Ónodi Eszter: „Már nincs bennem keserűség”

szerző
Szentgyörgyi Rita
publikálva
2014. dec. 04., 00:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A színpadon díva, civilben civil. A szélsőséges karakterek mestere maga a két lábon járó józanság. Ma debütál a mozikban Fazekas Csaba zenés-táncos filmje, a Swing, ahol a show business sztárjaként tündököl.

magyarnarancs.hu: A Boldog születésnapot volt az első, sikerhozó filmed Fazekas Csabával. A Swing is hasonlóan groteszk, túlzó színészi játékot követelt meg?

Ónodi Eszter: Annyiban, hogy maga a műfaj kicsit nagyszabásúbb. A film látványvilága nagyon ízléses, mentes minden olcsó poénkodástól. Csaba nagyon érzékeny rendező, próbált minket visszatartani. Amire szükség is volt néha, mert amikor összekerülnek ilyen bohócok, mint Kulka, Csákányi, és hát magamat is ebbe a kategóriába sorolom, néha bizony elszalad velünk a ló.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Csajos triót alkottok Csákányi Eszterrel és Törőcsik Franciskával. A haknizenekarok, hazai zenés tehetségkutatók paródiáját is hozzátok?

ÓE: Ha nem is a paródia szintjén, de én mindenesetre a középszert testesítem meg. Hármunk közül egyedül nekem van némi énekes múltam, tizedik helyezett és közönségkedvenc voltam egy tehetségkutatóban. Erőltetem a dívaságot, aminek azért vannak akadályai.

magyarnarancs.hu: Színészileg magad alá, hangilag magad fölé kellett menned?

ÓE: A nagy swingszámokat, triókat profi énekesek éneklik, nekünk kevesebb szólista megnyilvánulásunk van a filmben. Nagyjából egy percet énekelek a saját hangomon. Ettől függetlenül vagy nyolcszázszor is meghallgattam és megtanultam a swingklasszikusokat. A playbackelés miatt tökéletesen kellett utánoznunk, mintha mi énekelnénk.

magyarnarancs.hu: Jövőre érkezik az Anyám és más futóbolondok a családból, ami a rendező, Fekete Ibolya megfogalmazása szerint leginkább arról szól, hogy négy női generáció miként örökíti át a sorsát. Te is számolsz azzal, hogy milyen nők állnak mögötted?

ÓE: Természetesen. Két meghatározó asszony van a családomban, az édesanyám és a nagymamám. A nagymamám két éve halt meg, kilencvenkét éves korában. A nők közül ők ketten határozták meg az életemet, annak összes konfliktusával együtt. Emlékszem, hogy amikor kicsi volt a fiam, milyen eleven elszánások voltak bennem, majd én megmutatom, hogyan kell nevelni. Aztán jött az első hidegzuhany, amikor pont azt a mondatot mondtam ki, amit nem akartam, mert ezt hallottam anyámtól.

magyarnarancs.hu: Milyen élmények fűznek a film másik két női főszereplőjéhez?

ÓE: Vicces volt, amikor megtudtam, hogy Danuta Szaflarskát fogom eljátszani kilencvenéves koráig, aki egyébként életem első filmjében, a Kamondi Zoltán rendezte Az alkimista és a szűzben a nagymamámat játszotta. Básti Juli a lányomat alakítja, továbbá az anyámat régen. Főiskolás koromban egy bakfislány szerepében láttam őt a Katonában, Ascher rendezésében. Felfújta a frufruját, ahogy a bakfisok szokták zavarukban. Bár nincs közöttünk sok fizikai hasonlóság, a filmbeli, tizenhat éves, halálosan szerelmes bakfisként kitaláltam, hogy ugyanígy leplezem a zavaromat kalaptűzögetés közben. A Juli iránt érzett tiszteletemből adódóan úgy éreztem, ezzel a gesztussal kell kezdjem a filmet.

magyarnarancs.hu: A Houdinit is idén forgattad Adrien Brodyval. Felmerült benned az igény, hogy jó lenne amerikai produkcióban dolgozni?

ÓE: Kellemes kaland volt a Houdini. A világsztár úgymond házhoz jött, mert egy olyan produkció forgott itthon, amiben egy magyar származású hős magyar anyját játszom. Egy sugárzó, a fiát végtelenségig imádó anyafigurát, akinek a fiatalkori képmása gyakran visszaidéződik Houdini álmában. Ennél a filmnél végleg világossá vált számomra, hogy az én alkatommal nincs semmi keresnivalóm Amerikában. Az ilyen típusú színésznőkből ott Mississippit lehet rekeszteni. Másrészt soha nem fogom olyan tökéletességgel megtanulni az amerikai dialektust, hogy egyenrangú legyek mondjuk Cate Blanchettel.

magyarnarancs.hu: A berlini Shooting Stars idején adódott volna lehetőség, hogy castingokra járj, külföldi ügynökségeknél próbálkozz, mégsem tetted. Miért?

