ZSINÓRPADLÁS - Rés a présen

Bernsteinnel találkozni mindig jó

Szemenyei János színész, énekes

  • rés a présen
  • 2018. október 4.

Színház

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idei fókuszában többek közt a száz éve született amerikai zeneszerző, Leonard Bernstein művészete áll. Trouble in Tahiti című darabja október 21–22-én látható majd a Zeneakadémián, ám előtte október 13-án a Müpában mutatják be a Candide-ot, amelynek a címszerepét Szemenyei János énekli.

rés a présen: Mit gondolsz a szerepről?

Szemenyei János: Még csak most ismerkedem a dalaimmal és a szereppel. Természetesen olvastam a Candide-ot, vannak is gondolataim róla, de nem szeretnék előre elmélkedni a szerepről, mert tisztelem a rendezői színházat, ahol a rendező koncepciója nyomán haladunk a próbákon.

Bernstein Candide-jának több átdolgozása is van, mi a Chelsea-változatot, azaz a Broadway zenekarára hangszerelt verziót fogjuk előadni. Örültem, amikor Böhm György felkért erre a szerepre, mert Bernsteinnel találkozni mindig jó. A Mise című oratóriumban is játszottam itt, a Müpában, ami szintén Berns­tein-mű, és amit szintén Böhm György rendezett. Mindig inspirál, ha operaénekesekkel léphetek egy színpadra.

rap: Bernsteinről mit gondolsz?

SZJ: Bernstein azért izgalmas, mert zenéje sokszor az opera, az operett és a musical határmezsgyéjén mozog. A Candide című operájának ugyanúgy Stephen Sondheim a szöveg-írója, mint a legnépszerűbb musicaljének, a West Side Storynak. Bernsteinnel sokat dolgoztak együtt, de Sondheim is neves zeneszerző, aki az Egy nyári éj mosolya vagy a Sweeney Todd zenéjét is írta.

false

 

 

Amikor zenei vezető voltam a Magyar Színházban, akkor színre is vittük egyik művét, Vadregény címmel az Into the Woodsot. Telitalálat volt egy olyan színházban, amelyik a fiatalokat célozza meg. Visszatérve Bernsteinre: azért szeretem, mert zeneszerzőként is érdekesnek találom, ahogyan a különböző stílusjegyeket ötvözi.

rap: Kikkel dolgozol? Kik az alkotók és az előadók?

SZJ: Böhm Györgyöt, az előadás rendezőjét már említettem. A zenei megvalósításért pedig a fiatal generáció egyik kiemelkedő karmestere, Hámori Máté felel majd, aki különben az Óbudai Danubia Zenekar dirigense és művészeti vezetője. A Danubiával már több produkcióban dolgoztunk együtt: az István, a királyban, a Winterreiséban és a Roll over Beethovenben. A partnerem Kunigunda szerepében Antonia Dunjko lesz, aki tavaly első helyezést ért el a X. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen. De olyan kitűnő énekesek is a színpadra lépnek, mint Kálnay Zsófia, Wiedemann Bernadett vagy Kálmán Péter. Az UMZE Kamaraegyüttes mellett a Magyar Állami Operaház Énekkara és a Pécsi Balett művészei is közreműködnek.

rap: Melyek az utóbbi évek legemlékezetesebb előadásai számodra, és miben láthatunk még az évadban?

SZJ: Sok fesztiválon jártunk, voltunk a POSZT-on, a Vidéki Színházak Fesztiválján is a kecskeméti társulat Csárdáskirálynőjével. Szeretem ezt az előadásunkat, holott soha nem vonzott igazán az operett. A Proton Színházzal játsszuk még a Winterreise című Schubert-dalciklus Mundruczó Kornél rendezte változatát, mely számos külföldi szereplés után a Trafóban is látható lesz az idén. Ebben az a kihívás, hogy énekesként hitelesen interpretáljam a klasszikus dalokat, és közben színészként eljátsszak egy menekültet.

Most mutatjuk be Webber Rocksuli című musicaljét a Madách Színházban, Szirtes Tamás rendezésében, s ennek főszerepét, a helyettes tanárrá avanzsált rockert, Dewey Finnt játszom. Felújítjuk a Játékszínben a Mennyei hang című előadást, amelyben egy zongoristát játszom. Ez viszont azért volt kihívás, mert bár tudok zongorázni, de profi színvonalon kellett lejátszanom a darabban elhangzó klasszikus zenéket, többek között Mozart Varázsfuvolájából az Éj királynőjének áriáját kísérem.

rap: További terveid?

SZJ: Kecskeméten először is prózai szerepek várnak rám. A Nyaralásban, Goldoni komédiájában játszom novembertől, a Balfácánt vacsorára című darab pedig szilveszteri bemutató lesz. Januárban ismét operettben, a Fekete Péterben mutatkozom be. Ebben a feleségem (Kovács Lotti – a szerk.) is játszik, először lép színpadra a két gyerekünk születése óta. Nem lesz könnyű a „családi munkamegosztás”.

rap: Zeneszerzéssel is foglalkozol. Mióta, és mi a legújabb munkád?

SZJ: Még a színművészeti egyetemen indult, hogy előadásokhoz írjak zenét, s azóta is van évente két-három felkérésem. A legutóbbi a hamburgi Thalia Theaterbe készült a Takácsokhoz, amelyet Hauptmann drámája nyomán Mundruczó Kornél rendezett. Csupán ütőhangszerekre és szintetizátorokra komponáltam, amelyeken gyerekek játszottak. Kivételesen izgalmas feladat volt.

(Fotó: Almási J. Csaba)

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.