kulthírek

  • .
  • 2011. július 21.

Trafik

AI MENNE BERLINBE Ai Wei Wei elfogadta a berlini művészeti egyetem vendégprofesszori állásajánlatát, de egyelőre nem tudja, mikor hagyhatja el az országot, miután áprilisi őrizetbe vételét követően csak néhány hete engedték szabadon. Eközben az ausztriai Kunsthaus Bregenz termeiben megnyílt a - mintegy másfél évvel ezelőtt - programba iktatott, építészi munkásságára koncentráló kiállítása. A SZABADSÁG HANGJA A Centrális Galéria egykori kiállítóterében, a Nádor u.
11. alatt a Szabad Európa Rádió történetét bemutató tárlat megrendezésének apropója, hogy épp 60 éve indult a müncheni központú amerikai rádió adása, s kezdődött meg a szocialista tömb ideológiai fellazításának kísérlete az éter hullámain keresztül, a célországok - Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia - nyelvén. Az augusztus 24-ig megtekinthető kiállítás Münchenből érkezett, s New Yorkba, Ljubljanába és más városokba utazik tovább.

WROCLAW Több magyar produkciót is műsorára tűzött a július 21-én kezdődő wroclawi Új Horizontok Filmfesztivál: a versenyben Kardos Sándor Rilke-feldolgozása, A sírásó indul, versenyen kívül vetítik Szász János Ópiumát és Mundruczó Kornél Szelíd teremtését, valamint A torinói ló című Tarr Béla-filmet. Tarr a fesztivál díszvendégeként egyúttal mesterkurzust is tart, míg Pálfi György a zsűriben kapott helyet. Tarr az Atom Egoyan zsűrielnökségével megrendezett jereváni filmfesztiválról érkezik, itt a Paradzsanovról elnevezett életműdíjjal jutalmazták, s három művét vetítették.

GYÁSZ 91 éves korában elhunyt Zdenek Sykora: a cseh festő a 60-as években az elsők között alkalmazott számítógépet absztrakt geometrikus kompozíciói megtervezéséhez.

LISZT, PROMS A bicentenárium alkalmából Liszt műveit tűzték a BBC 1895 óta megrendezett, népszerű nyári hangversenysorozata, a Proms július 15-i nyitó és szeptember 10-i záró hangversenyének műsorára.

RUBY A FEHÉR HÁZBAN "Mindannyian az előttünk járók vállán állunk" - mondta Barack Obama a Norman Rockwell Museum vezetőinek fogadásakor abból az alkalomból, hogy kérésére a múzeum kölcsönadta a Fehér Háznak gyűjteménye egyik legértékesebb darabját. A The Problem We All Live With 1964. január 14-én jelent meg a Look magazin címlapján. Azt az 1960-as jelenetet ábrázolja, amikor egy színes bőrű kislány rendőri kísérettel indul New Orleans-i iskolájába, amely hat évvel a közoktatási intézmények fekete és fehér diákokat elkülönítő működését alkotmányellenesnek mondó legfelsőbb bírósági határozat után kénytelen volt bevezetni az integrált oktatást. Az akkori kislány, Ruby Bridges Hall most a múzeum alapítványának egyik kurátoraként találkozhatott az amerikai elnökkel, aki méltatta édesanyja bátorságát, amiért annak idején élni mertek törvény adta jogukkal: elindultak az immár szegregációtól mentes iskolába. Norman Rockwell (1894-1978), Amerika legnépszerűbb illusztrátora, aki 1916-tól 47 éven át készítette a Saturday Evening Post, 1963-tól pedig tíz éven át a Look címlapjait, ezzel a képpel nyúlt első ízben a polgári jogok érzékeny témaköréhez. A festmény október 31-ig lesz a Fehér Házban. (Másik képünk: Triple Self Portrait, a Saturday Evening Post 1961. február 13-i címlapjáról.)

EGGYEL KEVESEBB BANKSY Megsemmisült Banksy egyik legismertebb és legrégibb bristoli graffitije: a rózsaszín álarcos gorilla tíz éven át vidította fel a város kevéssé látványos környékeinek egyikét, Eastville-t. A Fishponds Road-i közösségi ház falát díszítette, ám ezt nemrég muzulmán kulturális központtá alakították át, s ennek során más graffitikkel együtt ezt is fehérre mázolták, hogy rend legyen. Amikor a Bristol Evening Post rákérdezett, a muzulmán vezető, Saeed Ahmed bocsánatot kért, mondván, azt hitte, hogy csupán egy értéktelen mázolmányt tüntet el.

LOCARNO ELÕTT Felméri Cecília Végtelen percek alkotását meghívták az augusztus 3-án kezdődő 64. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A Szántai János Az élet című novellája alapján magyar-román koprodukcióban, az Inforg Stúdió, a kolozsvári Argo Audiovizuális Egyesület és a Laokoon Film együttműködésével készült, 18 perces film forgatókönyvét is Felméri Cecília írta, aki jelenleg a bukaresti filmművészeti egyetem rendező szakos hallgatója. Kakukk című diplomafilmje a diákzsűri díját nyerte el a 2008-as Magyar Filmszemlén.

MARILYN ÓRIÁSI Alig egy hónappal azután, hogy egy Beverly Hills-i árverésen 4,6 millió dollárért cserélt gazdát a fehér ruha, amelyet Marilyn Monroe viselt Billy Wilder 1955-ös vígjátékában, a Hétévi vágyakozásban, a színésznő közel nyolcméteres alakja tűnt fel Chicago egyik terén, a Michigan Avenue mentén. Seward Johnson alkotása azt a pillanatot örökíti meg, amikor a metróból kiáramló levegő fölemeli Marilyn ruháját. A filmen csak fantáziálni lehetett, mit visel alatta, most a lábai között átsétálva meg is lehet tekinteni a decens fehér csipkés bugyit. A szobor jövő tavaszig lesz a huzatos város látványossága.

Figyelmébe ajánljuk