ÓE: A Shooting Stars után random módon kaptam pár e-mailt, hogy ugorjak ki Londonba meghallgatásokra. Ez összeegyeztethetetlen lett volna az életemmel. Rájöttem, hogy amúgy sem megy nekem a smúzolós, nyomulós világ, másrészt azzal járna, hogy feladjam a színházat, a budapesti létemet. Akkor már megvolt a párom, és harmincegy-két évesen teljességgel lehetetlen új pályát kezdeni. Nyilván, ha nagyon akartam volna, hogy külföldön valósítsam meg magam, másként gondolkodnék.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Olyannak tűnsz, aki jól veszi az élet kanyarjait, nem száll el könnyen...

ÓE: Ha nem a Katonában lennék, hanem valamilyen lehetetlen helyen, az értékrendem is biztosan más lenne. Persze azért otthonról is hoztam ezt, elég józan emberekkel vagyok körülvéve. A párom mindig szól, ha hallja, hogy másként kezdek beszélni valakivel, hogy térjek vissza a realitások mezejére.

magyarnarancs.hu: Ha már a Katonát említetted: régebben hiányoltad, hogy kimaradtak a pályádon az igazán klasszikus női szerepek.

ÓE: Már nincs bennem keserűség emiatt. Egyrészt megértettem, hogy mire én a Katonába kerültem, az ott dolgozó rendezők már megrendezték a drámairodalom klasszikus darabjainak többségét. Tehát ezek már nem érdeklik őket. Kuriózumnak számít, hogy A mizantrópot másodszor is elővették. Másrészt az én nemzedékem nem az ottani rendezők korosztálya, mint Básti Juli vagy Udvaros Dorottya. Nem együtt nőttünk fel, a legtöbbjüknek a tanítványai vagyunk. Ez más viszony. Sokszor szembesítettek azzal, főleg az elmúlt öt évben, hogy miért nem vagyok olyan színháznál, ahol eljátszom azokat a szerepeket, amelyek „járnak nekem”. És egyszer csak azt mondtam magamnak: mi a jobb, ha ezen kesergek, mert akkor egyértelmű, hogy el kell menni, vagy inkább maradok, és elfogadom, hogy főként kortárs, kísérletező ősbemutatókat lehet csinálni. Mint amilyen legutóbb A két Korea újraegyesítése. Már nem is érdekelne, hogy rizsporos parókában Goldoni-szövegeket mondjak. Fiatalabb koromban még beszéltük egymás között a hasonló korú kollégáimmal, hogy de jó lenne több Shakespeare-t, Csehovot, urambocsá' Molnár Ferencet játszani. De elfogadtam, hogy ez nem kifejezetten az a hely. Mondjuk azért  Csehov még mindig foglalkoztatna.

magyarnarancs.hu: Ritkán osztanak rád az alkatoddal ellentétes, akár elcsúfított figurákat.

ÓE: A főiskolán folyamatosan ilyen szerepeket kaptam. Osztályfőnököm, Zsámbéki Gábor az első évben Arsinoét próbáltatta velem A mizantrópban, a frusztrált, féltékeny, csúnya, kétségbeesett nőt, holott pontosan tudta, hogy ha valakit, akkor Céliméne-t fogom játszani a darabban. Az egyik legnagyobb sikerélményem, szintén Zsámbéki rendezésében, negyedévesen egy szörnyűséges amorf lény volt egy Kafkáról szóló előadásban. Parókát, kitöméseket kaptam, zselét az orromba, mintha folyamatosan taknyos lennék. Mindenféle szőrzetek kerültek rám, bilibe kellett pisilnem…

magyarnarancs.hu: Azzal együtt, hogy a Katona társadalmi szerepvállalása nyilvánvaló, civilben nem hallatod a hangod közéleti ügyekben.

ÓE: Mert civilben civil vagyok. Csupa nagybetűvel. Szerintem valami nagyon nagy változás előtt vagyunk. Ha már egy napot el kell nevezni a közfelháborodásról, akkor ez benne van a levegőben. Figyelem a közéletet, de jelen pillanatban nem látok olyan irányzatot, amit teljes mellszélességgel támogatnék. Csak olyasmi mellé érdemes odaállni, amit az ember a megfelelő tudás, információ birtokában tud képviselni. El tudok mondani érveket a színház, a sérült gyerekek, a kerékpározás mellett, de olyasmibe nem akarok beavatkozni, amiről azt érzem, csak a nevem, csak a lózung kell hozzá, de voltaképpen nem tudom, miről beszélnek.

magyarnarancs.hu: Tavaly megválasztottak az Új Európa Alapítvány nagykövetének. Konkrétan mivel jár ez a tisztség?

ÓE: Két profilja van az alapítványnak. Az egyik a tehetséggondozásról szól, különlegesen tehetséges művészpalántákat, sportolókat, tudós gyerekeket és tanárokat támogat. A másik a hátrányos helyzetű, szociális problémákkal küzdő emberek megsegítése. Legutóbb például hajléktalanoknak osztottunk ételt Szilágyi Áron olimpiai bajnokkal. Sokkal szívesebben állok egy ilyen ügy mellé, mint valami furcsa, pillanatok alatt korrumpálódó, eltorzuló mozgalom mellé.

szerző
Szentgyörgyi Rita
publikálva
2014. dec. 04., 00:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  KassaiSonka
  2014. december 09., kedd 07:04
  Szerintem itt te magyarázkodsz, és nem én. És még kötözködsz is, teljesen feleslegesen, mert én világosan beszéltem már legelőször is. Különösebben nem érdekel ezért tehát a véleményed, felőlem akárhányszor is leírhatod ugyanazt, semmi gondom nem lesz vele.
 2. 7
  Rumata
  2014. december 08., hétfő 17:52
  @Mihalovics:

  Hülye megjegyzésedet nem sikerült kimagyaráznod.

  Karafiáth Orsolya iránt érzett vonzalmaddal semmi probléma nincs.

  Itt senki sem vonta kétségbe Orsolya szépségét.

  De Orsolya szépségének semmi köze ahhoz, hogy Eszter "nagy durranás"-e vagy sem.

  Hiszen a hétvégén a belvárosban sétálva ötpercenként találkozhatsz olyan nőkkel, akik Orsolynál is szebbek.

  De vajon mondod-e azt, hogy Orsolya sem egy "nagy durranás", mert nála is van szebb?

  Ugye hogy nem mondod.

  - - -

  Tehát ezzel az összehasonlítgatással valójában nemcsak Esztert, hanem Orsolyát is sértegetted.

  Mert az már régen rossz, ha neked csak addig "nagy durranás" valaki, amíg nem találsz nála szebbet.
 3. 6
  Rumata
  2014. december 08., hétfő 17:16
  @KassaiSonka:

  Tévedsz.

  Ónodi Eszter a felháborodásról, a változások szükségességéről és mozgalmakról, vagyis egyértelműen a jelenlegi rendszer ellenzékéről beszél.

  Nem általában a "közélethez" való viszonyáról beszél.

  Hanem konkrétan a jelenlegi helyzettel elégedetlen különféle "irányzatokhoz" és "mozgalmakhoz" való viszonyáról, vagyis az ellenzékhez való viszonyáról beszél.

  És két bekezdésen keresztül pont azt magyarázza, hogy mivel egyetlen meglevő ellenzéki mozgalommal vagy irányzattal sem képes azonosulni, ezért csak a egyszerű, közvetlen, konkrét jócselekedetekben hisz.

  Tehát semmiképpen sem általában a közéletről, hanem a különféle szervezeti formában megjelenő ellenzéki mozgalmakról beszél.
 4. 5
  Mihalovics
  2014. december 05., péntek 23:15
  Rumata:

  Te még annál is sokkal hülyébb: Nálam sem olvastál, csak írtál. Agyatlanul. Amit írtam, abban ugyanis Ónodi Eszter színészi kvalitásairól szót sem ejtettem. Máskor tehát, az esetben,ha rugdalhatnékod támad, akkor, ha megkérhetnélek, szövegeimben valóban létező érvénytelenségek után kutakodj. Bár biztosíthatlak, ilyet nem fogsz találni.

  Én Ónodi Esztert sem sértegettem, Karafiáth Orsolya iránti elfogultságomhoz való jogomat pedig minden körülmények között fenntartom, és elvárom, hogy ezért mindenki hozza meg a szükséges mértékű áldozatot.

 5. 4
  KassaiSonka
  2014. december 05., péntek 22:59
  Rumata:

  Te sem olvasol, csak írsz. Ónodi Eszter szóval sem említette az ellenzéket, elolvasható szövegéből egyértelműen az derül ki, hogy ő az egész közéletet nem érti, úgy ahogy van mindenestül.

  "Figyelem a közéletet..." stb.

  Ha nem ezt mondta volna, szavam se lett volna.
 6. 3
  Rumata
  2014. december 05., péntek 21:50
  @Mihalovics:

  Te nagyon hülye :-)
  A Karafiáth a Garas Dezsőnél is sokkal szebb.
  De számít ez valamit Garas Dezső megítélésében?

  @KassaiSonka:

  Az nem Ónodi Eszter hibája, ha nem lehet tudni, hogy valójában miről beszél az ellenzék.
  Ugyanis még maguk az ellenzéki pártok sem tudják, hogy miről beszélnek.
  Pont ezért nem szavaz rájuk senki.
 7. 2
  Mihalovics
  2014. december 04., csütörtök 06:51
  Nem egy nagy durranás. A Karafiáth sokkal szebb.
 8. 1
  KassaiSonka
  2014. december 04., csütörtök 04:30
  "...de voltaképpen nem tudom, miről beszélnek."

  Hát ez az. És miért nem? Nem túl nagy luxus ez?

  De.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...