszéléséről kijőve szépen hátba döfte Bajnait.
  Amikor Unicumról beszélt Gyurcsány kapcsán, pedig GyuFi pártja nélkül ma nem lenne a XIV. ker polgármestere. (Bár a kerületnek biztosan jobb lenne.)
  Ezt csak azért írom le, mert úgy érzem, mindenki elfelejti, hogy a szavakon túl is lenne tennivaló.
  De itt mindenki előbb dumál - utána gondolkodik, vagy még akkor sem.
  Ez egy ilyen ország.
  Itt semmi nem lesz.
  Meneküljön ki merre lát.(És amíg tud.)

 8. 5
  yoyo
  2017. január 06., péntek 14:41
  Na, szóval
  ahogy a fidesznek valóságos égi adomány volt a 2006-os vereség (ha akkor ők nyernek, akkor nekik kellett volna a megyesi 100 nap meg a trükkök százai után maradt romhalmazzal végigbénázni a 2008-as válságot, és akkor 2010-ben és 14-ben nemhogy 2/3-ot nem szereznek, de lehet, hogy egyenként sitteltetné le őket egy jobbikos legfőbb ügyész), ugyanúgy a mostani ellenzéknek se tűnik túl jó boltnak egy esetleges 2018-as győzelem.

  "Szerencsére" erre a 2018-as ellenzéki győzelemre jelenleg semmi esély. És őszintén szólva a jobbik győzelmére se tennék még kis összeget se.

  Ez nagyon pesszimistának és defetistának tűnő kijelentés, de én azt állítom, hogy az az optimizmus, ami szerint esély van a fideszt leváltani már elvett itten 6-7 évet (sőt többet, mivel már 2006-tól készülni kellett volna egy új koncepcióra, de nem és nem).

  És ahogy írtam, nem győzni lesz az igazán nehéz (ahogy ez jelenleg nem nehéz, de szinte lehetetlen), hanem utána értelmes módon és hatékonyan kormányozni.

 9. 4
  yoyo
  2017. január 06., péntek 14:26
  Sok évvel ezelőtt volt, amikor azt gondoltam, hogy már az is elég, ha sikerül leváltani a fideszt, és vissza lehet térni ahhoz a provinciális demokráciához, ami azelőtt volt, avval az erős reménnyel, hogy ennyi égés után a politika képes lesz némi önkorrekcióra is - de az biztos, hogy az a toprongy klinikai ló is jobb volt, mint ez a 2010 után kiépült orbánkorszak (és kapja be mindenki, aki mindenáron valamilyen egyenlőségjelet akar tenni a 2010 előtti és utáni közé - mondván az se volt jobb).

  Emlékeim szerint a milla működése után, de még a 2014-es választás előtti ellenzéki roncsderbi előtt fogalmazódott meg Karácsony Gergő javaslata a fidesz leváltása érdekében létrehozandó technikai koalícióról.

  Azt gondolom, hogy az akkori elképzelésnek több esélye és értelme lett volna, mint a most pedzegetettnek.

  Akkoriban még nagyon sok minden volt viszonylag képlékeny, a jogrendtől a médiaviszonyoktól az egyes oldalak gazdasági hátteréig, mára a fidesznek nemcsak mindenütt hatalmas területeket sikerült hódítania, hanem ezeknek a hódításoknak a kereteit is sikerült masszívan körülbástyázni.

  Akkoriban sok jel utalt arra, hogy a pártot nem választók hatalmas tömege szívesen beállna egy olyan ajánlat mögé, amiben benne van valamilyen együttműködés képessége, miután annyi ideje volt meg a mindennapi tapasztalat az erre való képtelenségről.

  Rettentően nehéz lett volna 2014 után újrademokratizálni az országot, egy vitáktól, vajúdástól mentesített társadalom hirtelen ismét nyakába kapta volna a sok különböző érdek háborúskodását, és nyilván elszabadultak volna a gázárak, a gabonatermelők sertésekkel árasztották volna el a Kossuth teret, stb.

  Azóta viszont nemcsak a fidesz ásta be magát masszívan, de az emberek - nemcsak ebben az országban, de a szerte a nagyvilágban is - sokkal bizonytalanabbak, sokkal zavarosabban gondolkodnak a dolgokról, és idő közben az ellenzék is tovább ereszkedett le a hitelességi skálán.

  Azt is nagyon régen pontosan látni, hogy nem választást nyerni a nagy feladat, hanem a választás után újraépíteni, nemcsak elnyerni a bizalmat, de azzal jól bánni, új feltételeket kialakítani, működésbe hozni az országot, majd konszolidálni.

 10. 3
  Világos
  2017. január 06., péntek 13:29
  Kedves minden olyan párt aki változást akar.
  A legjobban kihozható végeredményből induljanak visszafelé. Közös jelöltek,
  közös lista. Ez hozhat eredményt ! Ha valaki közös jelölt mellett és külön listán
  indul ? És ha nincs meg az 5 % azok a szavazatok elvesztek több ilyen több veszteség.
  A választók is várhatóan arra fognak szavazni aki esélyesebb. Ilyenkor az egyéni érdekekkel
  kicsit hátrébbb kell lépni.
  Győzelem esetén mindenki szerephez juthat erről is meg kell előre egyezni.
  LMP különutas és ha nem lesz 5 % ? VÉGE !
  Jobbik? azzal rontották el az elején, hogy a karcsusitott parlamentbe is belefért
  egy házaspár. Aztán cigányozás, zsidózás ? Ugyanolyan magyar emberek és aszt
  meg elfelejtették, hogy választók. Akkor mit akarnak megnyerni? VÉGE!

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Republikon Intézet

A Republikon Intézet blogján több szerzőtől jelennek meg cikkek. A megjelent írások nem feltétlenül tükrözik az Intézet álláspontját.

Republikon Intézet
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk