Versenyfrizbi: Azonosított repülő tárgy

  • Czifrik Balázs
  • 2005. március 17.

Sport

A szigeten minden hó alatt. Tényleg akad ember, aki ilyenkor szabadtéren, talajon találja meg azt a gyönyört, ami másnak az ágy, a tévéfotel, a szauna? A Rózsakertnél majd' két tucat ember tűnik fel, rövidnadrágosok, melegítősök. Mindegyikük átszellemült arccal dobálja a korongot.

A szigeten minden hó alatt. Tényleg akad ember, aki ilyenkor szabadtéren, talajon találja meg azt a gyönyört, ami másnak az ágy, a tévéfotel, a szauna? A Rózsakertnél majd' két tucat ember tûnik fel, rövidnadrágosok, melegítõsök. Mindegyikük átszellemült arccal dobálja a korongot.

A szabály egyszerû: a 103x37 méteres pályán két, 19 méter hosszú, a rögbiben alkalmazott endzónát jelölnek ki. Ha ezen belül sikeres a passz, akkor jár pont.

"Igazából mégsem ez a lényege a frizbinek - lelkesül be Vág András, a Csoda Ultimate játékosa -, hanem a >>hiperszabályosságspirit of the game megvalósulása. A mérkõzéseken nincs bíró, mindenki maga mondja be, ha szabálytalankodnak vele. Még a világver-senyeken is csak megfigyelõ van." Vág azt is elmondja, hogy többfajta korong létezik. Amivel õk játszanak, 175 grammos, és cseppre pontosan másfél liter sör fér bele.

Boross Gábor a Csoda csapatkapitánya. Azok közé tartozik, akik a frizbi freestyle változatát is ûzik, ami akrobatikus elemekkel is színesíti a játékot. Míg az ujján pörgeti a korongot, elmagyarázza, mit látok a pályán. A játékot hétfõs - akár vegyes - csapatok játsszák. Felsorakoznak az alapvonalra, s a kezdõcsapat átdobja a korongot az ellenfélnek, míg a korong repülése alatt a játékosok helyezkedni próbálnak. Ez a hóban kicsit suta mozgásnak tûnik, de azért akad egy-egy szebb mozdulat. A játék ötven percig tart, az a csapat gyõz, amelyik több pontot ér el.

A versenyfrizbit Magyarországon, méghozzá "zdon honosította meg egy amerikai házaspár, Bob Flynn és Yvonne Wittmann. 1992 õszén alapították meg az UFOzd (Ultimate Frisbee Ozd) nevû klubot - a címerükön turulhoz hasonlatos ragadozó madár látható, karmai közt koronggal -, az országos szövetség 1994-ben alakult meg. A szervezet három csapatot számlál, de a Csoda nem szerepel köztük, noha a kezdetektõl meghatározó volt. De nem valamiféle kavarás van a háttérben, csupán "technikai hiányosság": névváltoztatás - korábban BUT-nak, illetve Csodaszarvasnak hívták õket - történt, és a bejegyzés késik.

A szerény létszámból adódóan a magyar bajnokságot két nap alatt lezavarják. Egy jut a terembajnokságra, egy pedig a szabadtérire. A klubok elsõsorban a régió más országaiban - Ausztria, Szlovákia stb. - rendezett versenyekre járnak. És a frizbi innentõl kezdve válik drágává, mert a korongon kívül a speciális, leginkább stoplis bokacipõt még sokan megengedhetik maguknak, a külföldi versenyek nevezési díját viszont már nem.

éha egy-egy játékos kirohan a táskákhoz, és gyanús dolgok kerülnek elõ: vízforraló, lábos, szegfûszeg, végül pedig a kannás bor. Vág András kajánul magyarázza, minden héten háromszor van edzésük, s ilyen hidegben, fõleg szombaton, fontos motiválóerõ a forralt bor. "Azért is vagyunk ma ennyien, mert kör e-mailben ment, hogy forralt boros edzés lesz" - mondja mosolyogva, majd begyújtja a gázégõt.

Czifrik Balázs

és jött a pék

1871-ben Villiam Russel Friesbie az amerikai Bridgeportban pékséget alapított, és a megrendelt süteményeket mindig korong alakú lemeztálcán szállította. A szomszédos Yale egyetem diákjai elõször 1920-ban ûztek abból sportot, hogy Friesbie pék tálcáit az egyetem parkjában dobálták. Ezután már nem volt megállás. A fémtálcát mûanyagra cserélték, és 1955-ben megindult a sporteszköz tömeggyártása.

Az "ultimate frisbee" Frisbee Futball néven 1967-ben alakult ki New Jerseyben, a Columbia fõiskolán, az 1970-es évek végére pedig a szabályok is letisztultak.

Forrás: www.frisbee.hu

Figyelmébe ajánljuk