A remeterákok szexuális izgalomba kerülnek a műanyaghulladéktól

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 10.

Tudomány

Pontosabban az abból kioldódó egyik adalékanyagtól.

Szexuális izgalomszerű állapotba kerülhetnek a remeterákok az óceáni műanyaghulladékokból kioldódó egyik adalékanyag hatására - állapították meg szakemberek.

Az angliai Hull Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az éghajlatváltozás, a műanyaghulladékok és különböző molekulák együttesen milyen hatással vannak a tengeri fajokra.

A Yorkshire partjaihoz közeli vizekben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az oleamid nevű adalékanyag hatására - amely bizonyos rovarfajoknál a szexuális viselkedés irányításában szerepet játszó feromonként ismert - emelkedik a remeterákok légzésszáma, ami izgatottságot jelez.

"A tanulmányunk azt mutatja, hogy az oleamid vonzza a remeterákokat" - mondta Paula Schirrmacher doktoranduszjelölt, a kutatócsoport tagja.

A szakember szerint az oleamid rettentően hasonlít az olajsavra, amely az ízeltlábúak bomlásakor felszabaduló anyag. Dögevők lévén a remeterákok táplálékforrásnak nézhetik az oleamidot és hosszú utat tehetnek meg a zsákmány reményében, ám végül csak műanyagra bukkannak.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy a remeterákok miként észlelik a szagokat az elsavasodott óceánban, és megállapították, hogy a 2-fenil-etil-amin (PEA) nevű anyag vonzza őket.

A PEA a ragadozók jelenlétére figyelmezteti az emlősöket és egyéb tengeri teremtményeket és hatóereje felerősödhetett az elsavasodott óceánban.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.