Holmi-antológia – bemutató

  • 2015. december 3.

Snoblesse

A szépirodalmi számból Bálint András és Bodnár Erika olvas fel.

Volt Holmi, nincs Holmi, megszűnt a legendás irodalmi folyóirat, de van Holmi-antológia, mely 25 év 40 ezer oldalából kínál három kötetre valót. Az első – a szépirodalmi szám – most jelent meg; a válogatott anyag legválogatottabb darabjait pedig elmondja Bodnár Erika, Bálint András és maguk a szerzők, a szerkesztők rövid kommentárjaival.

Mi pedig nemrég Réz Pált, a legendás lap legendás főszerkesztőjét faggattuk, egyebek mellett a dicső indulásról:

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Magyar Narancs: Milyen volt a kezdet?

Réz Pál: A lap alapítóival barátok voltunk, már nem voltunk olyan ­fiatalok, mint amilyen korban lapot szokás indítani. 40–60 között voltunk, talán én voltam a leg­öregebb. Várady Szabolcs kapta a versrovatot, Petri is besegített. Petrinek olyan szerepet akartam, mint amilyen József Attiláé volt a Szép Szónál, de erre Gyuri nem volt alkalmas, nagyon ivott, zavaros volt. Segített persze, minden versét nekünk adta, de nem tudott nálunk József Attila lenni ebben a viszonylatban. Domokos Matyi volt a kritika; Radnóti Sándor a próza, később a kritika; a rovatok összetétele néha változott. A szerkesztők közé tartozik Závada Pál, akié most a próza; Szalai Júlia és Voszka Éva is. Volt egy kiváló zenerovat-vezetőnk, Fodor Géza, aki korán meghalt. Vági Gábor csinálta a szociológiarovatot, ő volt a legfiatalabb, ő halt meg legkorábban. Akkor lettünk igazi lap, amikor már két-három halottunk volt.

Most 25 éve vagyunk. A kor minden jelentős írója írt nekünk. Ismertük az embereket. Öregek vagyunk, és ilyen módon Szabó Magdától Petriig vagy Orbán Ottótól Vas Istvánig mindenkivel kapcsolatban voltunk. Elég jó lap volt, azt hiszem. Talán a leg­elején voltunk a legjobbak. Egy felszabadult, lelkes korszak volt, amikor sok kiadatlan kéziratot hoztunk posztumusz. A közönség is jobban érdeklődött az irodalom iránt. Politikusabb is volt az irodalom, mint ma. Hatezres példányszámmal indultunk, ma ez elképzelhetetlen volna.

false

Az interjú folytatása itt olvasható, a Holmi-antológiával és annak szereplőivel pedig a Katona József Színházban lehet összefutni.

A belépés ingyenes.

Figyelmébe ajánljuk