étel, hordó - MÛVÉSZ

  • .
  • 2009. július 23.

Trafik

Ha valakit vagy éppen valamit "művésznek" mondanak, az gyanús. Ilyenkor mintha a fellengzősség szivacsos masszáját gyúrná az örök cseléd, hiszen a "művész" nem az elnevezésen múlik, bár ezt sokan képtelenek elfogadni.
Az elhatározás, az önkény ilyenkor mit sem ér. De ne legyünk ennyire előítéletesek! Jöhetünk például azzal, hogy ki (mi) más állhat a Vígszínház mögött - természetesen a "művész"!

Csakhogy a Művész - kizárólag ezért a nagybetű - most éppen étterem, és pontosan olyan, ahogy elképzelünk egy éttermet, amit így neveznek. Polgárinak gondolt berendezés egy olyan bútorüzletből, ahol Zámbó Jimmy lehetett az aranykártyás vásárló, a falon dilettáns festmények néhány tízezer forintért. Mintha nem is Újlipótvárosban, hanem egy első osztályú vidéki panzió éttermében ülnénk. Zümmög a Juventus rádió, de nem lepődnénk meg, ha egyszer csak felbukkanna a helyi dalnok, és felolvasná néhány erotikus zsengéjét.

Ám csak egy szimpatikus felszolgálónő érkezik. Szimpatikus az is, hogy a választék nem egy bevásárlóközpont leltárkönyvét idézi. Levesből hideget és meleget is választunk. A joghurtos uborkaleves (750 Ft) igazi frissítő, míg a bélszínes gulyás (690 Ft) legnagyobb erénye, hogy a szerény árfekvés dacára sem spórolták ki belőle a húst.

Ellenben a harcsapaprikással töltött palacsinta (1300 Ft) legfeljebb nevében izgalmas. A két, nagyra nőtt egyenpalacsintában valóban akad némi töltelék, ám azt harcsapaprikásnak nevezni túlzás - és mivel épp elégszer láttuk a Nagycsarnok akváriumát, újra csak azt mondhatjuk, a harcsát életében sem illik zárt helyen tartani, hát még később! A baconba tekert fetás jércemell zöldséglepénnyel (2990 Ft) vonzóbb bujdosónak tűnik, de talán nem véletlen, hogy e merész összeállítás - a viszonylag olcsó alapanyagok ellenére - sem vált a közétkeztetés favoritjává. Mint a múlt héten a "kolozsvári töltött káposztánál", most is a szintézis hiányát róhatjuk föl, nemhiába mondta P. D., a kiugrott kispap ejtőernyős ugrása közben: "Az ördög a részletekben, de egészében isteni!"

Nos, mi ezt tiszta szívvel csak a végén, a brownie (990 Ft) közben mondhatjuk. S azzal egészítenénk ki, hogy a Művész azért lényegesen jobb hely annál, mint amilyennek elsőre tűnik. Nincs önök között véletlenül egy belsőépítész?

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.