rés a présen - Szatyorban a város - Jánossy Lajos író

  • .
  • 2011. január 13.

Trafik

rés a présen: Hogyan sikerült a Litera.hu sorozatának első évadja a Szatyor nevű "új helyen"? Jánossy Lajos: A Bartók Béla úti Hadik kávéház egyik traktusáról, a Karinthyék elkeresztelte Szatyorról természetesen a kávéház irodalmi hagyományaira való tekintettel kezdtünk el gondolkozni. A működtetőkkel a Litera szép emlékeket ápolt még a Hold-udvarból.
Itt van a város a sorozatcím, ez jelölte ki a beszélgetések medrét. Az első évadban Bereményivel kezdtünk - a sorozat címe hommage a Bartók Béla úton évtizedeken át lakott Cseh Tamásnak is -, majd Téreyvel, Németh Gáborral és Garaczival folytattuk, Sajó Lacival és Vágvölgyi B. Andrással zártuk az évet.

rap: Hogyan lehet színesebbé tenni egy irodalmi estet?

JL: Nehéz műfaj lett. Elnehezedett. Abban bízom, hogy az említett cím egy csevegősebb, emlékezőbb, kevéssé szakmázó diskurálásra inspirálja a társalgókat. Meg abban, hogy Budapest különböző (ön)arcképei rajzolódnak ki.

rap: Mennyire a saját ötleted az Itt van a város című est?

JL: Hogy legyen itt irodalmi beszélgetés, ez közös döntés volt. A tematikus szálat én húztam elő a cilinderből. Szeretek dumálni, rajtam múlik, itt kikkel; ideális helyzet.

rap: Mi lesz az idei tematika?

JL: Az idén minden hónap második keddjén lesz a "Szatyorban a város". A téma épp ennyire lesz kötött és lezser; a személyes Budapest. György Péterrel kezdünk, akit tavasszal megjelenő könyve alapján már "induló" prózaíróként is köszönthetünk; nem kétséges, hogy a városról több perspektívaváltással beszél majd. Aztán februárban (8-án) jön Wilhelm Droste, a hamburgi származású irodalmár, az egyik legnagyobb magyar. Több mint húsz éve él itt, én már rég Budapest díszpolgárának javasoltam volna. Márciusban (08.) Kukorelly Bandi, a fővárosból Budakalászra emigrált ős-pesti.

rap: Milyen rendezvényekre jársz?

JL: Kollegialitásból igyekszem, de kevés az átélhető helyszín. Ilyen például a Nyitott Műhely, ahol kevesebb ember is hangulatba hozható.

rap: Mi van veled? Mikor jelenik meg köteted?

JL: A legfrissebb közel húsz év kritikai szövegeit gyűjti egybe, áprilisban a Parnasszus kiadónál, Ebedli a kezdőkörben címmel. Megy a Litera.hu, sőt, idén újabb lendülettel támadunk. 'sszel-télen alkalmam volt bedolgozni Novák Eszter rendezésébe, amelyben az ő harmadéves hallgatói Bíít címmel zenés színházat csináltak. Megy az "dry Színpadon! Rég ért ennyire felemelő élmény; lelkes, odaadó, figyelmes, tehetséges emberek együtt. És fut párhuzamosan, egyelőre a komputeremben két próza, jellemzően és idevágóan a '89 és '93 közötti Budapestről. Jó befutónak tűnik, oda-vissza játszom.

Figyelmébe ajánljuk