Nádas Péter nyerte a svéd Berman Irodalmi Díjat

  • narancs.hu
  • 2022. május 21.

Sorköz

Miközben új regénye, a Rémtörténetek épp most jelent meg, bejelentették, hogy a Világló részletekért díjat is kap.

A napokban jelentették be, hogy a Világló részletek svéd kiadásáért Nádas Péter veheti át a Berman Irodalmi Díjat – írta meg a Litera.

Nádas Péter Világló részletek című memoárja Daniel Gustafsson fordításában 2022-ben jelent meg svédül az Albert Bonniers Förlagnál, Illuminerade detaljer címen. A díjat 2020-ban Thomas és Catharina Berman alapította, az ünnepélyes átadó pedig 2022 októberében lesz Stockholmban.

A portál idézi Daniel Pedersent, a zsűri elnökét, aki szerint „a Világló részletek az emlékezés műremeke melyben Nádas bravúrosan vegyíti az egészen apró részleteket a monumentális történelmi eseményekkel. A Berman Irodalmi Díj szellemiségében is kulcsfontosságú a határok feszegetése, pontosan úgy, ahogyan azt ez a regény is teszi: generációk, idő- és személyes síkok között. Egy élet emlékképei tárulnak elénk a szerző asszociatív tudatfolyamán keresztül összetömörítve ebben a tekintélyes kötetben.”

 

Nádas művéről lapunkban Radics Viktória írt, aki úgy fogalmazott:

"A magyar történészek számára megkerülhetetlen mű lesz Nádas Péter emlékirata. A 19. század második felétől a 20. század második feléig áttekintett korszakban a család mint médium rengeteg eseményre és folyamatra világít rá. A cím pontos, a családtörténeti részletek egy letűnt magyar-zsidó világra, annak nagy ívű történetére, tehát historikus folyamatokra derítenek fényt. Az alcímben említett „emléklapok” egy beláthatatlan egész sokatmondó részecskéi. Végül is mindenkinek a saját családja a bejárat a történelembe, akárki gyalogol be a családtörténetébe, széles panoráma és őrült folyamatok nyílhatnak meg neki."

A szerzővel tavaly készült interjúnkat itt olvashatja:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk