kulthírek

  • Narancs
  • 2005. június 30.

Trafik

kulthírek

KARMESTERI STAFÉTa Ingo Metzmachert nevezték ki a berlini német szimfonikusok vezető karmesterének: a 47 éves német dirigens a 2007-2008-as szezonban lép majd az amerikai-japán Kent Nagano helyére. Metzmacher 1997 óta dirigálja a hamburgi opera zenekarát és az ottani filharmonikusokat. Nagano Münchenbe teszi át székhelyét, ahol Zubin Mehtát követi majd a Bajor Állami Opera zenekara élén, de egyúttal a montreali szimfonikusokat is irányítani fogja.

IMPAC-DÍJ The Known World című első regényével - egyúttal első amerikai szerzőként - Edward P. Jones nyerte a tizedik alkalommal odaítélt IMPAC-díjat. A százezer euróval dotált IMPAC a legmagasabb összegű irodalmi elismerés, amelyet egyetlen műért adnak (a Nobel többet fizet, viszont életművek elismerésére szolgál): Dublin városa ezzel is jelezni kívánja, mennyire fontos számára az irodalmi hagyományok továbbélése. A The Known World egy fekete rabszolgából lett virginiai gazda történetét meséli el, aki maga is rabszolgákat tart. Szerzője első novelláskötete, a Lost in the City Pen/Hemingway-díjat érdemelt. Az IMPAC-díjra jelöltek listáját 51 ország 185 közkönyvtárának ajánlásai alapján állítják össze.

FRANKFURTI ELISMERÉS Orhan Pamuk török író - a 2003-as IMPAC-díj kitüntetettje - veheti át október 23-án Frankfurtban, a könyvvásár alkalmával a Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Szövetsége idei (25 ezer euróval járó) békedíját. A zsűri szerint Pamuk műveiben együtt él Európa és az iszlám Törökország.

FREUD REKORDÁRON 21 éves volt a most 82 éves Lucian Freud, amikor első önarcképét festette: a Man with a Feather most rekordáron, 3,7 millió fontért kelt el a Sotheby's londoni árverésén, ahol rekordot könyvelhetett el David Hockney is: Seated Woman being Served a Tea by Standing Companion című képe 1,8 millió fontért talált vevőre. Szintén rekord született a konkurens aukciósház, a Christie's londoni árverésén: Francis Bacon 1967-es festménye, a Portrait of George Dyer Staring into a Mirror 4,9 millió fontért kelt el.

GÖDÖRBEN A Zene Ünnepétől Szent Iván éjjeléig címmel többestés fesztivállal összegezte működése közel három évét a Gödör. Az ingyenes koncertsorozat egyúttal ismételten felhívta a figyelmet arra a petícióra, amelyet az Erzsébet téren, önfenntartó módon működő kulturális tér védelmében fogalmaztak meg és írtak alá üzemeltetői és használói annak érdekében, hogy a Gödör megőrizhesse önállóságát, és a főváros mégse csatolja a Petőfi Csarnokhoz. A petíció teljes szövege a www.godorklub.hu oldalon elolvasható, aláírható.

POSZTJUG" FILM Karaula (Határátkelőhely) címmel forgatja új filmjét Rajko Grlic horvát rendező: ez az első olyan koprodukciós alkotás, amelynek megvalósulásában az egykori Jugoszlávia összes tagköztársasága részt vesz. A történet 1987-ben, a polgárháború kitörése előtt játszódik, egy határőregységben. Grlic készítette az utolsó közös jugoszláv filmet is, 1991-ben, Caruga címmel - ez az első világháború után játszódott. A Karaula producere, a bosnyák Ademir Kenovic a Szarajevó ostroma idején készített mozgóképes híradások révén vált ismertté Európa-szerte. Most, a Reutersnek nyilatkozva nem magasztos küldetéstudattal, inkább a minél nagyobb költségvetés elérésének praktikus szándékával magyarázta, miért törekedtek a lehető legszélesebb körű jugó koprodukcióra.

GLASTO: NÉMA DISZK" Sem a sztárok (Coldplay, White Stripes, Fat Boy Slim, Basement Jaxx és mások) fellépése, sem a hagyományosnak tekinthető felhőszakadás nem számított olyan újdonságnak a 130 ezer nézőt megmozgató Glastonbury fesztiválon, mint az itt ezúttal első alkalommal bemutatkozó néma diszkó: a nagy sátorban teljes csöndben folyt a buli, mindenki fülhallgatóval a fején táncolt. Holland találmányról van szó: a Nico Okkerse és Michael Minten által kifejlesztett megoldás lényege, hogy a parti résztvevői egy korlátozott sugarú rádiófrekvencia vételére alkalmas fejhallgatón keresztül hallgathatják a dj (vagy a zenekar) játékát - ráadásul ezúttal egyszerre két dj programja közül választhattak, és persze maguk állíthatták be a hangerőt. A helyszíni beszámolók szerint rendkívül bizarr látványt nyújtottak a néma csendben táncolók. A környezeti zaj problémájának kiiktatása mellett a megoldás további előnye, hogy a fülhallgatóban a hangok is tisztább minőségben élvezhetők. S hogy mindez mégse legyen túl steril, Okkerse azt tervezi, hogy egy kis közönségzajt is hozzákevernek majd.

SzAPPHó "ÚJ" VERSE A Times irodalmi mellékletében, Martin West oxfordi akadémikus angol fordításában tettek közzé egy eddig ismeretlen Szapphó-verset: a kölni egyetem kutatói fedezték fel tavaly egy papiruszon, amelybe egy egyiptomi múmia volt tekerve. A töredékek egy része a Kölnben őrzött s 1922-ben, szintén papiruszon talált Szapphó-sorokhoz illeszkedett. A két részletből - néhány szó kipótlásával - rakták össze a most publikált verset, melyben az őszülő hajú, leszbikus költőnő fiatal lányok táncában gyönyörködvén meditál az idő múlásán.

VAN GOGH UTÁN Ayaah Hirsi Ali holland parlamenti képviselőnő elkészíti annak a filmnek a második részét, amelynek bemutatása után, 2004 novemberében a rendező, Theo Van Gogh gyilkosság áldozata lett. A holland-marokkói gyanúsított az áldozat mellkasába szúrt késsel rögzített levélben megfenyegette a forgatókönyvet író asszonyt is, aki most a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: mindenképpen megcsinálja a nők elleni muzulmán erőszakról szóló film folytatását, ahogy azt annak idején a rendezővel el is tervezték. Ali jelenleg rendőri védelem alatt él.

HEINO VISSZAVONUL Októberben indul utolsó német turnéjára Heino, és ezzel a népies dalok legnagyobb sztárja, aki több mint harmincmillió lemez eladásával büszkélkedhet, befejezi több mint ötvenéves karrierjét: a döntést felesége, Hannelore asszony tavalyi szívinfarktusára hivatkozva hozta meg. Heino, azaz Heinz Georg Kramm 1938-ban született Düsseldorfban, apja a világháborúban halt meg. Péknek és cukrásznak tanult, de már 1955-ben színpadra lépett. A nagy áttörést első kislemeze hozta meg számára, a Jenseits des Tales 1965-ben több mint százezer példányban kelt el, tíz évvel később, az addigi legnagyobb slágereit összegyűjtő Heino - seine Gro§en Erfolge másfél millióban. 1990-ben Drezdában adta első kelet-németországi koncertjét, 150 ezer néző előtt.

Figyelmébe ajánljuk