Nõgyógyászok - II.: "Hímezni is tudnak"

  • - sisso -
  • 2004. augusztus 19.

Szex

Miért kevés a nõi nõgyógyász, mi a különb-ség a férfi és a nõi nõorvos között, és miért választja a páciens egyiket vagy a másikat?

"Ez egy maffia, ahonnan megpróbál-ják kipiszkálni a nõket" - mondja M. (24 éves egyetemista) a nõi nõgyó-gyászokról. Hivatalosan nincsenek errõl szóló tényfeltáró tanulmá-nyok, de az általunk megkérdezett páciensek közül többen is érzik ugyanezt, maximum szofisztikáltabban fogalmaznak: "Énehéz lehet nekik érvényesülni ezen a férfiak által uralt pályán, és leküzdeni a furcsa beidegzõdést, miszerint nõgyógyász csak pasi lehet."

"Anyám anno azt mondta, hogy a nõk jobban bíznak a férfi orvosokban, de ez elõítélet. Viszont lehet, hogy már az orvosi egye-temen elveszik a csajok kedvét ettõl, mert elkönyvelték mint férfiszakmát."

"Presztízses, pénzes szakma, az ilyenekben férfitöbbség szokott lenni. A nõi test férfiak általi tanulmányozásának mindenesetre már nagy hagyománya van."

*

Igaz, nem sokan vannak, de egyre többen lesznek nõk a pályán. Dr. Patkós Péter docens, az I. Sz. Nõgyógyászati Klinika helyettes fõorvosa, akinek az irányításával számos szülész-nõgyógyász rezidens végzi gyakorlatát, azt mondja, hogy az orvosi egyetemre felvettek és a végzettek 60-70 százaléka nõ, így tulajdonképpen az orvosi szakma elnõiesedõben van - ez csak a sebészetrõl, valamint a nõgyógyászatról nem mondható el. Ennek szerinte legfeljebb az lehet az oka, hogy a szülész-nõgyógyászat olyan szakma, ami nagyon igénybe veszi az orvost. "Egy nõ, aki férjhez megy - és elõbb-utóbb minden nõ férjhez megy -, és családot szeretne, annak általában nem fér bele, hogy bármikor, éjjel kettõkor, karácsonykor rendelkezésre álljon. A szülészet ma is egy kevésbé kiszámítható dolog, olyan, mint a traumatológia, ahol szintén nincsenek nõk. 'k olyan szakmákra igyekeznek orientálódni, amit össze tudnak egyeztetni egyéb hivatásukkal."

Dr. Patkós szerint pedig a nõk nagyon szorgalmasak, és jó a kézügyességük - hiszen hímezni is tudnak -, ami ebben a szakmában elengedhetetlen. Egyébként még a szakvizsgázott nõk többsége sem marad a klasszikus szülészet-nõgyógyászatnál, hanem más, ehhez kapcsolódó és emberibb idõbeosztást ígérõ területen, a genetikai diagnosztikában, az endokrinológiában, a gyerekgyógyászatban vagy az onkológiában helyezkedik el. "Általában olyan területet keresnek, ahol kevesebb az éjszakai ügyelet."

"Fehér hollók"

Dr. Varjas Klára nõgyógyász kivételesen sokáig bírta. 47 évesen ment el onkológusnak, de betegei kedvéért fenntartja magánrendelõjét. Férje szintén szülész-nõgyógyász. Dr. Varjas azt állítja, hogy neki mint nõnek a többszörösét kellett teljesítenie, hogy szakmailag elismerjék. Háztartását közben a bejárónõje vezette, a gyerekei pedig hamar önállóak lettek.

Geréb Ágnes szülész a Szegedi Orvosi Egyetemen végzett, évfolyamában egyetlen nõként. Szintén azt állítja, hogy jóval többet kellett dolgoznia a legitimitásért, mint férfi munkatársainak. "Van, aki belerokkan, van, aki megszökik - mondja. - Egy nõgyógyász kolléganõm mondta annak idején, hogy ebben a szakmában azt ismerik el, aki férfiasan viselkedik, mert így lehet asszimilálódni. A legtöbb nõgyógyász nõ férfiassá válik. Nekem nem sikerült, nem is fogadtak el."

Abban egyetértenek, hogy a nõi nõorvos elõnye az empátiás képessége. Ahogy Geréb Ágnes fogalmaz: az asszonytárs minõség dominál.

Fehér hollókként jellemzi a nõi nõgyógyászokat Cs., aki most keresi az elsõt; ahogy a Tûsarok által kifaggatott páciensek közül töb-ben kifejezetten ilyenre vadásznak. "Van, aki nem akarja, hogy csaj turkáljon benne, én azt nem akarom, hogy idegen turkáljon bennem, de ha már muszáj, akkor egy nõ jobban tudja, hogy mi a helyzet a csajokkal" - számolt be egyikük motivációjáról. Egy beszélgetõtársunknak viszont nagyon megalázó élménye volt a nõi nõgyógyászával, aki macsóbban viselkedett, mint bármelyik férfi. "Azért fáj jobban a nõi nõgyógyásztól a rossz, mert velük kapcsolatban egy nõ az anya archetípust hívja elõ, és ha az ember az anyától kapja a bántást, az iszonyú" - mondja Geréb Ágnes.

Aki nem választana

nõi orvost, az a megszokásra hivatkozott, illetve arra, hogy a szexualitáshoz kapcsolódik ez az élmény, tehát ez olyan, mintha egy nõvel csinálná. Ám kis ellentmondás, hogy mégis, ha a leánygyermekeikrõl volna szó, azt õk is inkább nõhöz vinnék. A legtöbben persze úgy vannak vele, hogy nem is annyira a neme döntõ az orvosnak, mint a szaktudása és az empátiája. "Ha jó, akkor mindegy, hogy férfi vagy nõ. Ha pedig szakmailag és tisztességben egyforma szinten álló nõ és férfi között kellene választani, akkor persze hogy a nõt választanám, hiszen könnyebben szót lehet vele érteni, és talán a panaszokat is jobban megérti, hiszen bizonyos dolgokat talán már õ maga is megtapasztalt" - állítja T., a 45 éves újságíró. Dr. Patkós viszont úgy látja, hogy a klinikán, már amennyiben van választási lehetõség, a nõk inkább a férfi orvosokat választják.

Viszonylag körülhatárolható csoport

akar kifejezetten nõhöz menni. Varjasi Klára doktornõ nem tudja ugyan, hogy miért választották õt a páciensei, de arról meg van gyõzõdve, hogy azért maradnak nála, mert mint nõ jobban megérti a problémáikat, és a vizsgálaton kívül akár az orgazmusról vagy a párkapcsolatukról is el tud beszélgetni velük. Azt mondja, sok páciense meglepõdött az õ vizsgálati módszerein a férfi orvosok után. Geréb Ágneshez akkor kezdtek el bizalommal fordulni a nõk, amikor õ maga végre természetesnek tudta kezelni, hogy nõ létére nõgyógyász lett, és biztos volt saját tudásában. Azokat a férfi nõgyógyászokat tartja jónak, akik "sem eunuchot nem csináltak magukból, sem macsót, hanem tisztelettel tudnak a nõkhöz nyúlni". Mindemellett szerinte nagyrészt a nõk tehetnek arról, hogy a férfiak olyanok lettek ebben a szakmában, amilyenek. "A nõknek kell eldön-teniük, hogy milyen orvost, mi-lyen körülményeket szeretnének, és csak õk tudják megváltoztatni ezt a helyzetet is."

- sisso -

Figyelmébe ajánljuk