A profil elvileg marad

Kié lesz a Trafó?

szerző
- ngm -
publikálva
2011. dec. 06., 11:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tarlós István egy hónap múlva dönt a Trafó igazgatói kinevezésről. Két pályázat közül kell választania, a szakmai szervezeteket látványosan kihagyják az elbírálásból.

Bozsik Yvette is beadta péntekig a pályázatot a Trafó igazgatói posztjára – erősítette meg lapunk értesülését Szemán Bálint, a Bozsik Yvette Társulat művészeti menedzsere. A Fővárosi Önkormányzathoz december 2-ig kellett benyújtani a pályázati anyagokat, és a kiírás szerint a Trafót jövőbeni ügyvezető igazgatója 2012. július 1-jétől öt éven át irányíthatja. Szemán Bálint hozzátette: amennyiben megnyeri a pályázatot, Bozsik Yvette nem változtat majd a Trafó eddig kialakított profilján. „Azok a félelmek tehát, amelyek megfogalmazódtak az elmúlt hónapokban Bozsik Yvette személyével kapcsolatban, megalapozatlanok” – tette hozzá, leszögezve: a meghallgatásig nem akarnak a témában többet nyilatkozni. Utána viszont nyilvánosságra hozzák pályázati anyagukat.

 

A másik pályázó a Trafót 13 éven át vezető Szabó György, aki a távirati irodának tegnap elmondta, hogy elsősorban az eddigi munkát folytatná, saját pályázatát pedig nyilvánosságra hozza legkésőbb a meghallgatás után. Megjegyezte: Szőcs Gézától találkozót kért, amelyen a kulturális államtitkárral meg szeretné ismertetni a Trafót és az intézményben folyó munkát. Ez annyiban mindenképp érdekes, hogy a Trafó ügyében nem Szőcs dönt majd, igaz, az államtitkár tavasszal nagy vitát kiváltó nyilatkozatot tett arról, hogy a maga részéről Markó Ivánnak és Bozsik Yvette-nek adná a Trafót. A nyilatkozat kapcsán született nyílt levél miatt Markó Iván beperelte a szerzőt és az írást közlő Revizort a személyhez fűződő jogainak és a jó hírnév megsértése miatt, Bozsik Yvette pedig lapunknak fejtette ki véleményét az ügyről.

 

A pályázatokról harminc napon belül dönt a főpolgármester, aki álláspontját a szakmai bizottság véleményét meghallgatva alakíthatja ki. (Jóllehet, legutóbbi két alkalommal, azaz az Új Színház és a József Attila Színház esetében a szakmai bizottság ajánlása ellenében hozta meg döntését Tarlós István.) A szakmai bizottság ezúttal hétfős lesz: Réthelyi Miklós egy, a Városháza kettő, a minisztérium által felkért Színházművészeti Bizottság, Táncművészeti Bizottság és Zeneművészeti Bizottság pedig összesen négy főt delegál. Magyarra fordítva: a szakmai bizottságban a független szakmai szervezeteknek ezúttal nem osztanak lapot, annak minden tagját a közvetlen politikai felhatalmazás hozhatja véleményező szerepbe.

szerző
- ngm -
publikálva
2011. dec. 06., 11:35
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Zsuzsanna Megyeri
  2012. január 16., hétfő 21:10
  Szabó György hosszú évek óta vezette a Trafót és őt tette azzá, ami. Szakmailag és emberileg is maximálisan alkalmas v olt. A lecserélése üzenet, ahogy a többi "fejcsere" is, nincs ellene eszközünk. Fájdalmas.
 2. 3
  Blama
  2011. december 07., szerda 16:32
  "Egyáltalán, miért gondolja, akár ő, akár a vele tervező, hogy az alkotó az menedzsernek is jó." - kulcsmondat! Nem ártana, ha mások is figyelemre méltatnák, mondjuk múzeumok és színházak vezetőinek kiválasztásánál.
 3. 2
  spontan
  2011. december 06., kedd 22:21
  Látható, Tarlós tanult az Új Színház ügyéből. Kizárta a törvény által biztosított szakmai zsűrit, a nyilvánosságot. Yvette pedig nem szeretne semmi különlegeset. Neki minden jó, ahogy van. Csak ő szeretne lenni az igazgató. (Naná, majd gründol magának egy helyet, ahogy a Szabó Gyuri.) Gondolom egy hónappal a szülés után, a Trafó áll az élete középpontjában. Lehet, hogy 15 éve még lett volna benne ambíció... De ma már csak a készbe ülni van kedve. Egyáltalán, miért gondolja, akár ő, akár a vele tervező, hogy az alkotó az menedzsernek is jó. Mindegy. Tegyék tönkre mindazt, ami működik, mert nem áll a szolgálatukba. Cselédeket akarnak a művészeti életben is és mindig lesznek erre alkalmas meghunyászkodók. Yvette-ről ennél többet gondoltam. Ő viszont láthatóan nem.
  Szabónak elismerésem az elmúlt 20 évért, amibe a PECSA is beleértendő. És külön azért is, hogy egy ilyen lejtős pályán kiáll. Remélem tisztában van az esélytelenségével és nem fog meglepődni. De legalább tisztán fogunk látni, már aki nem hunyja be a szemét.
 4. 1
  Blama
  2011. december 06., kedd 14:20
  Sohasem jártam a Trafóban, de Szabó György - a kritikákból kiolvashatóan - ott megteremtett valamit.
  Fájlalnám, ha most ez elveszne, igazgatóstul.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...